Feedback vragen

Vragen om feedback

Soms twijfel je over je eigen functioneren en vraag je je af of je bepaalde dingen wel goed doet. Je wilt graag leren van je eigen opdrachten en ze beter begrijpen. In deze gevallen is het goed om anderen om feedback te vragen.

Waarom is feedback belangrijk?

Mensen zijn sociale wezens en hebben daarom behoefte aan reacties van anderen. Deze zorgen ervoor dat je gemotiveerd kunt blijven en meer leert van je eigen handelen. Het is echter niet zo vanzelfsprekend dat je regelmatig feedback krijgt op je werk of zelfs tijdens je studie. Soms heb je behoefte aan meer feedback dan je ontvangt. Als je hier meer behoefte aan hebt, dan kun je hierom vragen zodat je weet wat je goed doet en wat je nog verder kunt verbeteren. Als je twijfelt aan je eigen functioneren dan kan het helpen om feedback te vragen. Soms worden de twijfels zo groot dat je zelfvertrouwen ook afneemt en de angst om fouten te maken toeneemt. Door feedback te vragen kun je problemen oplossen voordat ze uit de hand lopen.

Manieren om feedback te vragen

  1. Bij sommige bedrijven is het heel gewoon dat de medewerkers  zo nu en dan feedback krijgen. Ze hebben vaak een structuur gezet rondom feedback geven en ontvangen en vaak houden de medewerkers zich hier dan ook aan. Bij dit soort bedrijven krijgen medewerkers niet alleen hun feedback van leidinggevenden, maar ook van collega's, klanten en zelfs van zichzelf. In zo'n organisatie zal er dus weinig gevraagd hoeven te worden om feedback.
  2. Tijdens een functioneringsgesprek is er veel ruimte voor feedback. Bij dit gesprek kun je twijfels aankaarten en samen met de leidinggevende op zoek gaan naar mogelijkheden voor verbetering. Omdat dit een persoonlijk gesprek is, durft er vaak meer gezegd en gevraagd te worden. Maak hier goed gebruik van en zie het als een moment waarop je aan je eigen ontwikkeling kunt werken.
  3. Het is ook mogelijk om je leidinggevende te vragen om een gesprek over hoe je functioneert. Dit gesprek vindt op een rustig moment onder vier ogen plaats en hierbij kun je ook al je twijfels aan het licht brengen.
  4. Daarnaast kun je ook je collega's om feedback vragen, omdat zij jou meer zien dan je leidinggevende en ze zijn beter op de hoogte van de problemen. Je kunt ze vragen hoe zij bepaalde taken aanpakken en hoe jij het aan zou kunnen pakken. Vaak weten collega's ragen om tips en/of advies wel te waarderen.

Aandachtspunten bij het vragen van feedback

  • Wees duidelijk in je vragen en stel ze heel specifiek over je eigen functioneren.
  • Stel open vragen.
  • Bepaal van tevoren van wie je feedback wilt krijgen.
  • Kies een geschikt moment voor de vraag.
  • Luister goed naar de feedback zodat je het goed interpreteert.
  • Besef goed dat de feedback niet over jou als persoon gaat maar over specifiek gedrag van jou.
  • Evalueer feedback en probeer er van te leren.
  • Besef dat je nooit te oud of te ervaren bent om iets te leren. Als je accepteert dat je niet alles weet, zal het gemakkelijker worden om feedback te durven vragen.

Lees ook

Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden