Het einde van een ‘revolutionair’ product: Google Wave

Vorig jaar kreeg ik via mijn Google e-mail een uitnodiging om deel te nemen aan een nieuw product genaamd Google Wave. Google Wave zou alles veranderen aan de manier waarop we online communiceren en samenwerken. Op 5 augustus 2010 werd echter door Google aangekondigd dat ze gaan stoppen met Google Wave. Wat ging er mis?

Google Wave

Google Wave is een verzameling van allerlei diensten van Google samen op één plek. Net zoals alle programma's van Google is dit programma online te gebruiken. Samen met andere gebruikers kun je tegelijkertijd chatten, maar ook samenwerken aan een document, foto’s, video’s, maps en nog veel meer. Waneer iemand een aanpassing maakt kan iemand anders dat live zien, maar ook zijn alle aanpassingen die gedaan zijn in het verleden, terug te bekijken. Het moest concurrentie bieden tegen Twitter en inspelen op de huidige trend waar iedereen zo snel mogelijk op de hoogte wil worden gehouden.

Einde Google Wave

In 2009 werd Google Wave geïntroduceerd door Google als een revolutionair product dat de manier van online communiceren voor altijd moest veranderen. Een combinatie van live chatten en de kans om samen te werken moest mensen interesseren om aan het programma deel te nemen. De bedenkers Jens en lars Ramussen, die tevens Google Maps hebben bedacht, hebben aangegeven dat de voornaamste reden van het mislukken ligt op het gebied van te weinig gebruikers.

Bij Google Wave kon je alleen maar lid worden door uitgenodigd te worden door een bestaand lid. Dit systeem heeft Google ook toegepast met Google Gmail en was een enorm succes. Het grote verschil tussen beide is dat een gebruiker veel meer uitnodigingen naar andere mensen kon sturen om lid te worden van Gmail. Bij Wave is dit erg beperkt en konden dus minder mensen lid worden terwijl dit juist wel erg belangrijk is. Het idee is juist dat mensen samenwerken en hoe meer mensen er zijn, hoe meer er samengewerkt kan worden. Mensen wilden wel lid worden, maar konden simpelweg geen lid worden en wanneer er niet aan deze vraag wordt voldaan, neemt bij de mensen de belangstelling al snel af. Iets nieuws is maar kort nieuw en vervolgens oud nieuws.

Het vreemde is echter dat juist nu soortgelijke diensten wel slagen, maar Wave dan toch mislukt. Een andere reden voor het mislukken van Wave kan zijn dat het een te ingewikkeld programma is. Mensen willen juist leuke kleine makkelijke berichtjes sturen en elkaar op de hoogte houden van wat ze aan het doen zijn. Wave speelt hier maar deels op in.

Het laatste probleem van Wave is dat het niet werkt op Internet Explorer en Microsoft hier ook niet een plug-in voor wilde uitgeven. Internet Explorer is nog steeds de meest gebruikte browser ter wereld. Mensen moesten dus overstappen van browser om gebruik te kunnen maken van Wave en dat maakte de drempel vaak simpelweg te hoog. Google browser Chrome neemt in populariteit toe, dus misschien was het gewoon een kwestie van verkeerde timing voor Wave.

De CEO van Google Eric Schmidt heeft aangegeven dat hij zelf het een erg slim product vindt en dat je nooit kunt voorspellen of iets zal slagen of niet en dat je er alleen maar van leert wanneer iets niet slaagt. Uiteindelijk hebben al deze kleine en grote problemen er voor gezorgd dat Wave nooit het aantal gebruikers kreeg om het succesvol te maken en daarmee faalde dit revolutionair product.