Grieks eiland Thasos natuur en cultuur

Inleiding

Algemeen

Dit eiland ligt ongeveer 10 km uit de kust van Griekenland. Het eiland met een oppervlakte van 380 km² en ongeveer 15.000 inwoners is het meest noordelijke eiland van Griekenland. Het behoort tot de Noordelijke Egeïsche eilanden. De naam van het eiland wordt ook wel met een dubbele s geschreven; Thassos.

Stappen

Thasos

Thasos heeft veel Dennen-, eiken- en kastanjebomen. Ook zijn er veel platanen, olijf-, pruimen- en notenbomen waardoor het eiland beschouwd wordt als het groenste eiland van alle eilanden. Naast veel groen zijn er ook dalen, kloven en wijngaarden. Helaas is veel groen door de branden van 1985 en 1987 verwoest, maar veel is al weer aangegroeid.

Het eiland bezit een bergketen met 5 bergtoppen, waarvan de hoogste iets meer dan 1.200 meter bedraagt. In tegenstelling tot heel veel andere Griekse eilanden is er op Thasos wel een meer te vinden, namelijk “Genna”. Bij dit meer leven salamanders, kikkers en vlinders en vlak bij is een waterval.

Bezienswaardigheden

  • Thasosstad: De huidige stad is gebouwd waar zich vroeger de oude stad bevond die al in de 7e eeuw v.Chr. werd gesticht en als haven fungeerde. Thasos stad wordt door de bevolking ook wel Limenas (haven) genoemd. De hoofdstraat heeft de naam 18 Oktoberstraat (loopt parallel met de boulevard) en is een echte promenade met gezellige winkels, waar onder andere handgemaakte juwelen te koop zijn. Er wordt zo geslenterd dat er regelmatig opstoppingen ontstaan. Veel kunstenaars als portretschilders en –tekenaars zijn er op straat te vinden.

Verder zijn er in de gehele stad veel archeologische opgravingen, waaronder nog delen van een oude (ruim 3,5 km lange) marmeren stadsmuur met poorten (van Parmenon, Selene, Herakles, Zeus en Hera) voorzien van reliëfs, daterend uit de 6e of 5e eeuw v.Chr. Daarnaast zijn er vondsten gedaan als:

  1. goud en zilver uit de gouden tijd.
  2. restanten van een acropolis waar heiligdommen waren gebouwd voor de Griekse goden Poseidon en Dionysos. Na 1911 zijn er restanten gevonden van een tempel die rond de 6e eeuw v.Chr. is opgedragen aan Herakles. Men vond in deze acropolis onder andere een lesche (soort vergaderzaal) en 5 cultus ruimten. Een belangrijke vondst was een beeld van Pegasos. Op een andere plaatsen op het eiland zijn er ook heiligdommen gevonden van Artemis, Patrooi Theoi en Arkuda.
  3. restanten van de tempel van Apollo Pythias. De tempel zelf ligt waarschijnlijk onder de Genuese versterkingen. In de oostmuur vond men een onafgemaakt beeld uit de 7e eeuw v.Chr. van Apollo die een ram draagt. Het beeld is overgebracht naar het museum van Thasos.
  4. fundamenten van een oude haven.
  5. restanten van een basiliek uit de 5e eeuw.

In Thasosstad ligt een tuin waar een leeuw de wacht houdt. Binnen zijn wijngeschenken te bewonderen uit de oudheid; Pegasus en een beeld van Aphrodite met haar zoon Eros.

  • Overige bezienswaardigheden:
  1. Natuurlijk zijn de wijngaarden aan de kronkelende weggetjes een lust voor het oog. Hier wordt sinds eeuwen de beroemde Thasos wijn gemaakt.
  2. De baai van Makriammos, het strand van Panagia met zijn gouden zand. De woningen zijn gebouwd in de Macedonische stijl.
  3. De dorpjes Limenaria en Theologos (oudste, mooiste en gezelligste) hebben veel accommodaties en restaurantjes. Toen de Turken de macht op het eiland hadden, was Theologos de hoofdstad van het eiland. De vervallen toren en muren (uit de 16e eeuw) herinneren nog aan deze periode.
  4. Op een afstand van 3 km van het plaatsje Alyki ligt Moni Archangelou, een nonnenklooster (sinds 1974) dat in de 12e eeuw is gesticht door een kluizenaar. De kluizenaar heeft deze plaats gekozen, omdat hier de aartsengel Michaël een bron heeft doen ontstaan. In dit klooster wordt als belangrijkste relikwie een nagel van het kruis van Jezus Christus bewaard.

Geschiedenis van het eiland

Het eiland kent al bewoning sinds de bronstijd (de Traciërs), waarvan halverwege de vorige eeuw twee prehistorische nederzettingen zijn gevonden bij Maries en Kastro. Het waren de Feniciërs die de mineralen in de grond van Thasos ontdekte en groeven opende. Deze bevolkingsgroep kwam op het eiland terecht toen zij, volgens de overlevering, Thasos de zoon van Poseidon volgden. Zij waren op zoek naar Europa die door Zeus ontvoerd zou zijn. Plinius vermeldde toen al dat er op het eiland in die tijd ook edel- en halfedelstenen (o.a. opaal) werd gevonden.

In de 7e eeuw v.Chr. verhuisden veel inwoners van Paros naar Thasos waardoor het eiland een economische en culturele bloei doormaakte. Ruim 300 jaar later annexeerde koning Filippos II (van Macedonië) het eiland, waarna het de Romeinen waren die heersers op het eiland werden. De Romeinen starten de marmerwinning op en zorgen dat de wijn van het eiland belangrijk wordt en de inwoners een inkomen verschaft.

Na de Romeinen komen de Byzantijnen waarvan de steunmuren, terrassen, het archaische monument van archont Akeratos, versterkte boerenhoven en vroegchristelijke kerken een overblijfsel zijn. In 1459 tot 1912 nemen de Turken de macht over, waarna het eiland officieel bij Griekenland behoort.