Het SC-dieet

Wat is het SC-dieet?

Het SC-diet, het specific carbohydrate diet, oftewel in het Nederlands het Specifieke koolhydraten dieet, is een dieet dat bedoeld is als hulpmiddel tegen darmontstekingen. Het is niet een dieet dat specifiek is bedoeld om af te vallen (al zijn er diverse beroemde diëten op deze theorie gebaseerd).

Waarom het SC-dieet?

Het SC-dieet helpt ontstekingsreactie in de darmen te verminderen. Bij mensen met bijvoorbeeld de ziekte van Crohn, Colitis Ulcerosa maar ook bij een prikkelbare darm kan dit dieet het ziektebeeld veranderen, waardoor ontstekingen af kunnen nemen. Dit geldt overigens ook voor bijvoorbeeld de ziekte van Bechterew, autisme en schizofrenie, waar dit dieet goede resultaten kan hebben. Het dieet werkt overigens niet bij alle patiënten, maar er worden goede resultaten mee geboekt.

Wat is de theorie achter het SC-dieet?

De theorie achter het SC-dieet is in de jaren 90 beschreven door Elaine Gotschall en de Nederlandse titel van dit boek is: "doorbreek de viscieuze cirkel" [http://www.scdiet.nl/boeken].

Er zijn verschillende soorten koolhydraten. De enkelvoudige koolhydraten, die voorkomen in bijvoorbeeld honing en fruit, kunnen zonder bewerking door de darmwand opgenomen worden. Voor de overige koolhydraten (twee en meervoudige koolhydraten) geldt dat ze in de alvleesklier en darmen door enzymen worden afgebroken tot enkelvoudige koolhydraten. Twee- en meervoudige koolhydraten vindt je onder andere in rijst, aardappelen, macaroni, maar ook in melkproducten. Bij de bewerking van de twee- en meervoudige koolhydraten scheiden de enzymen gassen uit (opgeblazen gevoel) en een zuur. Bij sommige mensen tast dat zuur de darmwand aan en breekt het de wand af. Tevens kan het ook ontstekingen veroorzaken. Doordat de cellen in de darmwand afgebroken worden, kunnen de voedingstoffen minder goed opgenomen worden. Dit kan leiden tot onder meer een vitamine tekort. Ook kunnen mensen afvallen dan wel aankomen van deze koolhydraten. Voor deze mensen zou het SC-dieet een oplossing kunnen zijn. Bij het volgen van het SC-dieet neem je geen twee- of meervoudige koolhydraten meer bij het eten. De darmwand kan dan herstellen en de ontstekingen kunnen dan verdwijnen.

Wat kun je dan nog wel eten als je het SC-dieet volgt?

Zoals gezegd fruit en honing, maar ook groenten, eieren en vlees. Met zaden en noten kun je bijvoorbeeld broodvervangers maken. En wil je toch een toetje, dan maak je zelf je yoghurt. Doordat de bacteriën die in yoghurt zitten 24 uur bij de melk worden gevoegd (bij een temperatuur van 37 °C) wordt alle lactose uit de melk verwijderd en treedt er geen reactie meer op. Overigens mag je na een jaar langzaam aan de overige koolhydraten gaan toevoegen. Na een jaar symptoomvrij te zijn geweest kan je weer langzaam twee- en meervoudige koolhydraten gaan toevoegen. Mogelijk dat je weer (in kleine hoeveelheden) kan gaan genieten van deze voedingsmiddelen.

Bewijzen dat het SC-dieet werkt?

Het bewijzen van de effectiviteit van het dieet is erg moeilijk. Om dit wetenschappelijk vast te leggen dienen twee groepen gecreëerd te worden. Een groep die het SC-dieet volgt en een placebo groep die niet weet dat ze het SC-dieet niet volgen. Gezien de voedingsmiddelen die je niet meer mag eten, is het onmogelijk om dit dieet ongemerkt te volgen. Wel zijn er een groot aantal referenties te vinden van mensen die het dieet met succes gevolgd hebben.

Tot slot: het SC-dieet

Vraag altijd na bij uw dokter of het volgen van het SC-dieet voor u geschikt is. Daarnaast zijn er op internet diverse sites te vinden die aandacht besteden aan het SC-dieet. Een aanrader hierbij is: [http://www.scdiet.nl/]