Geluk is genetisch bepaald

Wie heeft dit onderzoek gedaan?

In de universiteit van Essex hebben Britse wetenschappers onder leiding van Elaine Fox het genvariant gevonden dat ervoor zorgt dat mensen eerder op positieve dingen focussen dan op negatieve. Over Elaine Fox vind je meer informatie op deze site: [http://www.essex.ac.uk/psychology/psy/people/fox/fox.html]

Welk gen is het 'geluksgen'?

Het gen 5-HTTLPR is een neurotransmitter die zorgt voor het transport van serotonine, een stof die wordt aangemaakt als we geluk ervaren. Dit gen is trouwens ook verantwoordelijk voor het vroegtijdig ejaculeren van mannen zoals je kan lezen op deze site: [http://www.scientificblogging.com/news_releases/5_httlpr_gene_not_psychology_implicated_in_premature_ejaculation]. Dit laatste onderzoek werd gevoerd door de universiteit van Utrecht onder leiding van Dr. Marcel Waldinger, een neuro-psychiater.

Uit welke testen bestond het onderzoek?

97 proefpersonen moesten naar twee afbeeldingen kijken die naast elkaar op een computerscherm getoond werden. Het ene beeld was neutraal en het andere was uitgesproken negatief (bv. een moordend roofdier) of uitgesproken positief (bv. spelende puppy's). Er zaten stipjes verborgen in de beelden die verschenen die ze moesten vinden.

De proefpersonen met 2 copiën van de lange variant van het gen 5-HTTLPR deden er 0,0183 seconde langer over om de stipjes te vinden op de negatieve foto’s. Op de positieve afbeeldingen waren ze 0,0235 seconden sneller dan gemiddeld. Voor ons lijken de verschillen in tijd misschien klein maar voor aandachtstijd zijn het veelbeduidende cijfers. "It sounds very small, but in terms of attentional time, it's consistent", zei Elaine Fox.

Wat was het uiteindelijke besluit van het experiment?

De onderzoekers besloten uit het experiment dat mensen die 2 copiën van de lange variant van het gen 5-HTTLPR bezitten onbewust worden aangetrokken door de positieve afbeeldingen. Daardoor zouden ze zich sneller focussen op positieve zaken.

Een vroeger experiment had al aangetoond dat mensen met 2 copiën van de korte variant van het gen 5-HTTLPR tot somberheid geneigd zijn maar nu is ook het tegenovergestelde aangetoond.

Meer informatie vind je op deze site: [http://www.newscientist.com/article/dn16662-happiness-gene-helps-you-look-on-the-bright-side.html]