Financieel inzicht met hulp

Goed voorbeeld doet goed volgen

Eurobiljet.jpg

We horen voortdurend in tijden van crisis, maar ook daarbuiten, dat we onze geldzaken op orde moeten hebben en houden. Wat komt er aan euro’s binnen en wat gaat er uit. Niet iedereen heeft zijn of haar financiën dusdanig inzichtelijk om hier een duidelijk antwoord op te geven.

Zelf probeer ik onze kinderen te leren om inzicht in hun financiën te krijgen. Want het is blijkbaar nog niet zo makkelijk. Toen ik mijn 20 jarige dochter vertelde dat het ook voor haar belangrijk is om te weten of je aan het einde van de maand geld overhoud of niet, vertelde ze mij dat dit later belangrijk is maar nu nog niet. Een onvermijdelijke discussie was geboren. Ik ben dan ook van mening dat je er maar beter op tijd mee kunt beginnen. Ik maakte op mijn computer een leuk overzicht in Excel. Op dit overzicht kon mijn dochter maandelijks haar inkomsten en uitgaven bijhouden. De volgende stap was natuurlijk om haar zo ver te krijgen dat ze dit maandelijks netjes bij ging houden. Nou, dit heeft ons nog wel wat moeite gekost. Ik beloofde haar om voorlopig mee te helpen om de gegevens in te vullen. Maar al snel genoeg begon ze er zelf aan en kreeg ze er zelfs plezier in toen ze zag, hoeveel geld ze maandelijks overhield om te sparen.

Anderhalf jaar later zat ze met haar vriend op de bank, met de laptop op schoot, en liet ze hem zien hoe zij haar financiën overzichtelijk had gemaakt. Ze vertelde hem hoe belangrijk het is, om je financiën inzichtelijk te hebben, zodat je weet hoeveel je uit kunt geven. Ook vertelde ze, dat je dit goed moet weten voordat je een auto gaat kopen of als je wilt gaan samenwonen. Gelukkig… alle moeite was toch niet voor niets geweest.

Nu zullen thuiswonende jongeren over het algemeen nog niet zo veel af- en bijschrijvingen (transacties) op hun betaalrekening hebben. Maar woon je zelfstandig of heb je een gezin dan wordt dit wel even anders. Het is een hele klus om de vele transacties maandelijks handmatig op een overzicht bij te houden, en het worden er ook niet minder als we de term ‘Klein bedrag, pinnen mag’ opnemen in ons betaal gedrag.

Oplossing

Hier is zoals voor veel problemen een oplossing voor. Al zes jaar gebruik ik het computerprogramma Cashflow van Bankingtools. Dit is een programma waarmee je snel en gemakkelijk een financieel overzicht kunt krijgen van je inkomsten, uitgaven en spaarrekeningen. Het programma kan van vele banken in Nederland en België de transactiegegevens ophalen. Het is geen online programma, maar een programma wat je koopt en installeert op je computer.

Nu denk je misschien, alweer uitgaven! Ik zie deze uitgave als een investering. Als je dit programma 10 jaar zou gebruiken, zijn de aanschafkosten en servicekosten opgeteld € 1,16 per maand. Deze kosten haalt je er snel weer uit doordat je makkelijk kunt zien waarop je eventueel kunt bezuinigen. In menig huishouden is men niet goed op de hoogte op het aantal abonnementen van tijdschriften. Met dit programma is dit in een oogopslag te zien. Eén abonnement minder, en je eerste verdiensten zijn al binnen. Cashflow is te koop in drie varianten. Zelf raad ik de uitgebreide versie aan met servicecontract, omdat je hier alle details van je bestedingspatroon kunt zien en bewerken.

Functies

Het programma maakt een duidelijk overzicht door met rubrieken te werken zoals wonen, auto, boodschappen, verzekeringen enz. Onder de rubrieken zijn weer subrubrieken te maken zoals b.v. voor de rubriek auto, de subrubrieken brandstof en onderhoud. Een overzicht per maand is met een enkele muisklik naar voren te halen inclusief grafieken. Maar ook per rubriek kun je zien wat je maandelijks inkomsten en uitgaven waren.

Screenshot_Cas.JPG

Verschillende banken sturen al geen bank afschriften meer omdat deze te downloaden zijn. Cashflow heeft een functie waarmee je de gedownloade afschriften in het programma kunt bekijken. Het betalen via de pinpas is gemakkelijk, maar ook verraderlijk omdat we bijna geen euro’s meer in handen hebben. Vandaar de functie ‘Budgetteren’. Hiermee kun je per uitgaven rubriek een limiet maken, zo kun je aan het eind van de maand zien of je dit limiet overschreden hebt of niet. Kortom te veel functies om hier op te noemen. Het programma is gratis te downloaden om een maand uit te proberen. Het programma is geschikt voor Windows XP, Windos Vista en Windows 7 gebruikers.

Conclusie

Het hiervoor beschreven programma is overigens niet de enige oplossing. Het is maar een beschreven ervaring. Het maakt eigenlijk niet uit waarmee je de inkomsten en uitgaven inzichtelijk maakt, al is het een schrift waar je alles in noteert. Het gaat er om dat je aan het einde van de maand geld over houd, en geen probleem. Informeer eens bij je eigen bank naar de mogelijkheden. Zo heeft ING de mogelijkheid om gegevens in Cashflow in te lezen, maar daarnaast heeft deze bank ook de mogelijkheid om je uitgavenpatroon bij te houden met het online huishoudboekje genaamd Tim. Kijk ook eens rond op de website van het Nibud. Hier kun je veel informatie over geldzaken vinden zoals hoe je een begroting moet maken.

Links