Hoe behandel ik Joop Champagne en Bep Schuimwijn

Champage en schuimwijn

Zo nu en dan en om allerlei redenen worden er bubbels geschonken. Of dat nu echte champagne is of schuimwijn maakt, behalve de prijs, niets uit: als we iets te vieren hebben, zijn bubbels van de partij. Juist omwille van deze feeststemming is het van belang dat we die bubbels feestelijk behandelen. Dit artikel gaat over nuttige tips over koeling, glazen en niet onbelangrijk: het openen van de fles. Gezondheid!

Wanneer doe je het goed?

Koelen

  • Schuimende wijnen zoals champagne en schuimwijn worden best gedronken op een temperatuur van 6 à 10°. Ideaal leg je de fles(sen) één dag op voorhand in de koelkast en 10 à 15 minuten voordat je feestvierders arriveren, zet je de de fles in een ijsemmer die voor de helft is gevuld met ijsblokjes en tot 3/4 is gevuld met koud water. ITEMBen je vergeten te koelen of krijg je onverwacht bezoek dan kan je dit ongemak oplossen door een flinke hoeveelheid zout aan de ijsemmer toe te voegen waardoor het hele koelingsproces binnen 5 minuten hetzelfde resultaat geeft.
  • Leg de bubbels nooit, ook niet als het snel moet gaan, in de diepvries! Als je dit doet, wordt de fles wel koud maar niet de inhoud zelf! 

Openen

Bij het openen, verwijder je alleen het verpakkingsmateriaal, zijnde de kurk en de staaldraden. Voor de geïnteresseerden: deze staaldraden worden ook 'muselet' genoemd. Hou de fles onder een hoek van 45° van je verwijderd en mik daarbij natuurlijk niet op je tafelgenoten, laat staan op je partner! ITEMDe truuk is om de kurk uit de fles te krijgen zonder dat je een sissend geluid hoort en de kurk als een ongeleid projectiel door de kamer vliegt. Een 'plop'-geluid is echt niet meer van deze tijd! Dan gaat het kostbare koolzuur verloren en dat is 'not done'. De handigste manier is om de FLES, en dus niet de kruk, te draaien en op tijd hiermee te stoppen. Laat deze handigheid maar over aan de heren in het gezelschap! Is de fles te veel in beweging geweest (bijvoorbeeld meegebracht door je visite) dan kan je niet kunnen voorkomen dat de bubbels uit de fles springen: hou dus de glazen steeds in de buurt!

Welke glazen?

Hèt glas om bubbels in te schenken en te drinken, is een zogenaamde flûte: een tulpvormig glas met een dunne, halfhoge wand. Met de meeste voorkeur is dat een kristallen glas, liefst met een bredere opening,. Kristal is een ruw glas zodat de bubbels beter tot hun recht komen. Het oog moet immers ook wat! Glazen voor schuimwijn/champagne mogen niet in de afwasmachine of in afwassop: door de zeepresten help je je bubbels immers om zeep waardoor je het bubbeleffect wel kan vergeten!

Tips

Drink eigenlijk nooit champagne in een restaurant: de prijs voor een (bijvoorbeeld) Moët&Chandon is vanaf 75 euro nadien op je rekening terwijl je diezelfde fles koopt voor 20-25 euro bij de slijter. Gemiddeld is de restaurantprijs = 3x je eigen aankoopprijs bij een wijnhandel!