Gezond eten en het internet

Gezond eten en het internet

Nu zoveel mensen internet gebruiken staan er tonnen recepten online. Maar zijn deze recepten wel gezond? Bij veel recepten staan de te gebruiken ingrediënten ernaast, dus kun je zelf wel een beetje inschatten of het gezond is.

Maar als dat niet gaat, hoe weet je dan of het gerecht gezond voor je is? Er drijven nogal veel ongezonde recepten los op het internet. Dus is het goed om verder te lezen zodat je geen ongezonde dingen eet…

Het internet en haar recepten

Het is natuurlijk niet erg om soms iets ongezonds te eten, maar maak hier geen gewoonte van. Zoek daarom in plaats van ‘recepten’ naar ‘gezonde recepten’. Of als je daarvan niets lekker vindt: ‘Healthy recipes’.

Van ongezond naar gezond

Veel mensen eten weinig gezond eten, omdat ze het niet lekker vinden. Ze eten drie keer in de week patat en op de rest van de dagen nog meer junkfood.

Als jij ook zo’n iemand bent, vraag je dan eens af: ‘Waarom patat van de snackbar en geen ovenpatat?’. Je moet je realiseren dat eten dat normaal ongezond is, ook gezond bereid kan worden. Een broodje hamburger bij de Mac Donald kun je ook thuis maken, maar dan met meer sla en wat minder vlees en vet.

Dit is natuurlijk nog niet heel gezond om iedere week te eten, maar het is een verbetering.

Deze veranderingen kun je o.a. op het internet vinden.

De voorbereiding

Let er goed op of de recepten die je als zoekresultaat krijgt wel correct zijn. Vergelijk de bereiding met die van een overeenkomstig recept op een andere site.

Een gerecht dat over het algemeen gezond is kan namelijk erg slecht voor je zijn als je bijvoorbeeld het vlees niet lang genoeg laat bakken.

Let op de houdbaarheidsdatum

Ook kan een recept ongezond zijn als je voedingsmiddelen gebruikt die niet meer houdbaar zijn. De houdbaarheidsdatum geeft aan tot wanneer de producent denkt dat het product goed is. Je kunt er eventueel een paar dagen na nog gebruik van maken, maar dan moet je het wel onder goede omstandigheden hebben bewaard.

Tip: gebruik zuivel niet na de houdbaarheidsdatum.

De schijf van vijf

Let erop of al de nodige voedingsstoffen in je gerecht zitten. Je hebt namelijk iedere dag een bepaalde hoeveelheid groente, brood, vlees e.d. nodig.

Dit alles staat in de schijf van vijf. De schijf van vijf bestaat uit 5 vlakken. Uit ieder vlak heb je wat nodig. Niet altijd evenveel, want je hebt bijvoorbeeld maar weinig olie en vet nodig op één dag.

Om erachter te komen of de juiste voedingsstoffen in je recept zitten, kun je dus gebruik maken van de schijf van vijf. Kijk hier wat de de schijf van vijf inhoudt.

De reacties op een recept

Vaak geeft de site (waar het recept op staat) je de mogelijkheid om te reageren op het recept. Kijk altijd even naar de reacties van andere mensen. Als er negatieve reacties bij staan weet je gelijk dat je dit recept niet moet nemen.