Handleiding Joomla voor beginners

Inleiding

Joomla is populair. Maar in de meeste gevallen betekent dit “de klok horen luiden en niet weten waar de klepel zit“. De meeste geïnteresseerden voelen wel aan dat Joomla veel (‘gratis’) mogelijkheden biedt maar hoe gebruik je die? Hoe werkt Joomla? Binnen dit artikel vragen en antwoorden. Is Joomla echt zo moeilijk zoals je op eerste gezicht zou denken?

Nee, nee, je vergist je hierin. Je bent echt niet de eerste die er zo over denkt in het begin. Weet dat ik het als mijn opdracht en uitdaging zie om je op weg te helpen. We vinden een manier.

Stappen

Stap 1: Inloggen

Zie de toegestuurde inloggegevens en geef per email aan of dit lukt.

Stap 2: Kennismaking met control panel

Na inloggen zie je je control panel.

Stap 3: Artikel toevoegen

We beginnen gewoon met het eerste vierkantje dat we zien: Nieuw artikel toevoegen. Als je hierop klikt zie je niet veel anders dan een soort 'leeg word document'. Houd dit in gedachten: het is gewoon een leeg word document. Hier kun je typen, illustraties toevoegen en kleuren aanpassen in je artikel. Nog makkelijker: je knipt en plakt een artikel dat al bestaat vanuit een word document of vanuit een website. Gewoon de tekst selecteren, kopiëren en plakken. Vergeet de volgende zaken niet: - kies een titel. - laat blok 'alias' gewoon leeg (wordt automatisch aangemaakt) - kies of je artikel direct wilt publiceren of niet - kies of je het artikel op de voorpagina zichtbaar wilt maken - kies de sectie en categorie waar dit artikel thuishoort. Weet je niet waaronder je het artikel wilt plaatsen of als de sectie en categorie nog niet bestaat (je wilt die later aanmaken), klik dan op 'ongecategoriseerd'. - als laatste: klik op 'opslaan' en gefeliciteerd, je hebt je eerste artikel in Joomla aangemaakt.

Stap 4 Editen en aanpassen

Aanpassen van eerder geplaatst artikel kan via het tweede vierkantje 'artikelbeheer' waar het volgende hoofdstuk over gaat.

Stap 5 Veranderen template/ de ‘look’/ layout / ontwerp

Het Joomla pakket komt met een aantal standaard layouts. Deze worden ‘themes’ genoemd of ‘templates . Aanpassen betekent: - Inloggen in administrator panel - Via ‘extensies’ naar ‘templatemanager’ - Vervolgens zie je een aantal templates - Klikken op template die je wilt gebruiken - Klikken op "default" rechtboven - Klikken op "preview" voor het bekijken van het resultaat

Stap 6 Aanpassen van logo

Makkelijkste: zoeken naar logo bestand via ftp programma; een nieuw logobestand uploaden en dezelfde naam geven als oude logo bestand (let op dat logo zelfde soort image is: .jpg vervangen door .jgp en .png door .png

Stap 7 Werken met componenten en modules; een voorbeeld

De meeste websites hebben de mogelijkheid om documenten te downloaden. Handig voor de bezoeker. Als eigenaar geef je iets weg waarvoor de klant al dan niet moet betalen. Om dit proces te kunnen beheren heb je een download component nodig. Een download component die gratis is en mij heel erg goed bevalt is de Phoca download component. (http://www.phoca.cz/download/category/4-phoca-download-component ) ; De installatie is makkelijk (via admin panel van Joomla, extensies, install) maar wordt pas voltooid na twee stappen (let dus op: na de eerste installatie ben je niet klaar. Je moet nog een keer klikken op ‘install’). Vervolgens zie je de component onder ‘componenten’. Binnen deze component maak je vervolgens secties aan en categorieën. Daarna kun je een file uploaden via filebeheer.

Het probleem is mogelijk om deze file zichtbaar te maken in de frontend (voorkant website). En daar ging het nu net om. Maar ook dat is niet moeilijk. Makkelijkste is om een apart menu aan te maken binnen menubeheer. Na aanmaken van menu, open je dit menu en klik je op ‘item toevoegen’ (rechtsboven). Hiermee maak je een nieuwe link aan binnen het menu. Dan kies je ‘wijzig type’ en vervolgens kies je waar deze link naartoe moet wijzen. Dat moet zijn een file binnen phoca download. Je klikt hierop en binnen de rechterkolom kun je vervolgens kiezen naar welke file deze link moet verwijzen. Je met natuurlijk niet vergeten een leuke naam te verzinnen voor je link en te klikken op ‘opslaan’.

Bij aanmaken van nieuw menu wordt dit menu standaard zichtbaar gemaakt op alle pagina’s. Dat wil je mogelijk niet. Ga dan naar ‘module beheer’, zoek daarbinnen op de naam van je menu (er is daar een module voor aangemaakt bij het aanmaken van je nieuwe menu) en vervolgens zie je de verschillende opties voor zichtbaar maken van je nieuwe download menu.

Stap 8 Doorleren

Om echt vertrouwd te raken met Joomla, zul je moeten doorleren. Dit artikel is dan ook slechts een eerste stap. Ik zal proberen een uitgebreide serie artikelen te plaatsen over het gebruik van Joomla en tevens dit artikel verder aanpassen. Blijf op de hoogte! Schrijf: info@dewebmeester.nl en kijk ook eens op www.dewebhulp.nl



Reacties (3)

Reageer
Eddy pyliser reageerde 11 jaar geleden
18 Jan 18:52
Ik ga ook proberen een website zelf te maken,maar hoe beginnen!Heb al mijn site laten maken en bewerkt hem zelf.Dit gaat redelijk.Nu wil ik het zelf aankunnen één te maken. GR EDDY
Dewebmeester.nl reageerde 11 jaar geleden
26 Oct 17:44
Stap 6 is afhankelijk van de gekozen Joomla template. FTP upload van nieuw logo werkt altijd. Gebruik daartoe Filezilla. Zoek vervolgens via dit ftp programma naar het logo image bestand. Dat staat waarschijnlijk in de image map van de template map (templates/uw_theme/images/logo.png); Vervolgens vervang je het oude logo.png bestnd voor het nieuwe logo.png bestand. Maar veel templates hebben tegenwoordig een extra mogelijkheid. Ga daartoe naar de template manager in Joomla, klik op template die gebruikt wordt en kijk of gebruikt wordt van een systeem (bijvoorbeeld "Gantry") waarbij het logo bestand makkelijk te vervangen is. Hoop dat dit helpt en anders moet u me de link van us website even toesturen.
C sturm reageerde 11 jaar geleden
25 Oct 17:42
mooi artikel vraagje hoe doe ik stap 6 ?