Het grootbrengen van vogels

Inleiding

Als mensen weten, dat iemand zich meer dan de doorsneemens voor dieren interesseert, dan krijgen dat soort mensen meestal vogeltjes thuisbezorgd. Dit is meestal in het voorjaar en in de zomer. De vinder neemt meestal aan dat ze uit het nest gevallen zijn of dat ze verlaten zijn door de ouders. 

Als de vinder hem maar niet gevonden had

Het is misschien wel leuk om ze groot te brengen, maar het valt alles behalve mee. Het kost enorm veel tijd en evenveel toewijding. En als ze ondanks al je goede zorgen toch nog doodgaan, is het toch ook altijd triestig. Vooral als je weet dat, als de vinder hem niet gevonden had het vogeltje waarschijnlijk zou zijn blijven leven. Dus neem je ook meteen een grote verantwoordelijkheid voor de vondeling. 

Zanglijsters en merels

Neem als voorbeeld jonge zanglijsters en merels, deze verlaten het nest al heel vroeg en zijn in het geheel nog niet voorbereid om voor zichzelf te zorgen. Maar ze worden wel nog trouw bewaakt en gevoed door de ouders. Dus vind je een jonge zanglijster of jonge merel die nog niet kan vliegen, ga er dan niet meteen vanuit dat het jong uit het nest is gevallen of in de steek is gelaten door de ouders. Het is zeker niet veroordeeld tot de hongerdood.

In indien je twijfelt, blijf dan een poosje en natuurlijk vanop afstand een tijdje toekijken. Je zal zien dat al snel de ouders het jong komen voederen en dat er eigenlijk niets aan de hand is met uw vondeling.

Aanvaarde verantwoordelijkheid

Indien je een vondeling toch meeneemt naar huis, dan aanvaardt je ook meteen de verantwoordelijkheid voor de vondeling. En het is zeker niet gemakkelijk om hem groot te brengen.

Heb je nu een hulpeloze vogel in huis, zorg dan voor deze drie dingen:

  1. warmte
  2. voedsel
  3. zindelijkheid

Onderkomen

Als onderkomen voor de vogel kan je best een niet te diepe kartonnen doos nemen. Op de bodem van de doos leg je verfrommeld papier en kan je er een nest in fabriceren. Papier is warm, goedkoop en heel makkelijk te vervangen. Je kan in het kunstnest ook nog een flanel leggen, die kan je dan 's nachts en tussen de voederbeurten losjes over de vondeling leggen. Dit om hem warmte te bieden.

Waar je zeker beter niet mee aan de gang kan gaan zijn een warmwaterkruik of dergelijke, want daar kleven allerlei bezwaren aan. Ook het vermijden van tocht is een must, desnoods plaats je een deksel op de doos en maak je er fijne gaatjes in. Beste van al is de doos plaatsen waar de temperatuur zeker niet onder de zestien graden kan dalen. En het grote voordeel van een deksel is dat onze kleine vondeling niet kan gaan verkennen. 

Heb je een poes of een hond, hou die dan zeker goed in de gaten. En ook al heb je nog zo een brave hond, die niets of niemand kwaad doet, onze kleine vondeling weet dit niet. Het zou wel eens kunnen gebeuren dat bij een eerste kennismaking met de hond, onze kleine vondeling zich doodfladdert. En ten tweede is een speelse tik van een hondenpoot onveranderlijk fataal.

Voedsel

Wat het voedsel betreft voor uw vondeling zal je over het algemeen juist te maken krijgen met vogels uit de volgende drie groepen:

  1. zangvogels
  2. vogels die door de ouders uit de nest worden gevoerd
  3. roofvogels

Voor vrijwel alle soorten vogels kan je het zogenaamde universeelvoer in dierenwinkels kopen. En ook al is het een beetje duurder, bespaar niet op een paar euro's voor een goed en bekend merk universeelvoer. Meng het met water, geen melk want melk wordt te vlug zuur en maak niet meer dan wat er op een dag verbruikt wordt. Voeg er een kwart dooier van een hard gekookt ei aan toe en zorg dat het mooi rul wordt, dus niet te droog maar ook niet te nat.

Het voederen zelf 

Wanneer u nu met een pincet met ronde punten telkens een hoeveelheid voedsel achter in het bekje aanbrengt, dan wordt automatisch een slikreactie opgewekt. En dan kan je natuurlijk ook op dezelfde manier stukjes regenworm, meelworm, vliegen en kleine nachtvlinders geven. Het leuke eraan is dat je op deze manier voor een beetje afwisseling in het menu zorgt. Duiven en aanverwante voederen we met een mengsel van gelijke delen havermeel en maismeel, vermengt met een geklutst ei en een paar druppels levertraan. Indien nodig kan je het met wat water op de juiste dikte brengen. Als de dikte is zoals de consistentie van dikke room, dan kan je het de vogel toedienen met een roomspuit, 

Het voederen gebeurt vanaf zeven uur 's morgens tot elf uur 's avonds, en dit met tussenpozen van anderhalf uur. De hoeveelheid voedsel hangt af van de soort waar de vondeling toe behoort en van zijn leeftijd. Een merel zal meer nodig hebben dan een winterkoninkje.

De roofvogels

Het beste voedsel voor jonge roofvogels is hun natuurlijke voedsel: (aanvankelijk aan stukken gehakt) 

  • mussen, torren, vlinders en aardwormen
  • rauw konijnenvlees met een stukje pels eraan
  • haantjes en kippenkoppen met de veren er aan

Vlees zonder haar of veren er aan is voor een roofvogel onvoldoende, want als hij geen onverteerbaar voedsel binnen krijgt, om in de vorm van een braakbal te verwijderen, raakt zijn spijsvertering in de war.

Alle jonge vogels, ook de roofvogels hebben naast voedsel ook water nodig, zodat u ze driemaal per dag ook een paar druppels water moet geven. 

Terug de natuur in

Voorbereiding

Van zodra de slagpennen beginnen ontwikkelen, moet het jong de gelegenheid hebben om zijn vliegspieren te oefenen. We zetten hem op onze hand of vinger en maken een rustige opwaartse en neerwaartse beweging. Het dier zal dan automatisch met zijn vleugels flappen. Door de vogel rond te laten lopen op een niet gladde ondergrond, stellen we hem ook in staat zijn poten te oefenen. Begint de vogel eenmaal te vliegen, dan laten we hem vliegen in een afgesloten kamer met gesloten gordijnen. De gordijnen moeten gesloten zijn, want anders vliegt onze vondeling tegen de ruiten en zou hij zich kunnen bezeren.

De vrijheid

We sturen onze vogel niet de vrije natuur in zonder dat deze behoorlijk kan vliegen. Hij moet ook zelf voor voeding kunnen zorgen. We maken ook een eind aan de vertrouwelijkheid die ontstaan is tussen ons en onze vondeling. 

De eerste stap

  1. we plaatsen een kooi buiten die niet afgesloten is
  2. zorgen de eerste dagen voor voedsel in de kooi
  3. vervolgens sluiten we de kooi en leggen het voedsel op de kooi

Als alles goed gaat dan zullen we onze vondeling geleidelijk aan minder en minder zien verschijnen, tot hij tenslotte geheel wegblijft.  

Als afsluiter een gouden regel

Voor jonge dag en nacht roofvogels die ziek en of gewond zijn, deze horen thuis in handen van mensen die een grote ervaring hebben in dit opzicht. En misschien is het niet altijd mogelijk om op korte termijn iemand te vinden met deze ervaring, dan zullen we moeten kiezen tussen het zelf te proberen of het dier te laten verkommeren. Maar ben er zeker van dat je met dit artikel een vondeling kan grootbrengen.

Links

Nestkastjes en het voederen van vogels in de winter

Uw tuin een vogelparadijs