Het Friese Waddeneiland Vlieland

Inleiding

Per taxi, met de trein of met de auto kun je afgezet worden in Harlingen-haven. Deze havenplaats is een vertrekplaats voor de veerboot naar Vlieland. Lopend over de boulevard, waar de harde wind door de haren waait, kom je in de aankomsthal waar je bagagekarretjes kunt vullen met koffers. Na de bagage ‘gedumpt’ te hebben in de karretjes loop je via een loopbrug de boot in voor een reis van een uur en een kwartier. Op driekwart van de bootreis, vaar je langs een zandbank waar een troep zeehonden kan liggen. Zodra je deze zandbank voorbij bent, vaar je een stukje van de Noordzee op en dit is dan ook wel te merken door het schommelen van de boot. Dit stukje zee wordt dan ook wel “het gat” genoemd. Varend langs de jachthaven van het eiland zie je de aankomstplaats van de veerdienst: je bent aangekomen op het Friese eiland Vlieland.

Geschiendenis

Vlieland is het tweede eiland en ligt tussen Texel en Terschelling, de ongerepte natuur, bossen en natuurlijk strand maken het eiland een gewilde plaats. In de gemeente ligt slechts één dorp dat Oost-Vlieland wordt genoemd en heeft een kleine 1200 inwoners (1146). In het verleden had Vlieland wel een tweede dorp dat West-Vlieland werd genoemd maar in het jaar 1736 werden de laatste huizen ontruimd aangezien de zee het land terug eiste. In vroegere tijden hoorde Vlieland bij Noord-Holland echter maakte de Duitse bezetter hier een eind aan in 1942. Dit is dan ook de reden dat er op het eiland geen Fries wordt gesproken maar meer Vlielands. De voornaamste bron van inkomsten is toerisme en kent twee kampeerterreinen; “Stortemelk” (waar het meeste te beleven is) en natuurcamping “Lange Paal”. Ook zijn er vele hotels, vakantiehuizen en appartementen, de meeste vakantiehuizen staan dan ook op een apart ingericht heuvelachtig terrein vlak naast camping “Stortemelk”. Dit gebied heet Duinkersoord. Ook de jachthaven van Vlieland is een trekpleister waar je langs vaart met de veerdienst van het eiland. De haven is het hele jaar open en kan rond de 300 schepen kwijt. ’s Zomers kan het dus voorkomen dat de haven vol is en er geen schepen meer toegelaten worden. Sommigen kiezen er dan ook voor, vlak bij het eiland voor anker te gaan en met een klein bootje naar het eiland te gaan (ook wadlopen kan). Bekende Nederlanders doen dan ook regelmatig de jachthaven aan zoals Joop Braakhekke.

Trekpleisters

Het Posthuys (een restaurant met een heerlijke sfeer) is de laatste stop van de bewoonde wereld van Vlieland. Vanaf deze plaats bestaat de mogelijkheid om op te stappen in een grote truck welke de Vliehors-express wordt genoemd. Deze truck neemt je mee over het militaire oefenterrein van Vlieland naar het uiterste puntje van het eiland waar een aanlegplaats voor de boot naar Texel genomen kan worden en waar je zeehondjes kunt zien.

De dorpsstraat is het kloppend hart van het eiland. Hier komen de mensen samen, doen boodschappen, gaan uit en huizen de meeste restaurantjes. Ook het ‘Tromp-huis’(museum) is gehuisvest aan deze dorpsstraat waar de geschiedenis van het eiland wordt verteld.

De vuurtoren is eveneens een aanrader. De vuurtoren is maar 18 meter hoog maar bovenop een hoge duin van 36 meter kijkt hij 54 meter boven de zeespiegel uit. Je kunt deze duin vanaf 4 kanten beklimmen. Aan de dorpskant en aan de boskant zijn er opgangen met en zonder treden. Boven op deze duin aangekomen heb je een fantastisch uitzicht over het eiland en bij helder weer kun je kilometers ver zien. Ook kun je op gezette tijden de vuurtoren beklimmen (niet voor mensen welke claustrofobisch zijn aangelegd) en uitleg krijgen van de dan aanwezige vuurtorenwachter.

Tot slot

Aangezien het eiland autovrij (niet voor bewoners) is, bewegen toeristen zich het meeste voort per fiets of lopend. Gelukkig is het bagagevervoer goed geregeld. Bij aankomst kun je de bagage kwijt op karren welke de plaats van bestemming aangeven. Voor de terugreis wordt de bagage door de vervoerder opgeladen in de daarvoor bestemde bagagekarretjes. Het enige wat je moet doen is in Harlingen de koffer van de kar pakken.