Geld besparen op je verzekering, dat kan

Inleiding

Volgens de vertegenwoordigers van sites die de goedkoopste verzekeringen vergelijken kunnen we met zijn allen maar liefst 223 miljoen Euro besparen op onze verzekeringen. Bij het programma Radar waren de vier belangrijkste representanten te gast die aan verzekeringen vergelijking doen en gaven daar hun informatie prijs over hoe direct verzekeren via hun vergelijkingssite je maar liefst honderden Euro’s per jaar kan besparen.

Waarom moet je aan online verzekeringen vergelijking doen?

Er zijn momenteel 4 vergelijkssites bekend waar je gemakkelijk je profiel en je wensen kunt invoeren en die je daarna de goedkoopste verzekering aanbieden voor dat profiel en die wensen. De vier sites waar je aan verzekeringen vergelijking kan doen zijn:

  • Zorgkiezer.nl: voor het vergelijken van zorgverzekeringen en allerlei informatie hier rondom
  • Kiesbeter.nl: voor het vergelijken van zorgverzekeringen en allerlei informatie hier rondom
  • Verzekeringssite.nl: voor het vergelijken van alle soorten verzekeringen, zoals een goedkope autoverzekering
  • Independer.nl: voor het vergelijken van alle soorten verzekeringen, zoals een goedkope autoverzekering

Het is belangrijk om verzekeringen regelmatig te vergelijken omdat:

1) Het feit dat wij minder rondshoppen zorgt voor minder concurrentie van verzekeraars onderling. Na de invoering van bijvoorbeeld de basiszorgverzekering heeft iedereen de voor hem of haar goedkoopste verzekering uitgezocht en is daar daarna bij gebleven. Volgens de mensen van de vergelijkingssites is dit onverstandig omdat de verzekeraars hierdoor lui blijven en niet geprikkeld worden om ons nog de scherpste aanbieding te doen voor onze verzekering. 

2) Wanneer je volgens het advies van de vergelijkingssites ieder jaar opnieuw je verzekering en je polis goed bekijkt en een verzekeringen vergelijking doet, je jaarlijks veel geld kunt besparen. Je persoonlijke en financiële situatie kunnen per jaar verschillen, je gezinssituatie en je gezondheidssituatie ook, dus zou je ook je verzekering daar op moeten aanpassen.

3) We onze verzekeringen per lid van het gezin moeten bekijken. Niet alle leden binnen een gezin hebben dezelfde wensen en behoefte voor wat betreft zorg of een goedkope autoverzekering, dus ook hier kun je geld besparen

4) De meeste mensen oververzekerd zijn, met name op het gebied van tandarts- of brillen- of lenzenverzekering. Kijk wat je daadwerkelijk per jaar op dat gebied uitgeeft en vergelijk dit met de premie die je jaarlijks aan je verzekering betaalt. Het kan blijken dat niet aanvullend verzekeren veel gunstiger uit komt dan wel verzekerd blijven.

5) Op de vergelijkingssite van Zorgkiezer en Verzekeringssite kun je alle kortingen vinden waarvoor iedereen in aanmerking kan komen. Het gaat hierbij om kortingen tussen de 5 en 10%.

En dan kun je ook nog in aanmerking komen voor een aantal nogal bizarre collectiviteitskortingen. Kon je je vroeger vooral collectief verzekeren via je werkgever, en werd dit later doorgevoerd naar het lid zijn van bepaalde verenigingen of patiëntenverenigingen, zoals voor diabetes, tegenwoordig kun je al collectiviteitskorting krijgen wanneer je lid wordt van een voetbalclub, bij de Albert Heijn je boodschappen doet, je een MAKRO pas hebt of een CJP, of je een Hyves pagina hebt. En die kortingen variëren van 5% tot 25%, op het basispakket of het aanvullende pakket, al naar gelang de verzekeraar. Het loont dus zeker de moeite om naar korting te zoeken en te vragen.

Verder vind je op de sites verzekeringen waar iedereen zonder meer, zonder voorwaarden, geaccepteerd wordt. Ook belangrijk om te weten wanneer je eventueel wilt veranderen van zorgverzekeraar.

Wat zijn de addertjes onder het gras?

1) Radar heeft bij alle vier de vergelijkingssites hetzelfde profiel ingevoerd om uit te testen of ze alle vier dezelfde uitkomsten gaven. Dit bleek natuurlijk niet het geval te zijn. En de verschillen in premie varieerden van 100 tot 500 Euro per jaar. Dit verschil kwam volgens de vertegenwoordigers vooral door het opvragen van speciale wensen met betrekking tot aanvullende verzekeringen. Dus voer je profiel in bij alle vier de vergelijkingssites en al naar gelang de uitkomst blijft ook hier het advies: goed de kleine lettertjes lezen.

2) Drie van de vier hierboven genoemde sites werken met een verdienmodel. De sites van Zorgkiezer, Independer en de Verzekeringssite krijgen per offerte aanvraag voor direct verzekeren via internet een bepaalde vergoeding. De Verzekeringssite en Independer krijgen daarnaast ook nog een percentage van de verzekeraar, hun provisie, wanneer je ook daadwerkelijk de verzekering afsluit. Je via hun vergelijkingssite online verzekeren bij een bepaalde verzekeraar levert hen jaarlijks datzelfde percentage op, net zolang als jij bij die verzekeraar verzekert blijft. Desalniettemin claimen ze nog steeds onafhankelijk te zijn omdat ze niet van alle verzekeraars een provisie krijgen en ze bij invoeren van je profiel niet van te voren weten welke verzekeraar met de voor jou goedkoopste verzekering naar voren komt.

Kiesbeter is de enige vergelijkingssite die niet volgens een verdienmodel functioneert. Zij krijgen echter jaarlijks 4 miljoen Euro subsidie van de overheid, namelijk van het Ministerie van VWS, die natuurlijk indirect weer gewoon door de belastingbetaler opgehoest wordt.

3) De hoogste collectiviteitskortingen worden veelal gegeven op de duurste polissen, dus let ook daar goed op.

Heeft het dan wel zin om online de goedkoopste verzekering op te zoeken?

Ja, dit heeft wel degelijk zin.

  • Ben je je bijvoorbeeld aan het oriënteren op een andere zorgverzekering of een nieuwe, goedkope autoverzekering, dan zijn er in eerste instantie zoveel verzekeraars, dat je door de bomen het bos vaak niet ziet. We hebben allemaal echt geen tijd om alle websites van alle verzekeraars door te spitten op zoek naar de beste deal. Het invoeren van je profiel op de vergelijkingssites neemt weinig tijd in beslag, en zelfs al zou je verschillende uitkomsten krijgen, dan is het nog altijd gemakkelijker om slechts bij twee of vier verzekeraars aan verzekeringen vergelijking te doen dan bij alle bestaande of jou bekende verzekeraars. Wellicht kom je uit op een verzekeraar die je nog helemaal niet kende.
  • Bovendien kun je je via de vier sites laten informeren voor welke kortingen je in aanmerking komt. Vraag hier om bij je verzekeraar, ze zullen het je uit zichzelf namelijk niet geven. Zo kun je zonder dat je het wist al in aanmerking voor een collectiviteitskorting zijn geweest, maar omdat je er niet naar gevraagd hebt, heb je hem ook niet gekregen.