Groentekiemen bron van gezondheid en energie

Inleiding

Groenten zijn erg belangrijk voor het in stand houden van je gezondheid. Samen met fruit passen ze in ieder gezond dieet. Je zet ze dan ook bij voorkeur dagelijks op je menu. Groenten leveren je immers belangrijke hoeveelheden vitaminen, mineralen, antioxidanten én vezels. Kiemen van groenten zijn nog veel gezonder. Wat zijn groentekiemen, kan je ze zélf gemakkelijk kweken en wat is hun invloed op onze gezondheid?

Eerst stomen of koken

Kiemen van groenten zorgden de laatste tijd nochtans voor heel wat opschudding. Wanneer ze niet met zorg worden behandeld kunnen ze immers ernstige besmettingen met salmonella en voedselvergiftiging veroorzaken. Zaden van groenten bestemd om te worden gekiemd vragen de hoogst mogelijke hygiëne. Zo mogen deze kiemen in geen enkel geval in contact komen met zowel dierlijk- als met kunstmest. Om alle gevaar voor je gezondheid uit te schakelen kies je het best voor groentekiemen die biologisch werden gekweekt. Stomen of koken voor het gebruik van deze groentekiemen zijn dan ook sterk aan te raden.  

Kiemen van alle groenten?

Er bestaan uiteraard vele soorten kiemgroenten. Van haast alle groenten kunnen kiemen worden gekweekt, de ene al wat gezonder dan de andere. Net zoals de groente zelf, zijn ook de kiemen van broccoli met voorsprong het gezondst. Andere groentekiemen met de hoogste concentraties aan voedingsstoffen zijn ongetwijfeld kiemen van waterkers en van tarwegras. Gekiemde noten, bonen, granen, allerlei zaden en pitten zijn dan weer veel gemakkelijker verteerbaar dan de groente zelf. Ze zijn ook opvallend rijker aan vitaminen, mineralen, antioxidanten en vezels.

Hoe ontstaan groentekiemen

Zélf je groentekiemen kweken is kinderspel. Ze ontstaan bij het opnieuw laten ontspruiten van de zaadjes. Op die manier groeit er een nieuw en eetbaar plantje. Om zélf je groentekiemen te kweken heb je niet veel nodig. Je laat de zaadjes gedurende minstens zes uur weken in water. Daarna plaats je het doek met de in water geweekte zaadjes in een bij voorkeur glazen bokaal die je bovenaan goed afsluit. Spoel de zaadjes of de kiemen minstens driemaal per dag en plaats ze nadien weer in hun afgesloten ruimte. Herhaal dit tot de kiemgroenten voldoende groot zijn om te worden gebruikt.

Groentekiemen barsten van energie

Zowat alle kiemen van groenten bevatten hoge dosissen eiwitten en voedingsvezels. Ze zijn daarnaast ook uitzonderlijk rijk aan vitamine A, B 1, B 2, B 3, B 5, B 6, B 12, C, E en vitamine K. Naast belangrijke hoeveelheden mineralen, vooral ijzer, fosfor, magnesium en selenium, bevatten deze groentekiemen ook grote hoeveelheden foliumzuur. Foliumzuur is vooral belangrijk tijdens de eerste drie maanden van de zwangerschap en voor hen die vlug zwanger willen worden. Kiemgroenten zijn ook rijk aan zowel directe als indirecte antioxidanten. Deze beschermen je tegen de vrije radicalen die je lichaam zelf aanmaakt. Deze vrije radicalen kunnen je celweefsel beschadigen en zo je verouderingsproces versnellen.

Groentekiemen tegen griep en verkoudheden

Tijdens hun kiemproces worden de zaden als het ware voor verteerd. Dankzij deze kiemgroenten neemt je lichaam alle voedingsstoffen veel gemakkelijker op en zal ze deze ook veel beter verteren. Kiemgroenten hebben dan ook een bijzonder gunstig effect op je spijsvertering. Zo heb je veel minder kans op het ontwikkelen van allergieën. Kiemen versterken je natuurlijke weerstand en werken preventief tegen verkoudheden, infecties van de luchtwegen en... griep!

Broccolikiemen het gezondst

Kiemen van broccoli zijn veruit het gezondst. Hun positieve invloed op je gezondheid is zoveel groter dan die van de groente zelf:

  • Verouderingsproces: broccolikiemen vertragen je verouderingsproces en houden je jong en gezond. Ze beschermen je dan ook tegen allerlei ouderdomsziekten als diabetes, verstopte (slag)aders, reuma, artritis en artrose en versterken je immuunsysteem.
  • Blaasontsteking en blaaskanker: kiemen van broccoli zijn opvallend lief voor je blaas. Wetenschappelijk onderzoek bewees dat ze je maximaal beschermen tegen het veel voorkomende blaaskanker.
  • Alzheimer en Parkinson: naast aardappelen, radijzen, sinaasappelen en appelen houden vooral broccoli en broccolikiemen je geheugen jong. Volgens recent wetenschappelijk onderzoek zullen je hersenen minder vlug aftakelen, waardoor deze groente een positieve invloed heeft op Alzheimer en Parkinson. 
  • Kanker: broccoli heeft zijn gezondheidsreputatie vooral te danken aan zijn hoge dosis sulforafaan dat niet alleen maagzweren voorkomt maar door wetenschappers ook heel wat kanker bestrijdende eigenschappen wordt toegemeten. Dat is overigens voor alle groenten die tot de uitgebreide familie van de kruisbloemigen behoren het geval (spruitjes, en alle koolsoorten).
  • Populaire en gezonde groentekiemen zijn: taugé, alfafa, kiemen van water- en tuinkers, van gerst, qunoa, en van diakon. 

Conclusie

Groentekiemen worden door de consument nog teveel onder gewaardeerd. Ze passen in iedere gezonde, evenwichtige en gevarieerde voeding. Kiemen kunnen zowel rauw als gestoofd gebruikt worden in bijvoorbeeld gezonde salades, in soepen en in allerlei roerbakschotels.