Het samenstellen van een goed menu

Het goed en verantwoord samenstellen van een maaltijd is niet altijd eenvoudig. Velen laten zich tijdens de dagelijkse gang van zaken inspireren door wat het seizoen biedt. Maar als het wat uitgebreider en uitgebalanceerder moet, kost het toch nog aardig wat hoofdbrekens om de tafel, de borden en de monden te vullen.

Een goed menu kent in ieder geval een uitgebalanceerde voedingswaarde en verantwoorde combinatie van gerechten. Niet te zwaar, niet te licht en altijd even smakelijk. Let op een juiste afwisseling van zoet en hartig. Een menu van vlees, stoofpeertjes, aardappels en vanillevla kan wel, maar is erg zoet en is niet echt een voorbeeld van een uitgebalanceerd menu.

Een aantrekkelijke maaltijd dient afwisselend van kleur te zijn. Een diner dat uitsluitend uit schotels bestaat en waar allerlei gebonden sausjes de toon zetten, zal ook niet als aantrekkelijk worden geclassificeerd.


De voedingswaarde van een goed menu, vooral als er kinderen in de groei regelmatig mee-eten, is het belangrijkste onderdeel. Iedere maaltijd dient zeker voldoende bouwstoffen en vitamines te bevatten. Verse groenten, het liefst regelmatig afgewisseld, vormen een belangrijke basis. En door die afwisseling blijft het iedere dag weer spannend wat op tafel komt. Vervang de aardappels eens door rijst of pasta en ga ook hier weer creatief om met verse groenten, bijvoorbeeld in de vorm van roerbakken.


En zorg altijd voor een lekker toetje als uitsmijter. Kinderen die niet zo dol zijn op warm eten, willen vaak wel hun bordje snel leegeten om aan dit lekkers te kunnen beginnen.

Snoepvertoon

Met kleine kinderen is het niet altijd handig om soep vooraf te nemen, omdat dit er vaak voor zorgt dat ze niets meer nemen van de hoofdmaaltijd. Beter is om soep of een uitgebalanceerde salade tijdens de lunch aan te bieden. Een stukje fruit tussendoor kan er wel voor zorgen dat al teveel snoepvertoon net voor de maaltijd binnen de perken wordt gehouden.

Vanzelfsprekend is een dagelijkse maaltijd heel anders dan een uitgebreid, al dan niet feestelijk menu. Dan komt vaak de garnalencocktail, een bijzondere soep, groot vlees, wild of vis, veel verse groenten en een uitgebalanceerd toetje waar veel aandacht aan is besteed op tafel. Dit vaak vergezeld van een goed glas wijn en vanzelfsprekend een prettig gesprek.

Goede tijden

Tijdens Kerst wordt vaak wild of kalkoen op het menu gezet. Met Pasen is steevast een grote rol voor eieren en al hun toepassingen weggelegd. Ook is het menu wat lichter van vorm. Koude voorgerechtjes, luchtige hapjes, een heerlijke schnitzel, sla met sjalotjes en natuurlijk een lente-achtig toetje. Tijdens een bruiloft is het feest op tafel en mag er lekker uitbundig uitgepakt worden. Een gebonden soep of vruchtensalade, aardappelkroketjes, een goed stukje kip, vanilleijs met warme chocoladesaus en allerlei andere feestelijke gerechten.

Oud en jong

Voor iedere gelegenheid is wel een passend menu samen te stellen. Hou rekening met het seizoen, de reden waarom het menu wordt gegeven en natuurlijk de smaak van de gasten. Een wat ouder persoon ziet merendeels graag een vertrouwd gerecht op tafel, terwijl de jongeren meestal wat eerder geneigd zijn om nieuwe smaken uit te proberen. Een goed menu is een mix van allerlei lekkers waar jong en oud keuze te over heeft. Een gedegen voorbereiding is hierbij het halve werk.