Flirten en emoties

Flirten en emoties

Bij flirten spelen emoties een belangrijke rol. Ten eerste moeten de juiste emoties afgegeven worden en ten tweede dien je zelf de juiste emoties te ervaren. Je gesprekspartner voelt jou aan, dus het is belangrijk om jezelf goed te voelen.

Je kan je gesprekspartner emoties geven door middel van de verhalen die je vertelt. Kies van tevoren een verhaal dat bij haar de juiste emoties oproept. Bijvoorbeeld: wil je ervoor zorgen dat zij spanning en opwinding ervaart, vertel dan een spannend verhaal dat je hebt meegemaakt op een verre vakantie. Vertel dit verhaal in de tegenwoordige tijd. Het is misschien zelfs aan te raden om een cursus verhalen vertellen te nemen.

Om effectief te flirten moet je daarnaast een goed gevoel over jezelf en een positieve instelling hebben. Is het wetenschappelijk gezien mogelijk om onszelf een goed gevoel te geven voordat wij met de ander gaan flirten?

Emoties en wetenschap

Het is wetenschappelijk bewezen dat ons lichaam positieve en negatieve emoties in onze cellen opslaat. In het lichaam verspreid bevinden zich informatiereceptoren die deze informatie opslaan. De sterkste receptoren bevinden zich nabij onze vijf zintuigen: de neus, de mond, de ogen, de oren en de huid. Elke receptor is geprogrammeerd op de ontvangst van informatie en staat in verbinding met specifieke informatie overdragers oftewel transmitters. Dit zijn de chemische stoffen die door ons lichaam gaan wanneer we verschillende emoties ervaren. Wanneer de receptoren en transmitters contact maken, zetten ze een kettingreactie in gang en beginnen de cellen te veranderen. Als we boos zijn ondergaan de cellen heel andere veranderingen dan wanneer we blij zijn. Dus hoe meer positieve emoties we ervaren, hoe positiever de herinneringen van ons lichaam zullen zijn. We belichamen letterlijk onze emoties, ten goede of ten kwade.

Een goed gevoel oproepen

Waarschijnlijk ken je Pavlov wel. Pavlov deed experimenten met autonome reacties. Wanneer hij honden te eten gaf en zij tekenen gaven dat ze het eten lekker vonden, dan luidde hij een bel. Na een paar keer verbonden de honden de ervaring van het eten met het geluid van de bel. Wanneer Pavlov nu alleen maar de bel luidde, begonnen de honden al te kwijlen. Hij had een trigger geschapen voor de lichamelijke herinnering aan de verwachting van het eten. Net zoals de honden van Pavlov reageren ook wij op triggers (oproepsignalen). Wanneer deze in werking worden gesteld, brengen ze ons terug naar de ervaring waar ze mee verbonden zijn. Maak bijvoorbeeld een trigger voor een goed gevoel dat je tijdens een vakantie of in de tijd met een romantische partner. Verbind bijvoorbeeld het kijken op je horloge met deze gedachte, door iedere keer nadat je de gedachte hebt gedacht op je horloge te kijken. Hierna zal het op je horloge kijken op zichzelf een positief gevoel bewerkstelligen.

Blauwtje

Jezelf een goed gevoel geven kan er bijvoorbeeld tijdens een flirt voor zorgen dat je beter met een blauwtje om leert gaan. Een blauwtje lopen vinden wij allemaal erg vervelend en het liefst zouden we dit gevoel van sociale afwijzing niet of minder willen ervaren.