Hoe bewaar ik mijn kalmte

Inleiding

Mogelijk dat iedereen het wel kent: je bent in gesprek en de ander doet of zegt iets wat je irriteert en je voelt je woede opborrelen of je rijdt met je auto op de snelweg en je wordt afgesneden door een snelle jongen in een grote dikke auto. Wat doe je dan? Menigeen ‘gaat uit zijn dak’ en verliest zich in schreeuwen, schelden, grote opwinding en mogelijk wel in slaan (en dan hopelijk alleen tegen objecten). Maar hier wordt niemand beter van. Het is een kunst om je kalmte te bewaren en je niet te verliezen in een vorm van agressie. Dit is makkelijker gezegd dan gedaan, maar mogelijk dat de tips hier van enige hulp kunnen zijn.

Het ouderwetse tot honderd tellen

Het klinkt misschien heel stom, maar kan zeker helpen. Als je merkt dat je opgewonden raakt en uit slof wil schieten, begin je te tellen van 1 naar 100 en langzaam ook weer van 100 naar 1. Het klinkt misschien als wat veel: maar je zult zien dat tot 10 tellen echt te kort schiet. Naar mate je deze manier vaker toepast, heb je steeds minder tellen nodig. Let bij het tellen ook op je ademhaling. Probeer rustiger te ademhalen, je zult zien dat als je lichaam hier rustiger door wordt, je zelf ook rustiger wordt.

Denk vooruit

De situatie waar je nu in zit is mogelijk maar tijdelijk, het gaat weer voorbij. Mogelijk is het volgende week al weer veel minder belangrijk. Heeft het dan nu wel zin om er opgewonden over te zijn?

Denk aan iets fijns of prettigs

Soms wordt er in films ook wel eens verwezen naar een ' happy place': ofwel denk aan iets leuks waardoor je gedachten van je irritatie worden afgeleid. Als je ook aan iets leuks denkt roept dit prettige gedachten en fijne gevoelens op: dit is niet te combineren met agressieve gedachten en zorgt dat het nare gevoel sneller verdwijnt.

Vraag je af of het nodig is en of je reactie iets waard is

Sommige dingen kunnen je nu over het randje van irritatie en agressie brengen, maar hoe is dat morgen? Ligt het niet vandaag ook een beetje aan jezelf en hoe je jezelf al voelde van te voren? Vraag je ook af, bijvoorbeeld als je boos op iemand wordt omdat deze je irriteert, of je reactie en de gevolgen daar van wel in verhouding staan met de oorspronkelijke daad waar je zo boos over bent. Probeer dit te relativeren en kijken of dit je houding en reactie kan bijstellen. Dit zal je waarschijnlijk niet direct lukken, maar wanneer je je steeds meer bewust wordt van je eigen handelen, kan dat in de toekomst tot verlichting leiden.

Voorkomen is beter dan genezen

In dit artikel worden een aantal tips gegeven hoe je je kalmte kunt herpakken als je geïrriteerd bent. Nog beter is het natuurlijk als die gespannen reactie of zelfs agressie niet je eerste reactie is. Soms kun je voorkomen dat je zo reageert. Je kunt trachten niet meer in dergelijke situaties terecht te komen (bijvoorbeeld files of drukke plaatsen mijden en dergelijke) maar dat is niet altijd mogelijk. Als je je zelf dwingt na te denken waarom je snel geprikkeld bent en wanneer dit gebeurt, kun je mogelijk snel de signalen oppakken en je hier aan onttrekken. Je kunt tegen iemand zeggen dat je even een moment voor jezelf nodig hebt als je in een verhitte discussie terecht bent gekomen. Je merkt het vanzelf wanneer de spanning stijgt. Dan heb je de tijd om hier iets mee te doen. En als dat niet te voorkomen is dan kunnen bovenstaande tips om je kalmte terug te krijgen nog iets veranderen. Als je het gevoel hebt dat niets werkt: er zijn op het internet cursussen te vinden op het gebied van agressietraining en andere aanverwante trainingen.