Hoe besmettelijk zijn waterpokken

Waterpokken zijn zeer besmettelijk

De waterpokken zijn zeer besmettelijk. Tenminste, voor personen, lees kinderen, die ze nog niet eerder gehad hebben. Sommige ouders gaan zo ver dat ze hun kinderen expres laten spelen bij kinderen die waterpokken hebben, zodat ze ‘het maar krijgen’. Vanaf twee dagen dat de blaasjes en korstjes er zijn tot aan het einde van de blaasjes is waterpokken overdraagbaar. Het vocht uit de blaasjes is erg besmettelijk, de korstjes niet meer.

Het waterpokvirus kan ook overgedragen worden door hoesten, niezen en zelfs praten. Het virus die zich in de keel en neus heeft gevestigd, vindt zo een uitweg naar buiten. De virussen bevinden zich dan in de kleine druppeltjes die met het hoesten, niesen en praten naar buiten komen. Na besmetting duurt het een weekje of drie, voordat de aandoening waterpokken met zekerheid kan worden vastgesteld.

Het inenten om zo het waterpokvirus voor te zijn is niet mogelijk. En een besmetting uit de weg gaan is eveneens bijna niet te doen, omdat deze pas na drie weken na besmetting tevoorschijn komt. Wel even opletten met hoesten en altijd zorgen dat hierbij de omgeving schoon blijft. Gebruik een papieren zakdoekje, gooi deze direct weg en zorg ervoor dat de handen daarna goed gewassen worden wil al veel voorkomen. Ook gewoon ‘de hand voor de mond’ en daarna even goed wassen is een manier om zorgvuldig om te gaan met anderen die het waterpokvirus op dat moment echt niet kunnen gebruiken. Mensen met leukemie en zwangere vrouwen die nog geen waterpokken gehad hebben bijvoorbeeld.

behandeling waterpokken

Waterpokken hoeven in principe niet behandeld te worden. Menig ouder houdt het kind goed in de gaten en belt bij hoge koorts even naar de huisarts. Verder is het letterlijk een kwestie van uitzieken. Vaak voordat de waterpokken uitbreken is een kind moed, lusteloos en hangerig. Als –tot grote opluchting van de ouders- de eerste blaasjes zich op de romp gevormd hebben, is de hangerigheid en lusteloosheid al voor het grootste deel verdwenen.

Volwassenen, jongeren boven pakweg zestien jaar en mensen met een verzwakt immuunsysteem kunnen desgewenst een antiviraal middel gebruiken. Ook baby’s die in de eerste maanden van hun bestaan de waterpokken krijgen, kunnen met zo’n middel behandeld worden. De jeuk die bij waterpokken voor een hinderlijke bijwerking zorgt, is goed te bestrijden met mentholpoeder (niet gebruiken onder de twee jaar) of zinkzalf. Met het gebruik van deze middelen drogen de blaasjes sneller in, waardoor ook de kans op littekenvorming kleiner wordt.

Mensen met een donkere huidskleur lopen kans op blijvende donkere littekenschade. Vooral als de huid tijdens en tot zes weken na de waterpokken volop aan de zon wordt blootgesteld, is het risico groot. Gebruik van een goede zonnebrandcrème maakt deze kans op onregelmatigheden beduidend kleiner. Als de blaasjes zich in de mondholte nestelen, is het prettig om zo nu en dan een waterijsje of lekker koel drankje te nemen om in ieder geval eventjes de pijn te verzachten. En als de koorts te hoog oploopt kan paracetamol of ibuprofen deze verlagen. Aspirine geeft nare bijwerkingen en is uit den boze.