Het laatste RAF lid in gevangenschap

Algemeen

Toen op 3 januari 2009 Christian Klar vrijkomt, was Birgit Hogefeld het laatste nog vastzittende RAF kopstuk. Zoals vele RAF (Rote Armee Fraktion) leden uit de jaren ‘70 tot en met ‘90 van de vorige eeuw ging haar ideaal, de strijd tegen kapitalisme, gepaard met dood en verderf. Na diverse verzoeken om gratie, komt zij dan eindelijk vrij in juni 2011.

Birgit Hogefeld

Birgit Elisabeth Hogefeld wordt op 27 juli 1956 geboren in Wiesbaden, Duitsland. Wanneer zij 19 is begint zij met een studie rechten in Frankfurt. Ook is zij een groot artistiek talent en was aangesloten bij de “Rode Hulp”, waarbij zij voormalige leden van RAF verzorgde. Wanneer Hanns-Martin Schleyer wordt ontvoerd, stopt Birgit met haar studie.

Hogefeld en de RAF

In 1977 gaat zij vrijwillig in een zogenaamde ballingschap in Frankrijk. Dit heeft mede te maken met de aanhouding van een aantal leden van de RAF. Zelf wordt ze lid van de organisatie in 1984. Tijdens haar lidmaatschap behoorde zij tot de top (echter nooit bewezen) van de derde generatie. Uiteindelijk zal deze generatie de laatste zijn van de RAF, want deze wordt uiteindelijk in 1998 ontbonden.

Acties RAF

Birgit Hogefeld heeft totdat zij in 1993 werd gearresteerd, meegedaan aan onderstaande acties van de RAF.

  • 1985; Edward Pimental (Amerikaans soldaat) wordt vermoord enkel en alleen om zijn I.D. Deze was nodig om toegang te krijgen tot het terrein van de Amerikaanse militaire basis in Frankfurt (de U.S. Rhein-Main Air Base). Naar verluidt zou Hogefeld deze militair mee naar huis hebben genomen alwaar zij hem met een nekschot om het leven heeft gebracht. Eva Haule, een ander RAF lid, zou hier ook bij betrokken zijn geweest. Met gebruik van zijn I.D. wist de RAF een auto volgeladen met explosief materiaal. Op het moment dat het voertuig tot ontploffing kwam, werden twee doden (Frank Scarton en Becky Jo Bristol) toegevoegd aan de al lange lijst met slachtoffers van de RAF. Tevens waren er twintig gewonden.
  • Hans Tietmeyer ontkomt aan een moordaanslag. Hij was op dat moment de voormalige voorzitter van de Deutsche Bundesbank.

Arrestatie en veroordeling Birgit

Het was de elite eenheid GSG9, die op 27 juni 1993 Birgit Hogefeld weet te arresteren. Birgit en haar vriend (ook een RAF lid) Wolgang Grams komen uit de kroeg in Bad Kleinen, wanneer de politie in actie komt. Birgit wordt gearresteerd, Wolfgang en een politieagent komen om het leven. Officieel zou het om zelfmoord gaan van Grams, maar daar werd zwaar aan getwijfeld. Enkele dagen na de dood van Grams wordt door meer dan 3.000 demonstranten in Wiesbaden tegen de politie geprotesteerd.

Het proces tegen Birgit Hogefeld begint in 1996 en pas in 1998 wordt zij veroordeeld. Het vonnis luidt drie keer levenslang. Haar worden de eerder beschreven aanslagen en moorden ten laste gelegd. Tevens wordt lidmaatschap van een terroristische organisatie en het opblazen van een gevangenis ten laste gelegd. Ze zit gevangen in de vrouwengevangenis in Frankfurt.

Vrijheid van Birgit

Op 8 mei 2007 wijst Bondspresident Horst Köhler niet alleen het gratieverzoek van mede RAF lid Christian Klar af, maar ook het gratieverzoek van Birgit Hogefeld wordt niet gehonoreerd. Ruim een jaar later, 29 juli 2008, wordt bepaald door de Duitse rechtbank dat er pas in 2011 gesproken kan worden over een vervroegde vrijlating. De misdrijven waaraan zij schuldig is bevonden waren dermate zwaar, dat zij minstens nog 3 jaar moet “zitten”.

Begin juni 2011 wordt bekend gemaakt dat Birgit gratie heeft verkregen en dat zij nog dezelfde maand vrij zal komen. Volgens de rechtbank in Frankfurt heeft ze genoeg berouw getoond. Ze heeft zich namelijk openlijk gedistansieerd van de Rote Armee Fraktion en de verantwoordelijkheid van haar daden erkend. Haar straf, die eigenlijk to 2016 zou duren, wordt omgezet in een voorwaardelijke straf.

Tenslotte

In 1996 verscheen er een boek van de hand van Hogefeld. Het draagt de titel “Versuche, die Geschichte der RAF zu verstehen”.