Fibromyalgie en de diagnose

Fibromyalgie en reuma

Fibromyalgie is een vorm van reuma volgens de WHO. De ziekte veroorzaakt pijn in de spieren en pezen in het lichaam. Naast chronische pijn is er stijfheid van de spieren. Vooral de pijn ter hoogte van de nek en de schouderstreek, bovenarmen, lage rug en het bekken. Een introductie van fibromyalgie. 

 

Fibromyalgie betekent pijn

Naast de chronische pijn is er nog iets heel kenmerkend voor deze ziekte. Dat is de verhoogde pijn op een aantal specifieke punten. Deze pijnlijke plekken worden ‘Tender Points’ of ‘drukpunten’ genoemd. Letterlijk betekent fibromyalgie pijn in bindweefsel en spieren. 

fibromyalgie_reuma_leerwikiDaarnaast zijn er nog een aantal nevenverschijnselen zoals:

  • algemene vermoeidheid en futloosheid;
  • chronische hoofdpijn;
  • slaapstoornissen en daardoor een duidelijke ochtendmoeheid;
  • ochtendstijfheid;
  • darmproblemen: afwisselend diaree en verstopping;
  • verspreide buikpijn;
  • angstaanvallen;
  • chronische stress en - gevoeligheid voor warmte- en temperatuurwisselingen.

Oorzaken van fibromyalgie

Tot op vandaag zijn deze nog steeds niet bekend. Nog een extra probleem bij het stellen van de diagnose: fibromyalgie vindt men niet terug in röntgenonderzoek en/of bloedonderzoek. Fibromyalgie is daardoor erg moeilijk vast te stellen. Er zijn geen medicijnen om de aandoening te genezen. Wel kunnen de klachten verminderen met pijnstillers, matige beweging en rust. 

Fibromyalgie en ‘Weke delen reuma’

Zoals reeds vermeld: fibromyalgie situeert zich vooral in bindweefsel en spieren. Zowel het bindweefsel als de spieren behoren tot de ‘weke delen’ van ons lichaam. Vandaar de andere naam: weke delen reuma.

Fibromyalgie en het weer

  • De pijnklachten nemen dikwijls toe bij koud en vochtig weer, bij vermoeidheid, bij ongewone of overmatige inspanningen en bij emotionele stress. Door de toenemende pijnklachten ontstaat er nog meer stress, waardoor een vicieuze cirkel ontstaat van pijn- stress- pijn.
  • De klachten verminderen bij warmte (bv. een warm bad) en ontspanning.   

fibromyalgie_reuma_leerwikiHoe wordt fibromyalgie behandeld

  1. Medicijnen: pijnstillers (Paracetamol, Dafalgan, Tramadol) en, per geval anders, antidepressiva (bij slaapstoornissen). Sommige patiënten voelen zich goed bij een hoge dosis magnesium (helpt tegen spierpijn). Ook ontstekingsremmers kunnen door de arts worden voorgeschreven.
  2. Beweging: wordt gezien als zeer belangrijk. Geneest niet maar vermindert de pijn. Ook krijgt de patiënt een beeld voor zichzelf wat hij nog kan en niet meer kan. Aan te bevelen zijn sport in een lichte vorm waarbij men zich toch enigszins vermoeit. Enkele voorbeelden: stappen, fietsen, aquagym en zwemmen.
  3. Psychotherapie: voor patiënten die veel stress hebben. Zij zijn soms geholpen met relaxatieoefeningen (yoga). Deze therapie helpt ook om te leren omgaan(leven) met deze ziekte.
  4. Fysiotherapie.

Behandeling door een reumatoloog is niet nodig.

Lichtpuntje in het onderzoek naar fibromyalgie

Veelbelovend is het nog niet maar Amerikaanse onderzoekers ontdekten in de bloedvaatjes van de handen van mensen met fibromyalgie veel meer zenuwweefsel dan bij mensen zonder fibromyalgie. Het weefsel speelt normaal een belangrijke rol bij het regelen van de lichaamstemperatuur. Het lijkt erop dat het, in grote hoeveelheden, ook kan zorgen voor pijn en vermoeidheid. Volgens hen zorgt de grotere hoeveelheid zenuwweefsel voor irritatie van de huid en voor ernstige pijn en gevoeligheid in de handen van mensen met fibromyalgie. Normaal zou het weefsel alleen de bloedtoevoer en de warmteregulatie naar huid en spieren moeten verzorgen. Maar zij vermoeden, dat als dit niet goed verloopt, het zelfs tot pijn en vermoeidheid van de spieren elders in het lichaam zou kunnen leiden.

Het Reumafonds is aangenaam verrast met de uitkomsten van dit onderzoek omdat het, hoewel nog geen oplossing, een mogelijk aangrijpingspunt geeft om verder onderzoek te doen naar fibromyalgie.

!