Florence bezoeken: nog meer praktische tips

In een vorig artikel bekeken we wanneer, hoe lang en op welke wijze je best naar Florence gaat en kreeg je een verblijfstip en een veiligheidstip.

Hier volgen nog een aantal praktische tips ter aanvulling.

Wat mag ik zeker niet missen?

Doorkijkje op de koepel van de Duomo

Een eensluidend antwoord op die vraag is er niet. Florence bulkt immers van de schatten.

De vraag is eerder: wil je zien wat iedereen wil zien?

Of heb je ook oog voor die talloze andere zaken waar men niet met vele honderden in de rij staat te wachten?

Aan het lijstje met de obligate bezoekplaatsen zoals de Duomo, de Ponte Vecchio, het Uffizi-museum en de Piazzale Michelangelo voeg ik graag een paar andere accenten toe.

Veel hangt echter af van je persoonlijke interesses en het is van belang om daar naar te luisteren.

Het aanbod is tòch veel te groot om alles te willen zien. En wanneer je hoofd afgeladen vol zit met een overdaad aan kunstimpressies is het ogenblik aangebroken om naar iets meer relaxerend over te schakelen.

Boboli-tuin

Een allee in de Bobolituin

Het Palazzo Pitti, in de wijk Oltrarno, behoort tot die bijzonder interessante bezienswaardigheden waar je niet uitgekeken geraakt.

Het bevat dan ook niet minder dan 7 musea onder één dak.

Een mooi rustpunt hierna vormt de bijhorende, immense Bobolituin. Maar neem er je tijd voor want hij is bijna 400 m breed en zowat 1 km lang.

Elk pad dat je inslaat verrast je met nieuwe zichten en doorkijkjes en biedt je mooie vergezichten op de stad en de omgeving.

Hij verraadt de zorg waarmee de aanleg ooit gepland werd en de fabelachtige rijkdom die de toenmalige eigenaars moeten gehad hebben.

In de tuin ligt het Porseleinmuseum.Je mist niet veel als je er niet binnengaat, maar de vergezichten die je van op die hoogte ziet zijn adembenemend.

Het Forte di Belvedere, dat je eveneens via deze tuin kunt bereiken, is tijdelijk dicht sinds er een paar geheimzinnige dodelijk ongevallen gebeurd zijn die nog steeds om opheldering vragen. Er wordt voor het ogenblik aan veiliger constructies gewerkt. Bespaar je dus de moeite om er naartoe te klimmen.

Archeologisch museum (Museo Archeologico)

Een museum waar men niet staat te drummen maar waar vooral bijzonder veel interessante vondsten uit de Etruskische cultuur ondergebracht zijn. De presentatie is modern en de opstelling is zeer ruim. Alle uitleg is echter in het Italiaans.

Schoenenmuseum van Ferragamo

Vele tientallen filmsterren en beroemdheden hebben handgemaakte schoenen van ontwerper Salvatore Ferragamo (1898 - 1960) gedragen.

In het prachtige Palazzo Spini Feroni, aan de Arno, zijn de luxe winkels van het bedrijf ondergebracht.

In de ruime kelders kun je echter het Schoenenmuseum bezoeken.

Niet alleen de collectie op zich is verbazingwekkend maar ook de dynamische wijze van presenteren met bijpassende filmfragmenten, muziek en kunstwerken uit de verschillende periodes is doordacht.

Palazzo Davanzati

Hier kun je een kijkje nemen in een écht palazzo (paleis): het leven zoals het was bij de adel.

De toegang is gratis.

Om het uur kun je onder begeleiding een kijkje nemen in de keuken die op de bovenverdieping ligt.

De andere palazzi zijn nog in handen van afstammelingen van de oorspronkelijke bewoners en kunnen niet bezichtigd worden.

Leder, leder en nog eens leder...

Florence is het mekka van de lederbewerking.

Je kunt er dan ook niet naast kijken: een marktplein dat dagelijks volgepropt staat met kraampjes waarvan de meeste van onder tot boven volgestouwd zijn met lederwaren, en straten waar het ene lederwinkeltje het andere verdringt. Je vindt er tassen en jassen en andere lederwaren in alle mogelijke kleuren en modellen.

De prijzen zijn verbazend laag tegenover bij ons. Maar als je lang genoeg kijkt, keurt en aarzelt doet de verkoper vaak nog een flink stuk van de prijs af om je toch maar te overhalen want de concurrentie lijkt hier bikkelhard te zijn.

Een dame die Florence kan verlaten zonder een nieuwe lederen aanwinst moet wel een bijzonder sterk karakter hebben...

Stiekeme muggen

Muggen zul je hier nauwelijks opmerken maar ze zijn er wél!

Ze zijn maar enkele mm groot en lijken eerder op heel kleine vliegjes. Je hoort ze ook helemaal niet zoemen maar je voelt ze des te beter. Naar verluidt zijn ze van Aziatische oorsprong en niet ongevaarlijk.

Het lijfje is zwart-wit gestreept, vandaar de naam tijgermug.

Neem dus je voorzorgen, zeker als je in de buurt van water verblijft. Elke apotheek heeft overigens doelmatige muggenwerende sprays in huis.

Onvindbare huisnummers

Je hebt een adres op zak van een leuke trattoria, een luxe warenhuis of een gezellig winkeltje.

Op dat nummer in de straat vindt je echter niet wat je zoekt maar wel een gewoon huis.

Niets aan de hand. In Florence bestaat er namelijk een parallelle nummering, enerzijds voor particuliere woningen, anderzijds voor commerciële panden. Je kunt in dezelfde straat dus twee nummers 1 vinden, één in het zwart (particulieren) en één in het rood (winkels). Als er weinig winkels in de straat zijn kunnen die gelijke nummers wel een heel eind uit elkaar liggen.

Dus best even vragen ofwel uitkijken naar een uithangbord.

Nu weet je waarom bij de adressen in Florence soms een onopvallende kleine letter 'r' achter het huisnummer staat, vb.: Via Porta Rossa 76r.

Gratis in de musea?

Elke leeftijd heeft zijn charme en ouder worden kan zelfs af en toe voordeel bieden.

Ben je een EU-burger en ben je minstens 65 jaar?

Dan mag je in alle musea van Florence gratis binnen. Vaak staat dit (soms enkel in het Italiaans) bij de ingang vermeld maar soms ook helemaal niet. Je moet het dus zelf vragen en je persoonsbewijs voorleggen.

Doorgaans zijn de toegangsprijzen zeer redelijk (2 à 4 €) maar voor sommige musea betaal je 12 € of meer. Dan heb je met zijn tweetjes in een handvol dagen al gauw vele tientallen euros uitgespaard.

Goede reis!

Ciao!