Het Osmaanse Rijk definitief ten einde

Algemeen

Volgens de geschiedenis eindigde de macht van het Osmaanse Rijk in 1924, na een dynastie van 600 jaar, toen de laatste heerser overleed. De enige mogelijke troonopvolger overleed op 23 september 2009. Met zijn dood is troonopvolging van het Osmaanse Rijk in het huidige Turkije definitief ten einde.

Het Osmaanse Rijk

De stichter van dit imperium was Osman, hij leefde van 1258 tot 1324. Dit imperium bestreek in zijn hoogtijdagen een gebied van Europa, Azië en Afrika. In Europa lag de Osmaanse grens bij de poorten van Wenen en liep helemaal tot Soedan. Dit was in de 16e en 17e eeuw.

De voorvaderen van de Osmanen reisden vanaf de 11e eeuw uit Centraal Azië om zich te vestigen in wat nu Turkije is. Het was Osman I die in 1299 een dynastie vestigde. Pas halverwege 1450 begonnen zij met het flink uitbreiden van hun grondgebieden. Begonnen met de overwinning op Constantinopel en gevolgd door:

  • Egypte
  • Syrië
  • Balkan
  • Hongarije
  • Krim
  • Mekka

Dorstig naar nog meer macht probeerden zij herhaaldelijk om Wenen aan hun grondgebied toe te voegen, maar helaas mislukte deze pogingen in 1529 en 1683. Na de Tweede Wereldoorlog stortte deze dynastie in omdat de Arabische gebieden werden opgedeeld tussen de Europese mogendheden. Op hun oorspronkelijke grondgebeid ontstond de huidige Turkse Republiek. Deze republiek heeft in 1922 het sultanaat afgeschaft.

De laatste sultan

In 1924 eindigde het Osmaanse Rijk door de stichting van de Republiek Turkije door Atatürk. De tot dat moment heersende sultan was Mehmed VI Vahdeddin, is geboren in 1861. Om aan de wraak van Atatürk te ontkomen, vluchtte de sultan via Malta naar San Remo in Italië.

Nadat Mehmed op 65 jarige leeftijd was overleden werd zijn lichaam in beslag genomen door een schuldeiser van hem uit Syrische. Deze schuldeiser heeft het lichaam in het geheim begraven en aangegeven dat wanneer de schulden betaald zouden zijn, zijn begraafplaats bekend zal worden gemaakt. Inmiddels is wel bekend dat het graf van deze 100e Osmaanse kalief gelegen is onder een parkeerplaats in de stad Damascus.

De laatste troonopvolger

Op 8 augustus 1912 werd in Istanbul Osman Ertugrul geboren. Hij was de jongste zoon van de prins Mehmed Burhaneddin, kapitein in het Osmaanse leger (1885-1949) en diens eerste vrouw Aliye Nazliar Hanim. Osman Ertugrul was de kleinzoon van sultan Abdulhamid II die van 1876 tot 1909 het kalifaat bekleedde. Deze Osman werd door zijn familie beschouwd als het hoofd van de dynastie.

Hij droeg de officiële titel Zijne Keizerlijke Hoogheid Prins Ertugrul Osman Efendi. Was hij ooit sultan geworden dan werd zijn titel Ertugrul I of Osman V.

Zijn jeugd De jonge prins woonde tot aan zijn 12e jaar in het Dolmabahce Paleis dat aan de oevers van de Bosporus (het Europese gedeelte) stond. Dit paleis telde maar liefst 285 kamers. Toen in 1924 de Republiek werd uitgeroepen kregen de mannelijke leden van het Osmaanse Huis 24 uur tijd om Turkije te verlaten. De dames kregen iets meer tijd, namelijk een week.

De vrouwen die behoorde tot dit Osmaanse Huis mochten na ongeveer 30 jaar weer terugkeren naar hun vaderland. De mannelijke leden moesten toen nog wachten tot na halverwege de jaren ’70 van de vorige eeuw.

De jonge Ertugrul studeerde op het moment van het uitroepen van de Republiek Turkije in Wenen en ook zijn vader verbleef op dat moment in Europa. Nadat hij de universiteit van Wenen had afgerond vertrok hij naar Frankrijk om zich voor enkele jaren te wijden aan het studeren van politieke wetenschappen, een studie die hij niet heeft afgerond.

Voor het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, 1933, vertrok hij naar Amerika. Hier verbleef hij met zijn Amerikaanse pleegmoeder Elsie Jackson Jarvis en werkte in de petroleumsector. Ertugrul was gehuwd met een afgezand van de Afghaanse Koninklijke familie, Zeynep Tarzi. Zij was ook verbannen uit haar land. Door het uitbreken van de oorlog kon het stel niet terug naar Frankrijk, dus vestigde zij zich in een huurappartement in New York.

Terugkeer naar Turkije Na bijna 70 jaar keerde Ertugrul voor het eerst weer terug naar Turkije. Dit was in 1992 en in 1994 volgde hij de overleden Mehmet Orhan op als hoofd van de Keizerlijke familie. Mehmet Orhan overleed in Nice, waar hij naar toe verbannen was. Deze troonopvolger werkte daar als keukenbediende in het restaurant waar hij boven woonde.

Het zou nog 10 jaar duren voordat Ertugrul besluit om in 2004 het Turkse staatsburgerschap aan te nemen.

Definitief einde van een dynastie

Op 23 september 2009 wordt bekend gemaakt dat Ertugrul is overleden. Deze 97 jarige troonpretendent overleed aan de gevolgen van een slopende ziekte. Zijn laatste rustplaats zal hij vinden in Istanboel, in een Ottomaans mausoleum tussen diverse voorvaderen die ook het sultanaat van het Osmaanse Rijk hebben bekleed.