Het huishoudboekje: financiële hulp in barre tijden

Huishoudboekje

Als we de TV programma’s en sombere voorspellingen van de politici moeten geloven, gaan we er de komende tijd niet op vooruit. We moeten met zijn allen de crisis helpen betalen. Hoe gaan we rond komen? De oplossing is heel eenvoudig en zo oud als de straat: niet meer uitgeven dan je hebt! Dus is het huishoudboekje weer helemaal in!
 
 

Waarom een huishoudboekje?

  • Heel eenvoudig: om je uitgavenpatroon bij te houden! Iedereen moet het toegeven: als je nauwkeurig alle inkomsten en vooral uitgaven voor je neus ziet, is dat een verschrikkelijke confrontatie met je portemonnée! Praat maar eens met vrienden die een huishoudboekje bijhouden! Het is gewoon schrikken waar je geld naartoe gaat!
  • De grootste vijand van onze uitgaven is het pinnen. Door te pinnen gebruiken we immers geen echt (contant) geld meer. Hierdoor realiseren we ons niet meer hoeveel iets kost. En ten tweede geven we door te pinnen veel gemakkelijker geld uit. Geld dat we niet altijd hebben!

Enkele voorbeelden van digitale huishoudboekjes

Tegenwoordig hoeft dat niet meer met pen en papier. Er is een aantal huishoudboekjes online en gratis beschikbaar. De betreffende links staan onderaan dit artikel. In Nederland staat men op dit gebied verder dan in België. In België wordt het elektronische huishoudboekje niet gepromoot. Bij Dexia zie je enige uitleg van je uitgavenpatroon, althans als je telebankiert. Vandaar de opsplitsing in wèl en niet bruikbaar in België!

A. Geschikt voor zowel Nederland als België!

1. Yunoo

Beweert van zichzelf het grootste online huishoudboekje (van Nederland) te zijn.Helemaal gratis. De meest bekende (lees ‘grote’) banken van Nederland en België verlenen hun medewerking.

♦ In Nederland zijn dat: Rabobank, ING Bank (Postbank), ABN Amro Bank, SNS Bank Fortis Bank, Bizner, Van Lanschot Bankiers, ASN Bank, Triodos Bank, SNS Regiobank (CVB Bank), Friesland bank, Argenta Bank, AEGON Bank, DHB Bank, Leaseplan Bank, NIBC Direct,

♦ En voor België: Dexia Bank, ING Bank, Argenta Bank, BNP Paribas Fortis, AXA, Landbouwkrediet, KBC en Keytrade Bank.

→ Plus

  • Duidelijk grafisch overzicht! Nadat je je kosten hebt ingebracht, zie je met deze taartgrafiek meteen waar je huishoudgeld naartoe is gegaan.
  • Het is mogelijk om meerdere bankrekeningen beheren.

→ Min

De Belgen hebben wel geen baat bij het onderdeel ‘Bespaar op vaste lasten’ omdat daar alleen Nederlandse aanbieders worden vergeleken.

2. Cashflow

Ook Cashflow is te gebruiken door Nederlanders en Belgen.

♦ De Nederlandse deelnemende banken zijn: ING bank, ING internetbankieren, Rabobank, ABN•AMRO bank, Fortis Bank Nederland, SNS bank, ASN bank, Van Lanschot Bankiers, Friesland Bank en Triodos.

♦ Voor België nemen deel: Argenta, Dexia België, BNP Paribas Fortis en KBC België.

→ Hoe? Je moet met enige regelmatig alle transacties ophalen die je met internetbankieren doet. Je hoeft al die kosten dus niet handmatig in te voeren. Ze komen in één systeem terecht. CashFlow Online plaatst automatisch de inkomsten en uitgaven in rubrieken (Energie, Auto, Verzekeringen, Boodschappen of andere rubrieken).

→ Handig als je rekeningen bij verschillende banken hebt

B. Alleen te gebruiken in NEDERLAND

Omdat volgende programma’s een beroep doen uit gegevens van internetbankieren met een Nederlandse bankrekening, zijn ze alleen maar te gebruiken door Nederlandse bankklanten:

1. Kasboek

  • Werkt met hetzelfde principe als Cashflow: beheer van al uw rekeningen in één keer. Eenvoudig en snel alle uitgaven en inkomsten invoeren en groeperen.
  • Meewerkende banken: Rabobank Internetbankieren, Mijn Postbank, Postbank Girotel, ABN Internetbankieren, Fortis Online Banking, ING Internetbankieren en Mijn SNS bank.

2. TIM: specifiek van ING

Is het huishoudboekje van ING dat gekoppeld is aan een betaalrekening. Tim werkt heel makkelijk: als ING-klant hoef je helemaal niets te doen! Tim zet al je bij- en afschrijvingen in overzichtelijke categorieën (boodschappen, wonen, reizen...).

3. Familiekompas

  • De ene bank kan natuurlijk niet achterblijven bij de andere: ook ABN AMRO heeft zijn online huishoudboekje = Familiekompas. Via internetbankieren kun je de bankafschriften van volgende banken importeren: ABN AMRO, ING, Rabobank, Fortis en SNS.
  • Naast je eigen bankafschriften is het ook mogelijk om afschriften van je partner mee te nemen in het overzicht.
  • Het onderverdelen in verschillende categorieën gebeurt ook hier vanzelf.

Conclusie

geld

Persoonlijk vind ik deze online hulpmiddelen op het eerste zicht niet gedetailleerd genoeg. Maar... uiteraard zijn ze niet allemaal grondig uitgetest. Een voorbeeld: wil je ècht weten hoeveel je in het huishouden uitgeeft aan groenten, fruit, roken, snoep en vakantie dan is dat in detail niet mogelijk. Wil je dit dus weten dan is een eenvoudig spreadsheet in Excel de oplossing. Is veel werk maar... meten is weten!

Links

Het huishoudboekje van Yunoo

Het huishoudboekje van Cashflow

Kasboek

TIM huishoudboekje van ING