Gratis Sketchup render software - Kerkythea

INLEIDING

Google Sketchup is ontzettend leuk om in te werken. Maar als je dan je model klaar hebt, dan blijft er eigenlijk nog één stap over. Het renderen van je model. Er zijn voor Sketchup verschillende render programma's. Helaas zijn de meeste van deze programma's vrij prijzig, dus gaan we in dit artikel in op de gratis/open source renderer Kerkythea. En zoals al vele malen in de open source wereld is gebleken, wil 'gratis' echt niet zeggen dat het slecht is. Want juist de mensen die aan open source werken, doen dit omdat ze het programma zelf ook gebruiken en dus een goed product willen neerzetten.

DOWNLOADEN

Het programma is hier te downloaden. Kerkythea is een zogeheten 'standalone' progamma, wat inhoud dat je een plugin voor Sketchup nodig hebt om jouw tekening te exporteren naar een bestandsformaat dat geschikt is voor Kerkythea. Die plugin kun je hier downloaden.

INSTALLEREN

Het installeren van het programma wijst voor zich, om de plugin te installeren is het noodzakelijk om de bestanden die zich in het zip-bestand bevinden uit te pakken of te kopieeren naar je Sketchup-plugin map. De meest gebruikelijke locatie van deze map is: C:\Program Files\Google\Google SketchUp 7\Plugins. Nadat je Sketchup (opnieuw) hebt gestart kun je de plugin onder de plugins-knop terugvinden.

GEBRUIK

Om te beginnen ga je natuurlijk je model in Sketchup vervaardigen, en voor zien van materialen. Je kunt ook textures gebruiken, want die worden apart meegenomen door de exporter. In kerkythea kun je jouw verschillende objecten in je tekening selecteren door het materiaal wat je toegekend hebt. Let dus op dat je verschillenden materialen gebruikt al zijn het maar verschillende kleuren. Zo kun je toch ieder object in Kerkythea aanpassen.

Als je klaar bent kun je gaan exporteren met de plugin. Kies gewoon voor de optie 'export model to kerkythea' (eerste knop). Er zal een venster verschijnen waar je verschillende opties kunt aanpassen, maar in het begin zul je dit gewoon standaard laten staan. (of je hebt natuurlijk al veel ervaring met renderen). Als je het bestand opgeslagen hebt, verschijnt er meteen een venster met de vraag of je het meteen wil openen in Kerkythea wat natuurlijk erg handig is. En voila Kerkythea is gereed om te gaan renderen.

Om heel diep in te gaan op het programma kost nog wel een aantal artikels, maar je kunt heel simpel gaan experimenteren door verschillende 'presets' te gebruiken. Deze kun je vinden als je op de render knop drukt. Er verschijnt dan een scherm voor de camera instelling met een dropdown menu voor de presets. Door de verschillende presets te gebruiken kun je al goed leren wat de verschillende zijn tussen de instellingen.

TIPS

Om dieper in te gaan op het programma raad ik aan om eens bij de tutorials van de Kerkythea website. Deze zijn wel in het engels, maar ik zal proberen om nieuwe artikelen te plaatsen met nederlandse tutorials voor het programma.

VOOR- en NADELEN

Het grootste voordeel van het programma is natuurlijk dat het gratis is. Er zijn zeker grotere commerciele renderers, maar daar betaal je ook flink voor.

Wat veel mensen als nadeel zien is dat het een standalone programma is integendeel tot bijvoorbeeld Vray of SUpodium. Die kun je in Sketchup zelf gebruiken om te renderen.