Flora en Fauna van Thailand

FLORA EN FAUNA VAN THAILAND

Thailand is een boeiend land. Niet alleen vanwege de cultuur en bevolking maar zeer zeker ook om zijn verscheidenheid aan natuur en dieren. Deze verscheidenheid komt voort uit de langgestrektheid van Thailand. Bijna 2000 km. Van het uiterste noorden naar het diepe zuiden. Dan is er ook nog het hoogte verschil en klimaat. In het noorden wordt Thailand bebost door bladverliezende bomen zoals de teakboom en eiken. Het gebied is zeer bergachtig. Op de bergtoppen groeien veelal naaldhoutbomen. Er zijn ook grote delen met gemengd regenbos.

In het Noord-oosten is het gebied erg droog. Het Khorat Plateau, zoals dat gebied genoemd wordt ligt op 250 meter boven zee niveau. Het is schrale grond. Dit is dan ook het armste gebied van Thailand.

Ietwat meer naar het zuiden toe ligt er het rivierengebied. Bangkok, de hoofdstad van Thailand en ook het dichts bevolkte gebied, ligt aan de Chao Phraya rivier. Deze stroomt daar de Golf van Thailand in.

Het zuiden van Thailand ligt op een schiereiland tussen de Golf van Thailand en de Andamanse zee. Hier zijn erg veel tropische regenwouden en mangrovebossen. Er is ongeveer 32.000 km.kustlijn met honderden stranden en eilanden.

bossen en wouden

Van de oorspronkelijke wouden is erg weinig meer over. Slechts een kwart van Thailand is nog bebost en met wouden bedekt. We hebben het dan over zo,n 130.000 km2. Nog geen vijftig jaar geleden was thailand voor 60 a 70 % bedekt met bossen. Door slecht bosbeheer zijn er toen grote delen gekapt ten behoeve van de commercie, In 1989 werd de houtkap verboden. Het centrale deel van Thailand is gecultiveerd en bestaat uit landbouwgebieden, rijstvelden, bamboe/ en palmbossen. Er groeien 15.000 planten in thailand waaronder zo´n 500 boomsoorten. Orchideeen, het nationaalsymbool van thailand, is er in 1000 verschillende sorten. Tropische bloeiende planten zijn er in overvloed waaronder de hibiscus, acacia, lotus en rode jasmijn. In de noordelijke koelere streken bloeien de azalya´s en rododendrons. In de tropische regenwouden van Zuid/thailand groeien o.a. ijzerhout, rotan en palmen.

mangrove

De mangroven groeien het best op zoute slikgronden. Komen alleen voor in tropische gebieden met een getij. Zij komen in Thailand voor in rivierdelta's en aan de kust. Warm zeewater en een geringe golfslag doen de bossen goed gedijen. De wortels van de mangrove houden het zand en de modder vast. Wordt er gekapt dan is er een snelle erosie van de kustlijn op.


dieren

Hier moet natuurlijk het eerst de olifant worden genoemd. Dit dier is zo verbonden met Thailand op allerlei gebied dat het zou getuigen van weinig respect indien dit dier niet boven aan het lijstje zou staan. De olifant is gebruikt als krijgsdier, in de bossen, in het boeddhistische geloof en nu vooral in de toeristische sektor. De Aziatische of Indische olifant is zo´n drie meter hoog, 4000 kilo zwaar en kan een leeftijd bereiken van 80 tot 100 jaar. In de bossen leven nog zo´n 1500 dieren en vann de `werkolifanten` zijn er nog zo´n 2500 Deze laatsten worden verzorgd door een mahout.

zoogdieren

Er zijn nog ongeveer 300 soorten zoogdieren in Thailand. Sommigen worden ernstig bedreigd waaronder bijv. Kitty vleermuis oftewel Craseonycteris thonglongyai. Het is het kleinste zoogdier ter wereld weegt twee gram en is niet groter dan een vlinder. Waarschijnlijk zijn er nog zo´n 2000 exemplaren. Het diertje werd pas in 1973 ontdekt. Ook de liangpha, een aziatische berggeit is een zeldzaamdier en wordt met uitsterven bedreigd. Er leven nog maar enkele tientallen tijgers in Thailand. Deze leven diep in de jungle. De kans om een van de tijgers tegen te komen is bijna net zo groot als het winnen van een loterij. Wat kan je dan wel tegen komen? Bantengs, gaurs, blaf- en dwerghertjes, Maleise beren, zwarte beren, maki’s, en talrijke apen. Tapirs, stekelvarkens, reuze eekhoorns en civetkatten.

vogels

De vogelsoorten zijn talrijk. Ongeveer 1000 soorten bevolken Thailand. Ook met enekele zeldzame soorten. Het laaglandregenwoud is onder andere het leefgebied van de zeer zeldzame loopvogelsoort Gurnys pitta. In het zuiden zijn uiteraard veel watervogels, ijsvogels, plevieren, steltlopers en sternen. Wat meer landinwaarts huizen hier de pitta´s en fazanten. In het noorden vindt u bijv. alleen al rond Chiang Mai bijna 400 soorten vogels zoals baardvliegers. bloemenpikkers en vliegenvangertjes. Enkele soorten zijn de zwartkruinkwak, roodborstparkiet, gaailijster, buulbuul, purperreiger, zwarthalsspreeuw, vele fazantensoorten. Enz. De neushoornvogel is een van de spectaculairste vogels van Thailand en kent diverse soorten. De dubbelneushoornvogel is met zijn felgele snavel en zwarte verenpak wel een van de opvallenste.

reptielen

Er zijn ook veel reptielen. O.a. zeventig slangen soorten, waarvan een zestal zeer giftig zijn. Enkele soorten zijn giftig maar leveren alleen maar een pijnlijke verwonding. De giftigste soorten zijn de koningscobra en russels pip viper. Deze zijn niet alleen giftig maar daar in tegen ook erg agresief. Andere giftige slangen zijn de krait. Cobra, de Maleise adder en groene adder. Bijv. de mangrove slang is giftig maar levert geen groot gevaar op. Zijn beet is pijnlijk maar minder dan de hiervoor genoemde. Het wemelt in Thailand van de tjing tjongs, kleine gekko´s die je overal ziet. Zij zijn echter nuttig want zij houden de huizen muggenvrij. De tokeh is een grote gekko die nogal veel lawaai kan maken. Voorts zijn er legio hagedissen, agamen en varanen. De rivierschildpad en de Indische krokodil behoren tot de groep bedreigde diersoorten.

onderwater

De onderwaterwereld is ook zeer fascinerend. De mooiste koraalriffen liggen in de Andamanse zee. Rondom deze riffen een rijk dierenleven met een diversiteit aan vissen van klein tot groot. O.a. clownstrekkervissen, murenen, snappers reuzenmantas en heremietkreeften. Aan de kust komen ook dolfijnen voor en haaien. Deze zijn niet gevaarlijk voor de mens.

moerasgebied

In het moerasgebied, de mangrovebossen leven een flink aantal dieren van verschillende pluimage. Ondermeer slijkspringers, dwergotters, krabben, makaken, slangen en schildpadden.

insekten

De insektenwereld wordt gevormd door ontelbare spinnen, kevers, krekels, sprinkhanen, wandelende takken, duizendpoten, miljoenpoten, bloedzuigers, vlinders torren, schorpioenen, wespen, bijen, vliegen, enz. enz. Ze horen niet allemaal tot de insektenfamilie maar voor het gemak noem ik ze maar in een groep. Je komt ze overal tegen in Thailand en er zijn vriendelijke, zelfs eetbare, exemplaren maar ook zeer veel die bijten, steken of krabben en zorgen voor flink wat jeuk of andere irritaties. Ze zijn prachtig om te zien maar je laat ze toch het best met rust.

beheer

Door slecht beheer in de vorige eeuw is er veel bos en regenwoud verloren gegaan. Dit had ook nadelige gevolgen voor het dierenbestand in Thailand. Het is hopelijk nog niet te laat. Een kwart van Thailand is nog bebost. Ter bescherming van plant en dier zijn er een aantal wetten vastgesteld en hiervoor zijn ondermeer 118 Nationaal Parken, en 19 waterparken vastgesteld. Het oudste park van thailand, het Khao Yai Natinaal Park werd in 1959 als zodanig benoemd door de premier, maarschalk Sarit thanarat.Een groot aantal parken zijn opengesteld voor recreatie en toerisme. De flora en fauna van Thailand blijft boeien.