Grijs kenteken: voordelig autorijden

Grijs kenteken

Het had niet veel gescheeld, of het grijs kenteken bestond niet meer. Gelukkig is dit belastingvoordeel (nog) niet helemaal afgeschaft en kan je nog steeds voordeel halen door je auto op grijs kenteken te laten zetten. Maar wat is een grijs kenteken en hoe werkt het precies?

Grijs kenteken: wat is het

Om te beginnen is de nummerplaat van een auto op grijs kenteken gewoon geel. Het is een administratieve benaming. Toch kan je wel aan de nummerplaat herkennen of de auto op grijs kenteken geregistreerd staat. Het nummerbord van een auto op grijs kenteken begint met de letter 'B' of 'V'. Het grijs kenteken wordt als aanduiding gebruikt voor auto's met een belastingvoordeel. In grote lijnen wordt dit gebruikt voor bestelauto's die bedrijfsmatig worden gebruikt en bestelauto's die zijn ingericht voor het vervoer van invaliden. De regeling van het grijs kenteken is afgeschaft voor particulieren.

Grijs kenteken en wegenbelasting

Het rijden van een auto op grijs kenteken kan dus een besparing opleveren op de wegenbelasting, of motorrijtuigenbelasting zoals deze officieel heet. Lees op de volgende pagina's verder als je meer wilt weten over de wegenbelasting of hoe je de wegenbelasting kan berekenen.

De wet op de wegenbelasting voorziet voor bestelauto's in drie tarieven:

  1. Het standaard tarief voor particulieren.
  2. Het kortingstarief voor omgebouwde bestelauto's voor gehandicapten. Sommige particulieren bouwen een bestelauto om om zo een persoon in een rolstoel te kunnen vervoeren door een speciaal platform in de auto te bouwen om de rolstoel in de auto te krijgen. Daarnaast worden er extra ramen in de zijkant van de bestelauto gemaakt voor het nodige uitzicht. Voor deze groep is een kortingstarief gemaakt op de wegenbelasting.
  3. Het laagste tarief voor bestelauto's die door ondernemers worden gebruikt. Hiervoor moet de bestelauto wel aan een aantal criteria voldoen.

Grijs kenteken: wanneer is een auto een bestelauto

Niet elke bestelauto zoals deze in de volksmond wordt genoemd, valt onder het lagere tarief voor bestelauto's op de wegenbelasting zoals deze door de belastingdienst wordt gehanteerd Daarom is het goed de criteria goed na te gaan of je auto wel onder het lagere tarief valt voor je tot aankoop over gaat. Waar je op moet letten:

  • Je hebt een BTW nummer en je wordt door de belastingdienst gezien als ondernemer voor de omzetbelasting;
  • De bestelauto staat geregistreerd op je eigen naam, of op naam van je bedrijf;
  • Je gebruikt de bestelauto geregeld voor je bedrijf. Als stelregel wordt genomen dat je minstens 10% van de kilometers die je bedrijfsmatig rijdt, wordt gereden in de bestelauto.

Grijs kenteken particulieren

Het rijden op grijs kenteken is volledig afgeschaft voor particulieren. Betekent dit dat je dus altijd de volledige wegenbelasting moet betalen en er helemaal geen voordeel meer te halen is als particulier? Gelukkig niet! Maar dan moet je misschien wel kiezen om je bestelauto te verkopen en een andere auto te kopen. Als je het slim doet, hoef je helemaal GEEN WEGENBELASTING meer te betalen. Lees hier voor welke auto's je geen wegenbelasting meer hoeft te betalen.