Geschiedenis van de Egyptische Mau

De Egyptische Mau is ontstaan in het oude Egypte en bestaat nu al meer dan 4000 jaar. In het begin werd dit kattenras vereerd als god, later als halfgod. De naam 'Mau' betekent zoveel als 'kat' of 'zon'.

Beschermer van de mens

In de beginperiode werd de Egyptische Mau vooral gezien als beschermer van de mens. Het dier ving muizen (graandieven) en slangen. De kat werd zelfs zo belangrijk gevonden door de oude Egyptenaren, dat mensen die de Mau slecht behandelden of zelfs doodden, de doodstraf kregen opgelegd. De Egyptische Mau werd gezien als een lid van de familie en woonde dan ook met het gezin onder één dak.

Als er in het oude Egypte een Egyptische Mau stierf, scheerden de mensen, die samenleefden met de kat, hun wenkbrauwen af. Dit deden zij als teken van rouw, als eerbetoon aan de overleden Mau. De overleden kat werd gemummificeerd en begraven in Bubastis, in de kattenpiramide. Deze piramide werd gezien als het 'woonadres' van godin Bastet. Basted werd in het oude Egypte afgebeeld als leeuwin, alhoewel zij ook verscheen als kat of als vrouw met een kattenhoofd.

De Egyptische Mau als halfgod

Farao's waren erg gek op de Mau en wilden de katten dan ook voor zichzelf houden. Daarom werden de Egyptische Mau's bestempeld tot halfgoden. De gewone burger mocht vanaf die dag geen Mau meer bezitten.

De Mau wordt gezien als de voorouder van alle kattenrassen die vandaag de dag bestaan.

Egyptische Mau in Rusland

Prinses Natalia Troubetskoy uit Rusland was op reis in Egypte en kwam daar in aanraking met de Egyptische Mau. Volgens de toen geldende regels mochten er jaarlijks maar een paar katten het land verlaten. Natalia kreeg het voor elkaar om drie Mau´s mee te nemen naar Rusland.

In die periode waren er oorlogen en conflicten aan de gang in Egypte en door de fantastische inzet van prinses Natalia Troubetskoy was de Egyptische Mau van de ondergang gered.

Natalia Troubetskoy begon met het fokken van de Mau. In 1953 werd het eerste nest geboren, in 954 volgde het tweede.

Cattery Fatima

Prinses Natalia startte haar eigen cattery op: Fatima. Samen met haar katten (de drie geïmporteerde katten en hun kittens) vertrok zij naar Amerika voor een show. De drie geïmporteerde katten, Jojo (bronzen kater), Liza en Baba (zilveren poezen), vormden de basis van een nieuwe bloedlijn Egyptische Mau's: de traditionele bloedlijn. Bijna alle hedendaagse Mau's stammen af van deze bloedlijn.

In 1957 werd de rasstandaard voor de Mau vastgesteld. De katten mochten in drie kleuren voorkomen: zilver, brons en smoke. Tegenwoordig komt ook de kleur pewter voor, alhoewel deze zeer zeldzaam is en niet altijd wordt toegelaten in het stamboek.

Egyptische Mau in Amerika

Jane Mill, een Amerikaanse vrouw, was tijdens de kattenshow van Natalia verliefd geworden op de Mau. In 1980 besloot Jane twee katten te importeren, om nieuw bloed aan het ras toe te voegen. Haar oog viel op de poes Tasha en de kater Toby. De twee katten kwamen uit hetzelfde nest en waren geboren in Egypte. Toen Jane ze kocht, woonden beide dieren in New Delhi. Deze bronzen Mau's hadden een gouden glans over hun vacht en werden opgenomen in het stamboek van de Egyptische Mau.

Katten die afstammen van Tasha en/of Toby, stammen af van de 'Indian Line', de tweede bloedlijn van Mau's die goedgekeurd is.

Mau's in Europa

Rond de Tweede Wereldoorlog waren er bijna geen Mau's meer te vinden in Europa. In 1988 besloten de landen Nederland, Italië en Zwitserland om een aantal Egyptische Mau's te importeren. Ondanks de moeite die de Europese fokkers doen om de Mau in Europa meer bekendheid te geven, is het ras op dit continent nog zeer zeldzaam. In Nederland zijn maar twee fokkers te vinden van dit ras. Cattery Asenka, de tweede fokker, houdt zich pas sinds 2010 bezig met het fokken van de Egyptische Mau.

Rasbeschrijving

InfoDebster heeft nog een artikel geschreven over de Egyptische Mau, namelijk de rasbeschrijving van de Egyptische Mau .