Euro 2008, de voorbereiding

Inleiding

Algemeen

In de aanloop naar het Euro 2008, welke op 7 juni 2008 zal beginnen, speelde het Nederlands voetbalelftal zijn 3e oefenwedstrijd op zondag 1 juni 2008 tegen Wales. Oranje heeft reeds 5x eerder tegen Wales gespeeld, welke allen door Nederland zijn gewonnen. De grootste overwinning was die van 9 november 1996, de kwalificatie voor het WK, 7-1. In de week voorafgaand aan deze wedstrijd speelde Oranje oefenwedstrijden tegen Oekraïne (3-0) en Denemarken (1-1).

Stappen

Wales

Wales heeft zich niet geplaatst voor het eindtoernooi Euro 2008. Zij zaten voor de kwalificatiewedstrijden in een poule samen met Duitsland en Tsjechië, welke beiden wel geplaatst zijn. Wales eindigde als 5e in zijn poule. Wales’ beste prestatie uit de voetbalgeschiedenis was in 1958, zij behaalden toen de kwartfinale van het WK in Zweden. Zij moesten spelen tegen Brazilië (de latere Wereldkampioen) en verloren met 1-0.

[/index.php?title=speciaal:Uploaden&wpDestFile=Border%3DAfbeelding:Border=]

Opstelling teams

Oranje

• Edwin van der Sar
  • André Ooijer.
  • John Heitinga; Mario Melchiot (46e minuut)
  • Joris Mathijsen; Jan Vennegoor of Hesselink (80e minuut)
  • Giovanni van Bronckhorst; Tim de Cler (46e minuut)
  • Demi de Zeeuw; Dirk Kuijt (46e minuut)
  • Orlando Engelaar; Nigel de Jong (46e minuut)
  • Wesley Sneijder
  • Rafael van der Vaart; Ibrahim Affelay (67e minuut)

Enkele hoogtepunten

Vlak voordat de spelers voor het begin van de wedstrijd het veld opkwamen, was er een kort optreden van de Nederlandse rockband Kane. Het Kinderkoor Nederland zong de beide volksliederen. Hierna volgde een huldiging van Edwin van der Sar vanwege zijn 125e officiële wedstrijd voor het Nederlands elftal (waarschijnlijk laatste wedstrijd op Nederlandse bodem). Hans van Breukelen (de keeper tijdens het EK 1988) verzorgde een kleine speech.

Oranje (gekleed in het blauw van de uit shirts) was zeer veel in balbezit, er waren vele kansen, hieronder een korte opsomming:

• 3e minuut; een afstandschot van Oranje dat net naast ging.
  • 7e minuut; een mooie combinatie, waaruit Robben net naast schiet.
  • 8e minuut; Oranje krijgt een vrije trap, Sneijder neemt deze, Heitinga neemt hem op zijn bol, en kopt net naast.
  • 10e minuut; na een corner wordt de bal door Sneijder over gekopt.
  • 29e minuut; Ruud van Nistelrooy schiet door middel van een afstandschot net naast het doel van Wales.
  • 35e minuut; Robben demarreert op het juiste moment en zet Nederland op voorsprong; 1-0.
  • 37e minuut; Van Nistelrooy schiet recht op de keeper van Wales
  • 43e minuut; eindelijk een echt gevaarlijke actie van Wales, Koumas schiet recht in de handen van Edwin van der Sar.
  • 45e minuut; Gunter kopt vanuit een mooie voorzet net naast het doel van Oranje.
  • 47e t/m 51e minuut; diverse dreigende actie’s van Oranje in het strafschopgebied van de tegenstander. Onder andere een mooie halve volley van Kuijt.
  • 55e minuut; Oranje krijgt niet ver van het strafschopgebied van Wales een vrije trap. Het is Wesley Sneijder die hem neemt en Oranje naar de definitieve winst schopt; 2-0.
  • 89e minuut; Vennegoor of Hesseling is net warm gespeeld, staat recht voor de keeper van Wales, maar deze weet de actie van Jan te redden.

Na afloop van de wedstrijd

Nadat het laatste fluitsignaal van de wedstrijd heeft geklonken, de shirts met Wales zijn gewisseld en de spelers van Wales het veld hebben verlaten, begint Oranje zijn laatste ere ronde voordat zij zullen aantreden tegen Italië in Bern op 9 juni 2008.

De jongens werden door de bijna volledig oranje gekleurde Kuip uitgezwaaid met veel applaus, zingen en juichen.

In de rust

Zoals gebruikelijk tijdens de rust van een thuiswedstrijd van het Nederlands elftal, verzorgt radio 538 een leuk evenementje. Al buiten het stadion, voor de wedstrijd, is het mogelijk dat 3 kandidaten zich kwalificeren om zich in de rust te bewijzen. Zij moeten namelijk proberen om van een afstand van 35 meter de bal op de lat van het doel te schieten. Lukt hen dit, dan is er € 50.000,-- te verdienen. Helaas lukte het de kandidaten deze keer niet.

Daarna was er onder andere een optreden van Wolter Kroes met het nummer “Viva Hollandia”, wat met veel enthousiasme door het publiek werd meegezongen.