Glaucoom of staar

Algemene informatie over glaucoom

Een andere naam voor glaucoom is groene staar. Glaucoom is een oogaandoening die vooral bij oudere mensen voorkomt. Bij glaucoom ontstaat een geleidelijke drukverhoging in het oog. Het vervelende is dat de klachten pas in een vergevorderd stadium optreden, waardoor het oog voor een groot deel beschadigd kan zijn. Door het langzaam stijgen van de druk binnen de oogbol, wordt de zuurstofvoorziening minder en zullen er cellen van het netvlies afsterven. Er zijn meerdere vormen zoals acute glaucoom, chronische glaucoom en glaucoma simplex, het eenvoudige glaucoom.

De verhoogde oogdruk kan ontstaan door een afsluiting van het kanaal van Schlemm. Het is een kanaal in het oog dat ligt op de scheidingslijn tussen hoornvlies en het oogwit. Het kan ook zijn dat de druk te hoog wordt door verhoogde productie of vertraagde afvoer van het oogvocht. Glaucoom kan erfelijk zijn maar ook verziend- of bijziendheid en en afwijking in de bloedvaten verhogen de kans op glaucoom.

Een onderzoek is nodig om te kijken of er sprake is van glaucoom. Het onderzoek kan bestaan uit een oogdruk meting, onderzoek van de kamerhoek van het oog, onderzoek oogzenuw en een gezichtsveldonderzoek. De aandoening komt trouwens vaker voor bij Afrikaanse en Aziatische mensen. Er zijn wel een aantal risicofactoren zoals een hoge bloeddruk, sterke verziend- of bijziendheid, glaucoom in de familie, gebruik van bijnierschorshormonen en mensen met aandoeningen aan hart of bloedvaten.

Symptomen

Verhoogde inwendige druk in de oogbol is het symptoom van glaucoom. Verder blinde vlekken, wazig zien en gekleurde ringen om lichten zoals lantaarnpalen. Delen van het gezichtsveld vallen uit en glaucoom kan zelfs tot blindheid leiden.

Bij een acute glaucoomaanval krijgt de patiënt eerst heftige hoofdpijn, vooral in het achterhoofd, de slapen en de kaken. Verder krijgt men last van misselijkheid, braken, koude rillingen en koorts. Door deze symptomen denkt men niet direct aan de ogen. Lichtschuwheid, tranen en pijn in het oog worden als bijkomende verschijnselen ervaren. De oogsymptomen die de patiënt zelf niet kan zien zijn een oogbol die rood is verkleurd en hard is. De pupil is verwijd, ovaal en star. Bij een acute glaucoomaanval dient de patiënt direct een arts te waarschuwen. De inwendige druk moet verlaagd worden, en lukt dit niet dan is een operatie noodzakelijk. Bij de operatie wordt een klein stukje van het regenboogvlies weggesneden, zodat een afvloeiweg ontstaat voor het kamerwater.

Chronisch glaucoom is gevaarlijk omdat er geen duidelijke symptomen aanwezig zijn. Het wordt dikwijls pas ontdekt als iemand naar de oogarts gaat voor een nieuwe bril en de inwendige oogdruk en de ogen worden gemeten.

Behandeling

De eerste behandeling bij glaucoom is proberen om de inwendige druk van het oog te verlagen. Een arts zal eerst proberen om de oogdruk te verlagen met oogdruppels. Er zijn verschillende soorten medicijnen. Het soort glaucoom, de oogdruk en oogheelkundige afwijkingen spelen een rol bij de keuze. De druppels worden toegediend tussen het onderste ooglid en de oogbol. Het is verstandig om uw ogen 2 minuten te sluiten, hiermee voorkomt u dat de druppel via de traanbuisjes wordt afgevoerd en in het bloed terechtkomt.

Een andere behandelmethode is met de laser. Met een laser worden de openingen van het filter waardoor het vocht het oog verlaat vergroot. Het oog wordt voor de behandeling verdoofd met oogdruppels. De behandeling is pijnloos, de patiënt zit een lichtflits en het prikt iets. Vaak voldoet één behandeling. Mocht er en tweede behandeling nodig zijn, dan moet er tussen de beide behandelingen vier weken zitten. Het effect van de behandeling kan na verloop van tijd afnemen.

Het is belangrijk dat glaucoom behandeld wordt. Door het stijgen van de oogdruk wordt de zuurstofvoorziening van het netvlies minder en zullen er cellen van het netvlies afsterven.

Operatie

Het oog wordt op spanning gehouden door het kamervocht. Door het afvloeien van het kamervocht wordt gezorgd voor een constante inwendige druk in de oogbol. Wanneer het evenwicht tussen aan- en afvoer van het kamerwater verstoord is, veranderd de inwendige druk in de oogbol.

Om de druk te verlagen kan gekozen worden voor medicijnen of een laserbehandeling. Wanneer de medicijnen of laserbehandeling de druk onvoldoende verlagen, wordt overgegaan op een operatie. Deze operatie moet de oogdruk verlagen en verdere achteruitgang van het gezichtsveld voorkomen. Na de operatie is het niet zo dat u beter kunt zien.

Bij de operatie wordt een afvoertje gemaakt op het oogwit bij het regenboogvlies, zodat er een nieuwe waterweg ontstaat. Het oogvocht kan via deze afvoer weglopen. Door de extra afvoer wordt de druk in het oog lager. Na de operatie wordt uw afgeplakt met verband en een beschermkapje. Een dag na de operatie meldt u zich weer in het ziekenhuis. De weken na de operatie moet u rustig aan doen en uw oog goed beschermen. Voorzichtig met tillen, niet voorover buigen, niet sporten, voorzichtig met douchen. U bezoekt het ziekenhuis wekelijks voor controle. Het kan zijn dat de operatie niet voldoende is geweest. Men kan dan kiezen voor een glaucoomimplantaat. Het implantaat bestaat uit een dun plaatje met daaraan vast een dun drainage buisje. Het buisje wordt in de voorste oogkamer geplaatst en het plaatje op het oogwit.Het buisje zorgt ervoor dat het oogvocht kan worden afgevoerd naar het plaatje. Het plaatje verspreidt het oogvocht onder het weefsel.