Het gebruik van gefermenteerde knofloof

Gefermenteerd of gerijpt

Gefermenteerde_knokloof.jpg

Als het erop aankomt om hart- en vaatziekten, of het verhogen van de weerstand, dan geniet knofloof van een heel goede reputatie. Het is wel zo: door zijn felle geur en smaak, kan je er beter maar kleine hoeveelheden van nuttigen. Maar nog beter is gerijpte of gefermenteerde knofloof. Dit voedingssupplement geeft geen gevaar op nevenwerkingen en geur, het werkt ook nog beter en dieper in op het lichaam.

Therapeutisch superieur

Het is zo dat een natuurlijk fermentatieproces steeds voor een meerwaarde zorgt, we nemen een paar voorbeelden: yoghurt zal veel gezonder zijn voor de darmen dan melk. Zo zijn appelazijn en wijn interessanter dan druivensap en appelsap en is sojaboon minder goed verteerbaar dan tempeh (koek van soja). Deze meerwaarde verkrijgt men dan ook bij gefermenteerde knokloof, zeker als deze fermentatie plaats vind via een bepaalde procedure.

Volgende procedure is van toepassing: we laten fijngesneden knofloof gedurende 20 maanden een koud rijpingsproces ondergaan in propere ijzeren tanks. Langzaam wordt de zwavelverbinding van de rauwe knofloof omgezet tot nog actievere zwavelverbinding. Dit is meteen de reden dat gefermenteerde knofloof zo goed als geurloos is, het superieur therapeutisch is aan niet gefermenteerde knofloof en geen bijwerkingen oplevert.

Voor hart en bloedvaten

Er is geen enkel kruidenpreparaat dat diensten, aan hart en bloedvaten kan leveren zoals gefermenteerde knofloof. De reden daarvoor is: omdat het rechtstreeks inwerkt ter preventie op de verschillende risico factoren van hart en bloedvaten. Tijdens een wetenschappelijk onderzoek werd vastgesteld dat een dagelijkse inname van 1200 milligram, dit gedurende een jaar, de verkalking van de slagaders met 66 % afremde in vergelijking met placebo.

  • Bloed verdunnend effect: Het geeft een bloed verdunnend effect, waarbij zowel het verkleven van de bloedplaatjes onderling als aan de bloedvatwand sterk wordt vermindert. Het is net dit dat belangrijk is ter voorkoming van trombose, beroertes en hartinfarct.
  • Verlagende werking van cholesterol: De oxidatie van LDL cholesterol wordt sterk vermindert, alsook de bloedvaten verklevende oxy cholesterol. Ook worden andere vetstoffen zoals: de triglyceriden en de schadelijke vrije radicaal homocysteïne.
  • Bloeddrukverlagend: Gefermenteerde knokloof is ook een speler als het om een hoge bloeddruk gaat, of de risicofactor hart- en vaatziekten. De voornoemde 1200 milligram inname per dag remt niet alleen verkalking af van de slagaders, maar zorgt ook nog voor mensen met een systolische bloeddruk hoger dan 140 mm kwikdruk, na een inname van 12 weken stelde men een daling of afname van 12 mm kwikdruk vast. Een daling zoals dit verwacht wordt van een regulair geneesmiddel die bloeddrukverlagend werkt. Alleen is dit dan wel op een natuurlijke manier verkregen zonder mogelijke vervelende bijwerkingen.

Is een ideale combinatie met co- enzym Q10

Gefermenteerde knofloof kan ook in combinatie met een ander voedingssupplement ingenomen worden, dit doet men soms om een nog beter effect te verkrijgen. De gekendste combinatie is deze met visolie: vitamine K2 tegen verkalking van de vaatwand en vitamine B tegen homocysteïne om slagaderverkalking tegen te gaan. Als het gaat om specifiek de bloeddruk te verlagen, is het aangeraden om te kiezen voor de volgende combinatie: co- enzym Q10. Deze stof helpt de bloeddruk te verlagen, een dagelijkse dosis van: 100 mg tot 200 mg kan een hoge bloeddruk van 17 mm kwikdruk tot 11 mm kwikdruk doen dalen. Er werd aangetoond dat een combinatie van gefermenteerde knokloof en co- enzym Q10, dit in vergelijking met placebo: 

  • De ontwikkeling van slagaderverkalking met een factor 4 vertraagde
  • De algemene ontsteking in het lichaam verminderde
  • Maar liefst 90% verbetering van de elasticiteit in de vaatwand
  • Een verlaging van het ervaren van mentale stress met 25%

Andere effecten

Er zijn nog andere vlakken waarbij gefermenteerde knofloof de gezondheid kan ondersteunen. Het kan ook de weerstand verhogen en verbeteren, alsook de leverfunctie bevorderen. Wat de weerstand betreft: men ziet een toename van 160% van de afweercellen "naturel killercels" genoemd.

Tot slot: Verklarende woorden

  • Fermentatie: (Latijn: fermentum, zuurdeeg) is in de biochemie het omzetten van biologische materialen (substraat) met behulp van bacteriën, celculturen of schimmels. Hetzij in afwezigheid van zuurstof (anaeroob) of in aanwezigheid van zuurstof (aeroob).
  • Tempeh: (ook wel geschreven als Tempé) is een koek van soja. Het wordt gemaakt van sojabonen en is afkomstig uit Indonesië. Tempeh is een ambachtelijk product op basis van sojabonen. Deze worden na het weken en koken geïnoculeerd (vermengd) met de schimmel (Rhizopus oligosporus) en nog ongeveer 24 uur geïncubeerd. Tempeh is rijk aan vitaminen uit de B-groep, vitamine A, nicotinezuur, foliumzuur, panthotheenzuur, biotine, en vezels en mineralen zoals calcium en ijzer, fosfor, magnesium, kalium, zink en mangaan. Tempeh is bovendien vetarm en volledig cholesterolvrij.
  • Placebo: (Latijn en het betekent: 'ik zal behagen') is een als geneesmiddel voorgeschreven of aangeprezen middel dat geen werkzame bestanddelen bevat. Het woord placebo wordt ook gebruikt als kort voor het placebo-effect. Een placebo slaat in die betekenis op een positief psychisch effect dat optreedt door vertrouwen in de heilzame werking van een behandeling (bijvoorbeeld meer gevoel van welbehagen of opluchting). De placebo zelf geneest echter niets. Ook bij geneesmiddelen treedt placebo op door de verwachting die de patiënt heeft. Echte geneesmiddelen dienen daarom het placebo-effect significant te overstijgen om over "medicinale werkzaamheid" te kunnen spreken.
  • Trombose is een aandoening waarbij er in de bloedvaten een bloedstolsel, de zogenaamde t(h)rombus, gevormd wordt. Trombose kan ontstaan in slagaderen en aderen. Een slagaderlijke trombus leidt tot een verminderde bloedtoevoer in de weefsels die door deze slagader worden verzorgd. Een slagaderlijke trombose ontstaat meestal in samenhang metatherosclerose. Een aderlijke trombus leidt tot verminderde bloedafvoer en zwelling.
  • Bekende gevolgen van slagaderlijke trombosevorming zijn:
  • Hartinfarct
  • Beroerte
  • Triacylglycerolentriglyceriden, of glyceryltriësters zijn esters van glycerol en drie vetzuren. Triacylglycerol komt voor in natuurlijke vetten en oliën (lipiden).
  • Triglyceriden hebben verschillende biologische functies in levende wezens:
  • opslag van chemische energie
  • een isolerende functie om warmteverlies tegen te gaan
  • beschermende laag rond tere organen, zoals de nieren
  • waterafstoting (bijvoorbeeld door het mengsel van oliën en wassen dat vogels afscheiden en waarmee zij hun veren geregeld insmeren).
  • Homocysteïne is een niet-essentieel aminozuur, wat betekent dat het in het menselijk lichaam aangemaakt kan worden uit een ander aminozuur, in dit geval methionine. Die omzetting gebeurt met behulp van enzymen.
  • Co-enzym Q10, kort: Q10, ook bekend als CoQ10 of ubichinon-10, is een vet oplosbare, vitamine-achtige stof die in alle menselijke en dierlijke cellen voorkomt.

Bron verklarende woorden: Wikipedia