Henry Paulson, de man van 700 miljard

Inleiding

AlgemeenOp 28 september 2008 werd in de Verenigde Staten een voorlopig akkoord bereikt inzake de reddingsoperatie van de kredietcrisis die het land en grote delen van de wereld in zijn greep houdt. Dit werd door de minister van financiën, Henry Paulson bekend gemaakt.

Stappen

Henry PaulsonOp 28 maart 1946 werd Henry Meritt Paulson jr. geboren in Palm Beach, Florida Verenigde Staten. Zijn roepnaam werd Hank. Zijn ouders zijn Henry Paulson Meritt, een juwelier, en Marianna Gallaeur.

Hij groeide op in Barrington Hills in Illinois, waar hij lid was van de Padvinders van Amerika. Hier behaalde hij uiteindelijk de rang van Eagle Scout. In 1968 studeerde hij af in Engels aan Dartmouth. Op deze universiteit was hij lid van Phi Beta Alpa en deed hij mee aan football. Twee jaar later behaalde hij zijn M.B.A. aan Harvard.

Inmiddels is hij getrouwd met Wendy en samen hebben zij twee kinderen; Amanda en Henry Meritt III.

Politieke carrière

  • Van 1970 tot 1972 was hij de assistent secretaris van Defensie in het Pentagon.
  • Van 1972 tot 1973 was hij lid van The White House Domestic Council, als Staff assistent van de toen ter tijd president Nixon. 
  • In 1974 ging hij werken bij Goldman Sachs in Chicago, een Amerikaanse zakenbank.
  • Van 1998 tot 2006 stond hij aan het hoofd van deze bank. Onder zijn leiding kende de bank een uitzonderlijke winstgroei. Bij zijn benoeming noemde zijn grote tegenstander Jon Corzine hem een slang. Paulson diende hem van repliek door te antwoorden dat een slang een van zijn favoriete dieren is. Tevens was hij voorzitter van “The Nature Conservancy”, dat steunde het Kyotoprotocol om opwarming van de aarde tegen te gaan. Het maakte van Goldman één van de groenste bedrijven van Wall Street. 
  • 2006, op 28 juni werd hij minister van Financiën onder president Bush. Hij had meerdere malen deze functie geweigerd, omdat het in zijn ogen een marketingfunctie zou zijn. Ook was een reden tot weigering zijn inkomen als vennoot bij Goldman, dat opgelopen was tot tientallen miljoenen dollars per jaar.

De financiële wereld anno 2008 In juli 2008 meldt de The Daily telegraph dat Paulson intieme betrekkingen heeft met de Chinese elite die dateren uit zijn bestuursverleden bij de Goldman Sachs.

In september maakt de Amerikaanse regering bekend met een “allesomvattend” plan te hebben om de onrust in de financiële wereld tot bedaren te brengen. Op dat moment zijn namelijk vele grote banken en verzekeringsmaatschappijen in grote financiële problemen terecht gekomen. De AIG wordt op dat moment al geholpen door de FED dat eerder instellingen als Fannie Mae en Freddie Mac heeft gered.

Paulson komt met een plan van $ 700.000.000.000,-- Op 23 september zijn de beide presidentskandidaten Obama en McCain niet te spreken over de onbeperkte bevoegdheden die Henry Paulson vraagt voor het opkopen van rommelhypotheken. Dit behoort bij zijn reddingsplan. Obama en McCain eisten namelijk meer toezicht om de belastingbetaler te beschermen, vooral de democraten willen meer voorzieningen.

Op 28 september wordt een voorlopig akkoord bekend gemaakt. Hier is een bedrag mee gemoeid van € 700.000.000.000,-- dat even groot is als het totale budget van het Amerikaanse ministerie van Defensie. Over het reddingsplan dat Paulson heeft gelanceerd moet het congres nog stemmen. Waarschijnlijk zal deze woensdag 30 september 2008 zijn afgerond en kan Bush het voorstel ondertekenen.

Volgens de voorstellen (inmiddels uitgegroeid tot een 100 pagina’s dik document) komt het geld in stappen vrij:

  1. $ 250.000.000.000,--
  2. $ 100.000.000.000,--
  3. $ 350.000.000.000,-- (als het Congres toestemming geeft)

Met dit geld neemt de overheid de lening over van de in nood verkerende Amerikaanse banken, waardoor deze af zijn van hun verplichtingen waar ze niet aan kunnen voldoen. Hierdoor moeten de bedrijven weer gezond worden en het vertrouwen in de financiële sector terug brengen. De overheid zal proberen de leningen alsnog te innen bij de instellingen, zodra deze weer winst maken moeten ze daar een deel van afdragen. Ontbreekt over 5 jaar nog teveel van deze 700 miljard, komt een extra belasting voor de financiële sector.

Het toezicht wordt aangescherpt, financiële instellingen moeten leningen aan huizenkopers verzekeren. De door de overheid geholpen bedrijven moeten zekerheid geven dat de salarissen voor bestuurders beperkt wordt, wat ook geldt voor bonussen en gouden handdrukken.

Op 30 september 2008 heeft het Congres het plan verworpen, het kwam 13 stemmen tekort. Mede omdat er volgens de tegenstanders een blanco cheque wordt uitgedeeld aan de mensen die er een potje van hebben gemaakt, en er te weinig zekerheden zijn voor de belastingbetaler. Paulson moest met een nieuw plan komen, welk later wel is aangenomen.