Hoe berekent u de annuiteitenmethode

Hoe berekent u de annuïteitenmethode

De annuïteitenmethode is tegenwoordig volop in het nieuws wegens het Lenteakkoord. Daarin wordt voorgeschreven dat de hypotheekrenteaftrek alleen maar verkregen wordt indien een hypotheekschuld wordt afgelost tijdens de looptijd. En daartoe is de annuïteitenmethode het meest geschikt omdat zowel de rente wordt betaalt en aan aflossing wordt gedaan. De annuïteitenmethode houdt in dat u iedere maand gedurende de looptijd van de hypotheek een vast bedrag betaalt. Dit bedrag bestaat uit rente en aflossing. In eerste instantie het renteaandeel groot en dus het aflossingsaandeel klein, echter die verhouding wijzigt als de tijd vordert.

De formule bij de annuïteitenmethode

Om de hoogte van de annuïteit vast te stellen heeft u de volgende formule nodig:

  • K = rente + aflossing = H * r / [ 1 – ( 1 + r ) -n ] met daarin;
  • H = de hoogte van de hypotheekschuld in euro’s;
  • r = de rentestand waartegen de hypotheeklening is aangegaan. Druk de rentestand wel uit in rente per maand;
  • n = het aantal maanden dat de hypotheek wordt aangegaan, normaal is dit een looptijd van dertig jaar.

U dient eveneens de rentestand om te rekenen naar rente per maand omdat de hoogte van de kosten u ook per maand in rekening worden gebracht. Reken daartoe het volgende uit:

  • r/mnd = ( 1 + r/jr ) 1/12 – 1

Met deze formules kunt u reeds aan de slag om bij een bepaalde hypotheeklening en rentestand uw maandelijkse kosten te kunnen bepalen.

Rekenvoorbeeld annuïteitenmethode

Stel u voor dat u een hypotheekschuld heeft van 180.000 euro. Die hypotheeklening heeft u afgesloten tegen een rentestand van 4% per jaar. Hoeveel dient u maandelijks te betalen:

  • reken daartoe eerst de rentestand om naar rente per maand: ( 1,04 ) 1/12 – 1 = 0,00327 oftewel 0,327%;
  • n is het aantal maanden waarover u de hypotheeklening wilt aflossen: n = 12 * 30 = 360;
  • dan bedragen de maandelijkse kosten: K = 180.000 * 0,00327 / [ 1 - 1,00327 -360 ] = 851 euro per maand.

Binnen dit bedrag betaalt u de eerste maand 180.000 * 0,00327 = 590 euro aan rente en dus lost u 261 euro af. De volgende maand geldt dan eigenlijk het volgende:

  • de schuld is nog 180.000 – 261 = 179.739 euro en dus betaalt u de tweede maand 588 euro aan rente;
  • en dus lost u 851 – 588 = 263 euro af.

U ziet de het renteaandeel neemt al in de tweede maand af terwijl de aflossing toeneemt. In de laatste maand aflossing betaal u praktisch geen rente echter bijna alleen maar aflossing. Let wel dat gedurende de looptijd het aandeel rente daalt en dus kunt u minder en minder aftrekken van de belasting.

Het Lenteakkoord en de annuïteitenmethode

De annuïteitenhypotheek zal de meest belangrijke hypotheekvorm worden, aangezien de hypotheeklener dan nog belastingvoordeel heeft. De hypotheekrenteaftrek is namelijk alleen maar geldig voor de annuïteitenhypotheek, zoals dit is afgesproken binnen het Lenteakkoord. Wilt u ook een nieuwe hypotheek afsluiten, maak dan gebruik van voorgaande rekenformules om uw maandelijkse hypotheeklast te berekenen. Of laat u informeren door uw hypotheekadviseur.

Reacties (1)

Reageer
Gerards1977 reageerde 11 jaar geleden
10 Jan 00:32
Na de renteaftrek hervorming zijn aflossingsvrije hypotheekvormen minder gunstig geworden. Wat is de beste keus tussen de banksparen, lineaire of annuitaire hypotheek? Een berekening:
Banksparen, lineair of annuïtaire hypotheek: de beste keus!
financieel.infonu.nl/hypotheek/107423-banksparen-lineair-of-annuitaire-hypotheek-de-beste-keus.html