Geschiedenis van de Auto 1980 tot nu

Inleiding

Dit is het zevende en laatste deel in de serie over de geschiedenis van de auto. Dit artikel gaat over de periode van 1980 tot nu, ook wel de moderne periode genoemd. De moderne periode wordt gekenmerkt door meer standaardisering, platform delen en Computer Aided Design (CAD). Voorwiel- en vierwielaandrijving en brandstof injectie geraken wijd verspreid.

Het moderne tijdperk kenmerkt zich onder andere door de snelle stijging van het motorvermogen en de sterke daling van het brandstofverbruik. Toen de strenge uitstoot normen van de jaren 70 technisch overwonnen waren werd een hoger vermogen mogelijk.

Autogeschiedenis: van 1980 tot nu

De computer heeft een grote opmars gemaakt de laatste dertig jaar, bij ieder gezin staan wel 1 of meerdere computers in huis. De auto industrie maakt hier ook veel gebruik van door middel van CAD (Computer Aided Design). Dat is engels voor ontwerpen met behulp van een computer. CAD ontstond al in de jaren 60 maar deed haar grote intrede in de automobielindustrie in het begin van de jaren 80. CAD maakte het onder meer mogelijk dat automotoren veel efficiënter werden; Iets dat na de oliecrises zeer wenselijk was. Het vermogen van de motoren kon behouden worden en zelfs stijgen terwijl hij toch milieuvriendelijker werd.

De Common-rail techniek deed in dit tijdperk ook zijn intrede. De Fiat-groep had in 1993 het prototype van hun nieuwe inspuiting klaar. Door problemen met de toleranties van de injectoren mislukte de geplande serieproductie, daarom zocht Fiat in 1994 een partner. Bosch kocht de patenten over.

Bij de common-rail is het mogelijk door middel van elektronica de verstuivers van de dieselmotor onafhankelijk van de nokkenas aan te sturen. De inspuit pomp komt zelfs te vervallen en wordt vervangen door een hoge druk pomp die door de motor wordt aangedreven. Het motormanagement (ECU) berekent wanneer de brandstof ingespoten moet worden en in welke hoeveelheid. De verstuivers zijn voorzien van elektromagnetische regel kleppen die deze openen en sluiten.

In tegenstelling tot gewone direct ingespoten dieselmotoren waar de brandstofpomp naar iedere injector een leiding heeft die op een vooraf bepaald moment onder druk komt te staan, heeft een common-railmotor een gemeenschappelijke leiding (de common-rail) die de brandstof onder een hoge druk (tot 1800 bar) constant naar alle injectoren aanvoert. De injectoren zijn uitgerust met een elektromagnetische klep die zeer snel kan openen en sluiten (bij moderne systemen zelfs meerdere keren per cyclus), aangestuurd door het motormanagement.

Het common-railsysteem kent vele voordelen;

  • Het het inspuitmoment en de inspuitduur kunnen door het motormanagement worden beïnvloed.
  • Er wordt een hoger rendement gehaald.
  • De motor levert meer vermogen.
  • Er zijn betere emissiewaarden mogelijk.

Dit zijn allemaal grote voordelen en tegenwoordig zijn de meeste dieselmotoren ook common-rail motoren, je hebt vast wel eens CDI (Mercedes-Benz), TDI (Volkswagen), of andere drieletterige afkortingen die er op lijken achter op een auto zien staan, dit zijn allemaal common-rail motoren.

De laatste jaren is het navigatiesysteem ook in ons leven binnengeslopen, iedereen heeft er tegenwoordig wel één in zijn of haar auto zitten. Dit systeem werkt bijna altijd op GPS(Global Positioning System). Het eerste navigatiesysteem werd ontwikkeld bij Honda en was al vanaf 1990 beschikbaar. Het zou nog wel 15 jaar duren voordat mensen massaal een navigatiesysteem gingen kopen.

Je ziet tegenwoordig ook vaak het knopje ESP ergens op de middenconsole in de meeste auto's staan.

ESP, wat staat voor Electronic Stability Program en ook bekend staat als stabiliteitscontrole, is een remsysteem dat dient om het rijgedrag van voertuigen te verbeteren. Het systeem vergelijkt stuur- en remintenties van de bestuurder met de reactie van het voertuig en kan indien nodig remkracht uitoefenen op 1 of meerdere wielen. Op die manier helpt ESP bij het corrigeren van onderstuur en overstuur. In 1995 werd het voor het eerst ingebouwd in auto's van Mercedes-Benz en BMW. Later gebruikten steeds meer merken het standaard in hun modellen.

Enkele bekende auto's uit deze periode waren de BMW 3-serie, de Ford Mondeo en nog steeds de Volkswagen Golf.

Tot Slot

Dit was het laatste deel in de serie over de geschiedenis van de auto. Ik heb alle tijdperken nu behandeld. In de toekomst zullen we zien dat de auto´s nog zuiniger en nog veiliger worden. Ook zullen we alternatieve brandstoffen voor auto´s steeds vaker zien, zoals elektriciteit, waterstof, bio ethanol, biodiesel en biogas. De hybride auto zal ook steeds meer opkomen.

Samenvatting van de tijdperken

Tot 1885: de voorgeschiedenis, van paard en wagen tot automobiel.

Van 1885 tot 1904: het Veteraan tijdperk, de Benz driewieler

Van 1905 tot 1918: het Messing tijdperk, de Ford Model T

Van 1919 tot 1930: het Vintage tijdperk, de grote concentratie auto's voor de middenklasse.

Van 1931 tot 1948: het Vooroorlogse tijdperk, voorwielaandrijving en de dieselmotor.

Van 1949 tot 1979: het Naoorlogse tijdperk, de Citroën 2CV en de Volkswagen Golf

Van 1980 tot nu: het Moderne tijdperk, zuinig rijden en navigatiesystemen.

Hieronder links naar alle andere delen uit deze serie:

Geschiedenis van de Auto tot 1885

Geschiedenis van de Auto 1885 tot 1904

Geschiedenis van de Auto 1905 tot 1918 Geschiedenis van de Auto 1919 tot 1930 Geschiedenis van de Auto 1931 tot 1948 Geschiedenis van de Auto 1949 tot 1979