Enzo Ferrari een leven vol snelheid

Status en klasse

Veel mensen zijn onder de indruk als er een Ferrari langs komt rijden. Het automerk staat voor status, snelheid en klasse. Voor vele een wonderbaarlijke auto ontwikkeld door een wonderbaarlijk persoon, Enzo Anselmo Ferrari. Hij werd geboren op 18 februari 1898 in de noord Italiaanse plaats Modena. Op 10 jarige leeftijd maakte Enzo Ferrari voor het eerst kennis met het autoracen middels een bezoek aan een wedstrijd samen met zijn vader. Dit bezoek heeft hem niet meer los gelaten en na verschillende wedstrijden bezocht te hebben wist hij het zeker, hij wilden ook autocoureur worden. Enzo wilde echter in zijn jonge jaren ook sportverslaggever worden. Op zijn 17 jarige leeftijd schreef hij enkel stukken voor de Italiaanse sportkrant Gazzetta dello Sport. De stukken die hij schreef vielen op door het gevoel voor drama, maar het bleef bij een kort schrijf avontuur.

Carrière

Met school had Enzo niet zo veel, hij gaf al vroeg te kennen dat hij veel liever ging werken. In tegenstelling tot zijn broer die voorbeeldig studeerde. Enzo Ferrari zag wel iets in een carrière in de autobranche. Hij solliciteerde bij Fiat, waar hij als slecht opgeleide en ongekwalificeerde kracht met een aanbevelingsbrief van een onbekende kolonel weer kon vertrekken. Hij bleef echter knokken om zijn droom als coureur waar te maken, en met succes. In 1919 werd hij negende in de Targa Florio-race. Aan deze race werd in 1923 deel genomen door het automerk Alfa Romeo met coureur Enzo Ferrari, die voor de eerste keer in zijn carrière gehuldigd werd. In de jaren twintig en dertig werkte Enzo Ferrari voor Alfa Romeo. In 1929 richtte hij een vereniging op die autoraces organiseerde genaamd Scudaria Ferrari. Ook bouwde hij al af en toe een sportauto waarmee goede zaken werden gedaan in verschillende races. Hij was zeer succesvol, maar in 1939 verliet hij het team van Alfa Romeo. Hij mocht echter 4 jaar lang de naam Ferrari niet gebruiken bij iets wat in verband gebracht kon worden met racen.

Het was pas in 1948 het jaar waarin Enzo Ferrari voor zichzelf begon met het bedrijf Auto-Avio Costruzioni Ferrari in de plaats Maranello. Tijdens de tweede wereldoorlog werd de fabriek in 1944 door een bombardement vernield. Pas in 1946 kon de productie van auto’s weer hervat worden. Op 2 maart 1947 werd de Ferrari S-125 presenteert. In 1950 begon Ferrari zich te mengen in de Formule-1 en nam in 1952 het team van Alfa Romeo over.

Het is niet eenvoudig om de waarheid rond Enzo Ferrari te achterhalen. Zo heeft hij iedereen willen laten geloven dat hij uit een arm gezin kwam. Zijn vader zou een smederij hebben die het hele gezin ’s ochtends uit hun slaap haalde door het lawaai uit de werkplaats. De werkelijkheid zou heel anders geweest zijn. Zijn vader zou een deftige man zijn die zich thuis voelde tussen mensen van adel. Hij bezat al in 1903 een De Dion Bouton, een dure Franse auto.

Ferrari logo

Zijn raceprestaties trokken de aandacht van het adellijke echtpaar Baracca die hem als coureur stimuleerde. Na dat Enzo Ferrari in 1923 een overwinning behaalde op het Saviocircuit, overhandigde het echtpaar Baracca hem een onderscheidingsteken met daarop een steigerend paard. Het idee achter de onderscheiding kwam naar aanleiding van hun overleden zoon die in de eerste wereldoorlog met een zwart paard op zijn vliegtuig vloog. Het zou nog 10 jaar duren voordat Enzo Ferrari de ‘cavallino rampante’ oftewel het steigerend paard zou gebruiken als merkteken op zijn auto’s.

Eerbetoon

In de hedendaagse autosport zijn de rode bolides van Ferrari niet meer weg te denken. In de laatste helft van de twintigste eeuw won het automerk Ferrari bijna 500 wedstrijden. Enzo Ferrari was tot 1971 algemeen directeur van zijn eigen automerk. Hierna bleef hij invloed uitoefenen binnen de maatschappij. Aan het einde van zijn leven verkocht Enzo Ferrari de helft van zijn aandelen aan de Fiat-groep die later een nog groter aandeel kreeg in Ferrari.

De autofabriek van Enzo Ferrari in Maranello bestaat nog altijd. Er rollen jaarlijks maximaal vierduizend auto’s uit deze fabriek, gereed voor kopers die van exclusiviteit houden. In 2002 werd een exclusief model gepresenteerd, dit was een eerbetoon aan de grondlegger van dit bijzonder automerk. Kopers konden niet zelf bepalen of zij de auto kochten, Ferrari koos de kopers uit die de auto mochten kopen. In de formule-1 is Ferrari nog altijd succesvol aanwezig. Enzo Ferrari heeft de zeven wereldtitels van Michael Schumacher niet mee kunnen maken. Hij overleed op 14 augustus 1988 in zijn geboorte plaats Modena op 90-jarige leeftijd.