Goedkoop tanken met een tankpas

Inleiding

Brandstof is niet goedkoop en het ziet er ook niet naar uit dat de prijs op korte termijn gaat dalen. Wanneer je gaat uitrekenen wat je op jaarbasis tankt, dan zal je nog schrikken! Het zou dus fijn zijn als je korting op brandstof kunt krijgen, zelfs een paar cent zou al mooi meegenomen zijn. Met een tankpas is dit mogelijk! Veel bedrijven maken gebruiken van een tankpas om praktische redenen, maar ook particulieren kunnen een tankpas aanvragen! Hoe kun je goedkoop tanken met een tankpas?

Tankpas voor zakelijk gebruik

Behalve de korting die je kunt krijgen met een tankpas, zit er ook een praktische kant aan. Veel mensen gebruiken hun auto naar en/of tijdens het werk, zoals:

  • Transportbedrijven
  • Bezorgdiensten
  • Zakenmannen die van afspraak naar afspraak rijden
  • Politie en ambulance
  • Mensen met een leaseauto.

Deze groep mensen tankt over het algemeen op kosten van de zaak. Het is lastig om eerst de tankbeurt zelf te betalen en daarna het bonnetje bij de baas in te leveren. Een tankpas is hiervoor de oplossing. Met een tankpas kun je betalen en de rekening komt rechtstreeks bij je baas terecht. Ook belasting technisch scheelt dit een hoop tijd. Bedrijven kunnen de BTW aftrekken. Met een tankpas krijg je één bon met met daarop het BTW-bedrag. Je hoeft alle tankbeurten niet meer afzonderlijk bij elkaar op te tellen.

Tankpas voor particulier gebruik

Voor particulieren is er geen tankpas waar je rechtstreeks mee kunt betalen, maar je kunt met een tankpas wel korting krijgen. Deze korting wordt rechtstreeks verrekend of je bouwt een kortingstegoed op.

Welke tankpas kies je?

Er zijn verschillende opties als je een tankpas wilt aanschaffen. Zo kun je een tankpas aanschaffen waarmee je bij één tankstation kunt tanken, zoals de Shell of Texaco. Koop je bijvoorbeeld een tankpas van de Shell, dan kun je deze alleen bij de Shell gebruiken. Omdat je er in principe aan vast zit om bij hen te tanken, krijg je korting op de brandstof. Gemiddeld is dit vijf cent.

Er zijn ook tankpassen die je bij verschillende tankstations kunt gebruiken, zoals de tankpassen van MKB. Wanneer je door heel Nederland moet rijden, is dit een aanrader. Zo ben je niet afhankelijk van één merk tankstation!

Een derde mogelijkheid is een tankpas voor particulieren, zoals de tankpas van United Consumers. Je kunt met deze tankpas niet betalen, maar wel bij meerdere tankstations tanken met korting. Je krijgt gemiddeld zes cent korting op de landelijke advies prijs. Bij United Consumers bouw je de korting op. Deze kun je laten uitkeren wanneer je 25 euro hebt opgebouwd.

Tips en opmerkingen

  • Een tankpas is niet duur, maar soms wordt er een kleine vergoeding gevraagd. Dit kan een bedrag per maand zijn, gemiddeld wordt er twee euro per kaart gerekend. Ook kan een vergoeding per jaar voor de kaart gevraagd worden. Houd hier rekening mee als je een tankpas wilt aanvragen en vergelijk prijzen.
  • De meeste tankpassen zijn alleen geschikt voor Nederland, maar het is ook mogelijk om een tankpas aan te vragen voor Europa. Hiervoor betaal je echter wel meer. Over het algemeen maken alleen bedrijven die internationaal rijden gebruik van deze mogelijkheid.
  • Heb je een tankpas waar je bij meerdere tankstations kunt tanken? Zoek dan altijd van tevoren op bij welke tankstations dit precies mogelijk is!

Conclusie

Een tankpas heeft verschillende voordelen. Het scheelt een hoop administratie en je kunt korting op de brandstofprijs krijgen! Veel bedrijven maken gebruik van een zakelijke tankpas, maar ook als particulier kun je een tankpas aanvragen. Over het algemeen kun je hier niet mee betalen, maar krijg je wel korting!