Het belang van de Rem-slaap

Het belang van de remslaap

Slapen is belangrijk voor de gezondheid van een mens. Als je niet genoeg slaapt functioneer je minder goed en kan je last krijgen van concentratie problemen. In dit artikel zal ik meer vertellen over de remslaap, wat het precies inhoudt en wat de functie ervan is. Ook worden de verschillende slaapstadia beschreven. 

remslaap

De remslaap betekent rapid eye movement (snelle oogbewegingen). De naam zegt het al je ogen bewegen snel heen en weer tijdens deze fase van slapen. Als je slaapt doorloop je verschillende stadia van de slaap. Deze stadia zullen verder in dit artikel beschreven worden. Nu eerst meer over de remslaap. 

De hersenen zijn in de remslaap bijna even actief als overdag. Wat apart is, is dat je hersenen actief zijn, maar je lichaam juist niet. De spieren zijn totaal ontspannen en je kunt je niet bewegen. Het ritme van de hersenactiviteit in deze fase wordt beta-golven (hersengolven) genoemd. De beta-golven zijn elektrische schokje die op je hoofd gemeten kunnen worden.

De remslaap maak je ongeveer 4 tot 5 keer per nacht mee, er zit ongeveer 90 minuten tussen elke remslaap. Tijdens de remslaap droomt het merendeel van de mensen. In het begin van de cyclus is de remslaap korter, naarmate je langer slaapt is de remslaap ook weer langer. Daardoor kun je vaak de dromen in de ochtend het best onthouden. 

Vijf slaap-stadia

Een slaapcyclus bestaat uit 5 verschillende stadia. In een nacht van ongeveer 8 uur slapen doorloop je de cyclus ongeveer 4 tot 5 keer. 

  • De eerste fase: De eerste fase van de slaap-stadia is de fase waarin je ontspannen bent. De ademhaling wordt langzamer en  de hersenactiviteit neemt af. Dit wordt de lichte slaapfase genoemd.
  • De tweede fase: De tweede fase is de 'echte' slaapfase. In deze fase merk je geen prikkels meer van de buitenwereld. Als je in deze fase wakker wordt ben je nog niet uitgerust en heb je het idee dat je nog niet echt hebt geslapen.
  • De derde fase: De derde fase is de overgangsfase naar de diepe slaap. Dit is een korte fase waarin de ademhaling regelmatig is, het hartritme daalt en de spieren ontspannen zijn. 
  • De vierde fase: In deze fase slaap je diep en herstelt je lichaam zich. Daarom is deze fase erg belangrijk. Na deze fase volgt de laatste fase.
  • De vijfde fase: Dit wordt de remslaap genoemd. In deze fase dromen de meeste mensen. Als je in deze fase wakker wordt kun je meestal je dromen nog goed herinneren. 

 Waarom de remslaap belangrijk is

Een pasgeborene zit ongeveer 70% van de slaap in de remslaap. De remslaap draagt waarschijnlijk bij aan de ontwikkeling van de hersenen. Ook helpt de remslaap mee aan de ontwikkeling van het oog van de pasgeborene en waarschijnlijk ook aan de ontwikkeling van andere zintuigen. De remslaap zorgt ervoor dat herinneringen beter worden opgeslagen en gerangschikt worden. 

In deze fase droom je veel, verwerk je wat je overdag hebt meegemaakt en bereid je je voor op de dag die komen gaat. Dit is dus erg van belang. Als je deze fase overslaat ben je dus niet goed voorbereid op de nieuwe dag.  

De remslaap is belangrijk omdat:

- Je verwerkt wat je op een dag hebt meegemaakt;

- Je wordt voorbereid op de volgende dag;

- Het bijdraagt aan de ontwikkeling van de hersenen en het oog bij pasgeborenen;

- Het helpt bij het opslaan en rangschikken van herinneringen.

Conclusie

Het is belangrijk dat alle stadia van de slaap doorlopen wordt, anders voel je je alsnog niet goed uitgerust. De remslaap heeft verschillende functies zoals herinneringen opslaan, meewerken aan de ontwikkeling van het oog en de hersenen bij pasgeborenen. Tijdens deze fase word je voorbereid op de nieuwe dag. Als deze fase overgeslagen wordt heb je de volgende nacht meer behoefte aan een langere remslaap.