Ervaringen in een boeddhistisch land

Thailand, land van Boeddha

Thailand: bekent door zijn tempels, vriendelijke mensen en mooie natuur. Een rijke cultuur en veel mooie tradities. Helaas wonen er ook veel arme mensen in Thailand.

Ervaringen in Bangkok

  • Grote tegenstellingen; dit is een van de eerste dingen welke opvallen. Dure hotels en armoedige bouwsels staan bijna naast elkaar. Ook het grote aantal bedelaars valt op.
  • Kopen op de markt; een belevenis op zich. Over de prijs moet je altijd met een vriendelijk gezicht onderhandelen. Dit hoort er gewoon bij. Blijf wel alert, ook in Thailand kunnen zakkenrollers actief zijn.
  • Het altaar op het kruispunt bij het Hyatt Erawan hotel; hier is altijd grote bedrijvigheid. In de nabijheid van dit kruispunt staan een groot aantal kraampjes waar wierookstokjes en bloemenslingers worden verkocht. Thaise mensen offeren deze met grote eerbied aan Boeddha. Bij het altaar staan ook offerblokken, waarin vooral door toeristen geld wordt gedaan. Als dank wordt er door danseressen in Thaise klederdracht gedanst.
  • Een verjaardagsviering; We werden gewekt door tromgeroffel. Op straat stelden een aantal jongens en meisjes zich op als een Chinese draak. Later op de dag kwamen we langs een tuin waar een feest was. Hier was een voorstelling door de jongens en meisjes van die morgen. We werden uitgenodigd om te kijken. Een rijk iemand was jarig. Op straat stond een hele rij mensen met geschenken te wachten tot ze deze mochten aanbieden. Er werd ons ook op de andere kant gewezen. Hier zaten arme mensen op de grond te wachten, totdat zij een gift kregen van de jarige. Om de hoek was een schoolplein en ook dit zat vol wachtende mensen. Nadat de cadeau's waren aangeboden (meest bloemen) werden deze naar Boeddha beelden in de omgeving gebracht. Daarna was het grote moment voor de wachtenden. Zij kregen allen een bedrag aan geld van de jarige. Deze doet dit elk jaar op zijn verjaardag, want dat brengt geluk.
  • Een zondag in Lumphini park; Hier brengen veel Thaise families hun vrije dag door.

Thaise gastvrijheid

Een Thai is van nature gastvrij. Dit kan tot heel bijzondere ontmoetingen leiden.

  • Tijdens een wandeling bewonder ik een huis. De bewoonster komt naar buiten en ik geef haar een compliment. De poort gaat open, ze nodigt me binnen en geeft spontaan toestemming om foto's te maken.
  • We eten regelmatig bij een klein restaurant. Raken op een leuke manier met de eigenaar en zijn personeel in gesprek. De avond voor ons vertrek is er een tafel voor ons gereserveerd. Er staat een bloemstuk voor ons en we krijgen cadeau's.
  • We helpen een meisje ergens mee. Ze zegt dat haar moeder graag voor ons wil koken. Het blijkt dat er bij hen thuis weinig ruimte is. De moeder werkt bij een rijkere Thai. Die heeft zijn huis beschikbaar gesteld en ook andere mensen uitgenodigd. Hij heet ons welkom en zegt vereerd te zijn dat we zijn huis willen bezoeken. Er volgt een onvergetelijke avond.
  • We horen dat een kindje de volgende dag jarig is en kopen een klein cadeau. Spontaan horen we bij de familie en we worden uitgenodigd om het feest mee te vieren.

Vissen voeren

In een vijver voor een tempel in Oud Sukhothai zwemmen vissen van wel een meter groot. Er is een voederplaats waar je brood kunt kopen om aan deze vissen te voeren. Ze zwemmen over en door elkaar en dit is een geweldig gezicht. Het aparte is dat het brood verkocht wordt door monniken. Deze mogen geen geld aanpakken. Er is dus een stelling met zakjes brood welke je kunt pakken en ernaast staat een bakje voor het geld. Iedereen betaald netjes.

Loy Kratong

Loy Kratong; het Thaise feest van het licht is van oorsprong een Boeddhistische traditie om de godin van het water, Mae Kong Kha, te eren en te bedanken. Dit feest wordt op de avond van de volle maan in november gevierd. Het is een belevenis dit feest mee te mogen vieren.

Werkverdeling in Thailand

Vrouwen doen vaak het zware werk. We hebben gezien hoe een man in een fabriek een lege zak ophield voor een ijsmachine. De gevulde zakken werden door een vrouw op hun plaats gezet. Op een plek werd aan de straat gewerkt. Een man was aan het vegen, terwijl twee vrouwen zware trottoirbanden versleepten.

Rituelen bij overlijden

In Thailand is het de gewoonte om een stellage met lichtjes boven de kist van een overleden te bouwen. Wanneer dit niet in huis past, zet je het gewoon op straat voor de deur. Kisten met een overledene worden meestal op een vrachtwagen vervoerd. Gecremeerd wordt er in een open oven met een hoge pijp. Deze crematoria staan gewoon langs de weg of dichtbij een tempel. Voor de crematie gaat men vaak onderweg naar een plek om iets te drinken. De overledene wordt gewoon zolang op straat geparkeerd. De Boeddhist is ervan overtuigd dat iedereen al eerder heeft geleefd. Wanneer je in je leven goede daden verricht wordt je daarvoor beloond in een volgend leven.

Verklaring

De Boeddhistische leefwijze is een verklaring voor onderlinge omgangsvormen, omgaan met rijkdom en armoede, de wijze van kopen en betalen van producten.