Hoe bereid je je voor op de bevalling

Inleiding

Sommige vrouwen zien erg tegen de bevalling op. Ze zijn bang dat het erg lang duurt en dat het erg pijnlijk is. Zeker bij een eerste kind weet je niet wat je kan verwachten. Ook worden zwangere vrouwen vaak door hun omgeving bang gemaakt met allerlei horror verhalen. Je hoort alleen de extreme bevallingsverhalen terwijl er genoeg bevallingen zonder problemen verlopen. Gelukkig zijn er wel verschillende manieren om je voor te bereiden op de bevalling. Je kan nooit zeker weten of je bevalling goed verloopt, maar je kan er wel voor zorgen dat je met een rustig idee je bevalling tegemoet gaat. Hoe kan je je voorbereiden op je bevalling?

In het ziekenhuis bevallen of thuis?

Met een medische noodzaak ben je verplicht om in het ziekenhuis te bevallen, maar de meeste vrouwen mogen zelf de keuze maken of ze in het ziekenhuis bevallen of thuis. Bij de verloskundige wordt vaak een beetje gestuurd naar een thuisbevalling. Maar je moet natuurlijk zelf beslissen waar je je het beste bij voelt. Het is belangrijk om hier al op tijd over na te denken. Dit geeft een stukje rust en je kan je beter voorbereiden op de bevalling. Of je nou in het ziekenhuis wilt bevallen of thuis, het heeft allebei zijn voordelen en nadelen. Je kan voor het ziekenhuis kiezen om dat daar een team van artsen klaarstaat en er wordt gelijk ingegrepen als er wat misgaat. Ook worden zowel jij als je kindje goed in de gaten gehouden. Maar voor een thuisbevalling valt ook wat te zeggen. Je kan de weeën thuis opvangen en je bent op je eigen plekje. De bevalling wordt gedaan door je eigen verloskundige en na de bevalling lig je gewoon lekker in je eigen bed.

Voorbereiding

Een goede voorbereiding is het halve werk. Wanneer je rust in je hoofd hebt, dan ga je ook meer ontspannen je bevalling tegemoet. Er zijn veel voorbereidingen die je al van tevoren kan treffen. Denk bijvoorbeeld aan de babykamer en de benodigde spullen. Zorg bijvoorbeeld dat je altijd een tas hebt klaar staan voor het geval je in het ziekenhuis wil of moet bevallen. Ook is het slim om van tevoren oppas te regelen als je al kinderen hebt. Voor een ontspannen bevalling is het goed om te weten dat je er ook echt helemaal klaar voor bent.

Een goede voorbereiding op de bevalling kan ook inhouden dat je precies weet hoe een bevalling in zijn werk gaat. Waar moet op letten als je de vliezen breken? En wanneer is het tijd om je weeën bij te gaan houden?

Zwangerschapsgym

Veel zwangere vrouwen volgen een zwangerschapscursus, denk hierbij bijvoorbeeld aan zwangerschapsgymnastiek en zwangerschapsyoga. Bij deze cursussen krijg je uitleg over de bevalling en hoe je het beste met de pijn en met de weeën om moet gaan. Je leert bijvoorbeeld manieren en houdingen om de pijn te verminderen. Met de juiste ademhalingstechnieken puf je makkelijker door een wee heen. Verder is een zwangerschapscursus gewoon gezellig. Je ontmoet andere zwangere vrouwen en kan samen ervaringen uitwisselen.

Conclusie

Iedere bevalling is weer anders, dus je kan nooit van tevoren inschatten hoe jouw bevalling er uit gaat zien. Het kan helpen om er aan te denken dat vrouwen al duizenden jaren kinderen krijgen, dus dat het jou ook vast wel zal lukken. Je gaat met een fijner gevoel je bevalling in als je zelf het idee hebt dat je er helemaal klaar bent voor bent. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je alle spullen in orde hebt. Verder is het belangrijk om op een plek te bevallen waar je je zelf het prettigst bijvoelt, denk bijvoorbeeld aan het ziekenhuis of thuis. De meeste vrouwen willen hun bevalling graag simpel houden, maar andere vrouwen maken een heel geboorteplan. Ze plannen hun bevalling helemaal in tot zelfs de muziek die ze willen horen. Verder kan het een goede voorbereiding op je bevalling zijn om een zwangerschapscursus te volgen. Daar krijg je tips en oefeningen hoe je met de pijn moet omgaan en hoe je het best kan ontspannen tijdens de bevalling. Een bevalling is hard werken maar je krijgt er wel iets moois voor terug!