Grip op je financiën: 10 tips

Inleiding

Weet je ook niet waar je geld blijft? Krijg grip op je budget door het aanleggen van een goede financiële administratie. Hoe je dat doet? Geen nood. Hieronder 10 handige tips.

Tip 1: Inventariseer je inkomsten en uitgaven

Maak een overzicht van je maandelijkse inkomsten: salaris, zorg-, huur-, kindertoeslag et cetera. Doe hetzelfde met je uitgaven: huur of hypotheek, verzekeringspremies, abonnementen. Vergeet niet de overige kosten als uitgaan, kleding, verjaardagen en dergelijke in kaart te brengen. Deel de éénmalige jaarlijkse uitgaven door twaalf. Trek de uitgaven van je inkomsten af en je weet wat je maandelijkse budget is.

Tip 2: Stel een budget op wat je wekelijks mag uitgeven

Op basis van het vastgestelde budget kun je vervolgens een weekbudget maken. Bepaal wat je wekelijks nodig hebt voor onder andere je boodschappen en haal dat bedrag van je rekening en doe daar je inkopen mee. Maak voor je inkopen gebruik van aanbiedingen en voordeeltjes.

Tip 3: Geld reserveren

Indien mogelijk reserveer dan maandelijks geld voor onverwachte of toekomstige uitgaven. Stort dat op een spaarrekening. Vergeet overigens niet dit geld in je financiële overzicht te zetten, want ook sparen is een uitgave.

Tip 4: Houd je inkomsten en uitgaven bij in een (online) kas- en/of huishoudboekje

Schrijf je uitgaven en betaalde rekeningen op in een kasboek. Er zijn online gratis kas- en huishoudboekjes, zoals yunoo.nl en webwallet.nl die je daarbij kunnen helpen. Zo houd je zicht op je financiën.

Tip 5: Leg een overzichtelijk archief aan

Doe je financiële post in ordners of mappen met tabbladen. Let erop dat je het aantal ordners of mappen beperkt anders verlies je het overzicht. Maak bijvoorbeeld een indeling op: werk, wonen, kind(eren), verzekeringen, belasting, pensioenen en persoonlijk.

Tip 6: Open en verwerk binnenkomende post direct

Verzamel binnenkomende post niet op een stapel of schoenendoos. Maak deze direct open en gooi de enveloppen weg. Het kost misschien wat energie, maar je zorgt voor overzicht en je voorkomt onverwachte verrassingen.

Tip 7: Sorteer de post vervolgens op: betalen, actie en bewaren

Leg drie bakjes aan met daarop de stickers betalen, actie en bewaren. Betalen voor de rekeningen. Actie voor zaken waar je achteraan moet bellen en dergelijke. Bewaren voor bijvoorbeeld de jaaropgaven, belastingaangiften, verzekeringspolissen, hypotheekakte et cetera.

Tip 8: Doe één keer per week je administratie

Niet het leukste klusje, maar je weet wel waar je aan toe bent. Trek wekelijks ongeveer een half uurtje uit om je administratie te doen. Betaal je rekeningen, schrijf je saldo van je bankrekeningen op, wat je hebt betaald en orden je archief. Het kost wat energie, maar je krijgt ook rust en het levert je misschien geld op. Je weet immers waar je geld blijft.

Tip 9: Houd rekening met de bewaartijd van wettelijke documenten

Wettelijke documenten als salarisstroken, jaaropgaven, belastingaanslagen, bankafschriften et cetera moeten gedurende een termijn van vijf jaar worden betaald. Doe die in een aparte archiefmap of ordner.

Tip 10: Bewaar belangrijke documenten bij elkaar in een ordner

Doe belangrijke documenten, zoals diploma’s, hypotheekakte, trouwboekje, … bij elkaar in een opbergbox en plak er een etiket op met wat erin zit. Zo heb je die spullen direct bij de hand als je het nodig mocht hebben.


slimmmetgeld.wazzup.nl