Hoe bouw je een informatief artikel op

Hoe bouw je een informatief artikel op ?

Inleiding?

Veel mensen hebben zich aangemeld op de leerwiki of moeten gewoon voor werk of school informatieve stukken schrijven, veel mensen vinden het moeilijk om tot een goed informatief artikel te komen. Om hierin een kleine helpende hand te bieden dit artikel.

De titel

Als je een onderwerp hebt gekozen is het moment om een titel te bedenken. Liefst niet te lang, en pakkend. Dat blijkt in de praktijk vaak nog best moeilijk.

Kennis als voornaamste voorwaarde

Om een informatief artikel op te kunnen bouwen, zul je moeten beginnen met het vergaren van de basiskennis over het onderwerp waar je over wilt gaan schrijven. Wat uiteraard betekend, dat waar je interesse voor hebt, je ook veel makkelijker af zal gaan. En het is een open deur, maar als je niet genoeg basiskennis hebt erover. Zal een artikel nooit informatief worden. Als je een onderwerp hebt, en de kennis daarvoor ook. Dan kun je beginnen met schrijven. Terwijl je schrijft hoef je nog niet alle kennis te hebben, maar moet je het wel snel weten te vinden. Vandaar die basiskennis.

Wat zou je zelf in een artikel willen lezen ?

Probeer dan te schrijven, wat jij zelf zou willen weten, over het gekozen onderwerp, als je er nog niet veel van wist. Als je daarmee klaar bent, heb je al een basis voor het kerngedeelte.

Denk niet alleen als jezelf

Dan is het verstandig om te proberen, jezelf in de ander te verplaatsen. En je af te vragen. Waarom zou men op de titel van mijn artikel afkomen. Als op de vraag een antwoord komt, is dat een stukje kern van je artikel. Als dat in je artikel ontbreekt, mis je je doel.

Hoe deel je een artikel in?

Als je je geen raad weet met indelingen, is het handig om de door leerwiki aangegeven structuur te gebruiken; Eerst een Inleiding, dan de kern van je artikel, dan een slotwoord. Deze woorden kunnen ook ter behulp van jezelf of van de lezer gewoon als titels boven de geschreven stukjes staan.

De Inleiding kan gebruikt worden, om heel kort mensen te prikkelen, om verder te lezen. En is dus behoorlijk van het onderwerp afhankelijk hoe die geschreven moet worden. Maar bedenk, dat dat het eerste is wat de mensen zien.

En het slotwoord, is een uitgelezen moment, als je nog een mening van jezelf kwijt wilt. Het is verstandig om je eigen mening verder buiten het artikel te laten, tenzij het artikel juist dat doel heeft. Zoals bijvoorbeeld in de stijl van een collum.

Wees voorzichtig met je mening

Het is wel geoorloofd om een mening te geven in de kern van het stuk, maar wees ook dan eerlijk, en vertel erbij, dat het je eigen mening of ervaring betreft. Het bewijst een objectieve manier van schrijven van de auteur. Een lezer zal dit bewust of onbewust in zich opnemen.

Tips

  • schrijf objectief
  • neem de tijd om de kennis te vergaren
  • gebruik een duidelijke indeling
  • schrijf het liefst in kort verdeelde stukken
  • gebruik alinea's
  • als je stukjes letterlijk overneemt: altijd de bron vermelden. Citeren mag.
  • geef altijd even uitleg bij woorden, die nogal vaktechnisch zijn. Anders ben je juist de mensen die van jou willen leren, en nog geen ondergrond hebben in jou onderwerp bij voorbaat al kwijt.
  • Heb je er links in staan? test ze altijd even of ze werken. Beter geen link, dan een die nergens naartoe wijst.

slotwoord

Om bezoekers snel te trekken, jou artikel te lezen. Moet er ook een duidelijke layout komen in je pagina, en het liefst een mooie met plaatjes. Want je merkt, dat je echt interesse had, bij het lezen van de titel, anders had je het niet tot hier gehaald om dit te lezen. Als je alleen maar stapsgewijs stukjes hebt gelezen, en dingen over hebt geslagen, dan weet je precies, waarom het in kleine stukje was onderverdeeld. Daardoor ben je namelijk toch aan mijn slotwoord toegekomen.

Lees ook:

Hoe maak ik een goede titel voor een artikel op leeswiki ?