Het verschil tussen depressie en een rouwproces

Hoe herken ik het verschil tussen een depressie en een rouwreactie?

Een depressie of een rouwreactie. Beiden komen zeer geregeld voor in Nederland (in alle landen van de wereld trouwens). Aangezien beiden zeer veel op elkaar lijken, is het onderscheid maken tussen de twee vaak lastig en moeilijk.

Een voorbeeld

Het is zeer handig om door middel van een voorbeeld aan te geven hoe dit probleem het best aangepakt kan worden.

Een vrouw van 65 jaar meldt zich bij haar huisarts in haar woonplaats. Ze spreekt van somberheidsklachten, is vaak snel geprikkeld en heeft moeite met slapen. Vooral inslapen en doorslapen geven vaak problemen. Het plezier in dingen doen en het vermogen om interesse te tonen en te genieten van allerlei dingen is sterk verminderd. Zelfs dingen die ze vroeger met plezier deed, trekken haar interesse niet meer. Tevens is de eetlust enigzins minder geworden, alhoewel er geen sprake is van gewichtsverlies. De klachten zijn langzaamaan begonnen en zijn onstaan in de maanden na het onverwachts overlijden van haar man. Haar arts denkt aan een rouwreactie, maar een depressie zou ook kunnen?

Als je goed naar bovenstaand verhaal kijkt, zijn er een aantal opvallende zaken te zien. Allereerst is er sprake van somberheid en tevens is er sprake van verminderde interesse en plezier. Dit zijn de kernsymptomen van depressie.

Het gegeven dat de klachten langzaam aan zijn begonnen en in de maanden erna duidt ook op depressie. Een rouwreactie is een logische spontane reactie op een ernstige situatie (de dood van haar man) en treedt direct op (huilen, verdriet en onrechtvaardigheid). Deze reactie gaat met pieken en dalen en verdwijnt meestal na verloop van tijd.

Een depressie blijft constant aanwezig (somberheid) en ook de duur is anders dan bij een rouwreactie. Men spreekt van een depressie las de klachten langer dan 2 maanden aanwezig zijn. Blijft een rouwperiode langer dan 2 maanden aanwezig dan is er vaak vorming van een depressie.

Het onderscheid zit 'm dus in de klachten (somberheid vs. verdriet/boosheid), de duur (>2 maanden vs enkele weken) en de oorzaak (niet in verhouding staande oorzaak vs overlijden)

Depressie in het kort

Om nog even alles duidelijk op een rijtje te hebben ,hieronder kort de belangrijkste symptomen behorende bij depressie

Ten minste 5 van de volgende symptomen volgens het DSM-IV criteria, en zeker één van de twee kernsymptomen:

  • Somberheid (constant aanwezig)
  • Verminderd interesse en plezier (in bijna alles)
  • Eetproblemen
  • Slaapproblemen
  • Vermoeid en verlies energie
  • Hulpeloosheid, waardeloosheid
  • Suicidaal

Bij een depressie kunnen ook wanen of hallucinaties voorkomen. Mensen die aan een ernstige depressie lijden zijn vaak onverzorgd, afgevallen en grauw van uiterlijk. Zaken als haren door de war, ongeschoren en te grote kleding komen vaak voor.

Risicofactors

De risicofactor voor de rouwreactie is natuurlijk het overlijden van een bekende of geliefde persoon. Bij een depressie kan genetische aanleg of de voorgeschiedenis een risicofactor zijn op het krijgen van een depressie. Iemand die al meerdere malen een depressieve episode heeft gehad, heeft een grotere kans om terug te vallen.

Links

Psychomotorische Therapie

Rouwverwerking


Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden