Hét Kaartspel van Catan (999games)

Kolonisten van Catan, Het Kaartspel voor Twee Spelers

Waarom een artikel over dit kaartspel? Daar zijn twee redenen voor te noemen:

  • het is een zeer populair kaartspel, dat is afgeleid van een nog populairder bordspel.
  • de mogelijkheden van dit spel zijn interessant voor zowel de beginnende speler (met het basisspel) en, dankzij de diverse uitbreidingen, ook uitdagend voor de fanatieke speler.

In dit artikel zal ik het basisspel gaan toelichten. De uitbreidingen worden behandeld in het artikel: Kaartspel van Catan - Uitbreidingen (999games) .

Basisspel: Kaartspel van Catan

In het Kaartspel van Catan is het de bedoeling dat je een groots koninkrijk opbouwd. Je begint het spel met 2 dorpen, van waaruit je grondstoffen ontvangt. Met deze grondstoffen kun je je koninkrijk uitbouwen door wegen en nieuwe dorpen te bouwen, of door de dorpen te laten uitgroeien in steden. Daarbij kun je in je dorpen en steden gebouwen bouwen die je speciale mogelijkheden bieden (bijv. extra grondstoffen) of voor overwinningspunten zorgen.

Natuurlijk ben je niet alleen op Catan. Er is nog een landheer die ook bezig is om zijn koninkrijk uit te bouwen. Door middel van diverse actiekaarten kun je elkaar lelijk dwars zitten in de ontwikkeling van de dorpen en steden. Maar je kan ook grondstoffen met elkaar ruilen of gewoonweg roven. Degene die als eerste een bepaald aantal overwinningspunten heeft behaald, wint het spel.

Spelregels

Elke beurt bestaat uit een drietal fases.

De eerste fase is de inkomstenfase. Door middel van het gooien met 2 dobbelstenen (1 voor de grondstoffen en 1 voor de gebeurtenis), wordt bepaald wat je inkomsten zijn. Binnen het Kaartspel van Catan zijn er 6 verschillende grondstoffen, naast Hout, Steen, Wol, Graan en Erts, is in het kaartspel namelijk ook Goud toegevoegd. De gebeurtenis aan het begin van de beurt kan zowel positief als negatief zijn, variërend van een 'Goed Jaar' tot aan de 'Pest'.

De tweede fase is de bouwfase. In deze fase mag je gebouwen bouwen, eenheden trainen, grondstoffen ruilen met de tegenstander en/of actiekaarten spelen. Hier zit geen bepaalde volgorde in, je mag het invullen zoals je zelf wilt. Dit is de fase waarin de actie gebeurd!

De derde en laatste fase is de aanvulfase. Als je niet meer het toegestane aantal handkaarten hebt (de standaard is 3), dan mag je je handkaarten weer aanvullen met kaarten uit de ontwikkelingsstapels. Zodra je je handkaarten aanvult, dan is je beurt afgelopen.

Speelkaarten

Er zijn 4 kaartsoorten in Catan, elk met zijn eigen kleur:

Groene kaarten, bestaande uit eenheden en dorpsuitbreidingen

Voorbeeldkaarten:

  • Klooster, je mag 1 kaart extra in je handen hebben
  • Ridders, je krijgt een bepaald aantal toernooipunten en sterktepunten (afhankelijk van de gekozen ridder)
  • Versterkt Pakhuis, de nabije grondstoffen zijn beschermd tegen de struikrover
  • Vloten, je mag een specifieke grondstof 2:1 ruilen (afhankelijk van de gekozen vloot)

Rode kaarten, bestaande uit stadsuitbreidingen

Voorbeeldkaarten:

  • Badhuis, alle landen om de stad heen zijn beschermd tegen de pest
  • Kerk, je ridders en vloten in die stad zijn beschermd tegen de burgeroorlog
  • Handelskantoor, je ontvangt 3 handelspunten

Gele kaarten, bestaande uit actiekaarten

Voorbeeldkaarten:

  • Verkenner, bij het bouwen van een nieuw dorp, mag je de extra landschappen uitzoeken
  • Vuurduivel, biedt je een kans om een gebouw van de tegenstander af te branden
  • Spion, geeft je de mogelijkheid om de handkaarten van de tegenstander te bekijken

Blauwe kaarten, bestaande uit gebeurtenissen

Voorbeeldkaarten:

  • Pest, alle landen om een stad verliezen een grondstof
  • Goed Jaar, landen naast een Versterkt Pakhuis ontvangen een extra grondstof
  • Burgeroorlog, beide spelers moeten een ridder of vloot terug op handen nemen

Spelvormen

Het Kaartspel van Catan kan op twee manieren gespeeld worden:

Standaard

Voor de standaard speelwijze heb je 1 basisspel nodig, uitbreidingen kunnen altijd hieraan toegevoegd worden. In deze standaard speelwijze is alles gezamelijk. Er liggen 4 ontwikkelingsstapels tussen de spelers in, waar ze allebei hun handkaarten mee aanvullen. Daarnaast zijn er, bij het gebruik van uitbreidingen, 2 extra gezamelijke ontwikkelinsstapels gericht op de gebruikte uitbreidingen.

Het Duel

Bij de variant, het Duel, heb je twee basisspellen nodig en minimaal 2 uitbreidingen. Elke speler stelt namelijk uit zijn basisspel en zijn uitbreiding(en) een eigen deck samen, waarmee hij wil strijden tegen de andere speler. Bij deze variant zijn de ontwikkelingsstapels persoonlijk, elke speler heeft dus 4 eigen stapels naast zich. Ook wordt er hier geen onderscheidt meer gemaakt tussen de basisspelkaarten en uitbreidingskaarten. Hierdoor is het van belang dat je een goed uitgebalanceerd deck hebt samengesteld. Het Duel is beter geschikt voor de gevordere spelers, omdat het een redelijke spelkennis en kaartkennis vereist. Deze variant biedt dan ook meer uitdaging dan de standaard.

Afsluiting

Het basisspel is voor de gemiddelde speler al aan de uitgebreide kant. Als je niet vaak (kaart)spellen speelt, dan heb je waarschijnlijk wel genoeg uitdaging en spelplezier aan het basisspel. Wil je toch graag een uitbreiding, dan is Ridders en Kooplieden erg aan te raden. Deze uitbreiding is het makkelijkst toe te voegen aan het basisspel, maar biedt toch voldoende nieuwe mogelijkheden en uitdagingen.

Hier staat de link naar de spelontwikkelaar 999Games: Kaartspel van Catan

Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden