Hoe bouw je zelfvertrouwen op

Inleiding

Je kan denken: het gaat niet zo lekker. Als je bijvoorbeeld niet lekker in je vel zit, je hebt stress van bijvoorbeeld je werk, of van iets waar je niets tegen kunt doen. Dat denk je tenminste. Ondergetekende is niet getrouwd maar ik kan me zo voor stellen dat stress veroorzakende ruzies over een lange tijdspanne tot een uiteindelijk scheiding leiden, die weer zijn eigen stress meebrengt.

Redenen te over om weinig zelfvertrouwen te hebben, of om dit gebrek op te bouwen door factoren die misschien wel niet je eigen schuld zijn.

Hoe bouw je zelfvertrouwen op?

Simpel: praten. Niet in jezelf maar met mensen. MAAR dan wel op die manier dat je jezelf bent! Dat is weer de voorwaarde waar je aan moet voldoen voordat je begint te praten.

Hoe praat ik dan? Je hebt vast wel mensen in je omgeving waarmee je kan praten. Nou kan dit heel erg moeilijk zijn omdat dit misschien wel mensen zijn die jou probleem veroorzaken. Je kunt het misschien toch rustig proberen.

Iets wat misschien nog wel beter is, is naar een buurthuis of vereniging gaan. Of bijvoorbeeld werk zoeken.

Als je je bijvoorbeeld aanmeld bij een sport, zijn daar mensen die jou niet kennen. Dan zit je dus bijvoorbeeld in de kleedkamer en begin je te praten tegen iemand die schijnbaar je teamgenoot is (of wie dan ook). Nogmaals; je moet wel jezelf zijn. De bedoeling van die opmerking is dat je iets zegt dat bijvoorbeeld over de wedstrijd ging. Iets waar hij of zij op kan reageren. Geef bijvoorbeeld je mening. Het gaat erom dat er bij voorkeur een gesprek ontstaat. Als je in het begin dingen zegt die eigenlijk nergens naar leiden maakt dit niets uit. Het is beter dan iets te zeggen (ookal gaat het over het weer) dan niets. Geef jezelf tijd. Het is niet gek als je een jaar doet over helemaal jezelf worden. Eraan werken is al heel positief.

Geloof mij en vertrouw op jezelf.

Praten met mensen? Op een vereniging gaan? Helpt niet!

Sociale contacten is belangrijk bij het zelfvertrouwen opbouwen. Als je bijvoorbeeld op een sport gaat, kun je praten met nu nog onbekenden. Het helpt niet? Hou in gedachten dat je jezelf moet zijn (nogmaals: geef jezelf tijd). Iedereen is kasgek op zijn eigen manier. Een andere manier om hetzelfde te zeggen is dat iedereen normaal is, maar de bottom line is, is dat iedereen anders is, en geen keus heeft dan zich zelf te zijn.

Ja maar ik durf niet!

Durf niet bestaat niet. Durf niet is een staat van bewustzijn die weggehaald kan worden. Hier heb je geen medicijnen voor nodig, en ook geen andere dingen die eigenlijk helemaal niet goed voor je zijn.

Stel je voor; je zit in die kleedkamer van die sportvereniging waar je je bij aan gesloten hebt (of wat dan ook voor vereniging, het kan zijn dat je geen zin hebt in sport natuurlijk).

Dan zit er bijvoorbeeld iemand naast je. Dan denk je: het gezondste is om iets tegen hem te zeggen waar een gesprek door ontstaat. Maar de gedachte dat je dit niet durft overheerst.

Ik kan nu veel of weinig typen, je moet gewoon iets zeggen. Het kan helpen even nergens aan te denken en dan datgene wat je wil zeggen zo spontaan zeggen dat je jezelf verbaast. Blijf in ieder geval jezelf.

Het is zeer belangrijk niet te veel na te denken over wat je zegt of wat je zou moeten zeggen. Voor de zoveelste keer: je moet jezelf zijn, no matter what.

Als je natuurlijk een openingszin gebruikt waarin je de werking van high- tech computerapparatuur uitlegt is dit natuurlijk overdreven, en daarom niet aanraadbaar.

Daarom moet je iets zeggen dat gaat over iets algemeens, maar dan wel iets algemeens waar je beide verstand van hebt. In het geval van de kleedkamer kun je dus bijvoorbeeld iets zeggen over de afgelopen wedstrijd.

Als je een aantal maanden op de vereniging zit, zou het zo uit kunnen komen dat mensen te weten komen dat je veel af weet van de werking van de computer, wat ik afraadde als openingszin. Dan kun je hier makkelijk over praten. Als het aardige mensen zijn, zijn ze vast wel geïnterresserd in wat je bezighoudt. Teveel over je eigen dingen praten kan ik ook afraden. Wees zelf ook geïnterresserd in anderen. Dan kom je nog een hoop te weten ook.

Blijf jezelf. Ga nu niet denken dat de werking van de computer alleen voor nerds is. Iedereen heeft zijn eigen dingen. Sommigen repareren antieke klokken. Sommigen gaan op straat zitten om een kerk na te tekenen en anderen voetballen constant. Mijn punt is dat wat je ook leuk vind, het zou geen versperring moeten zijn op de weg richting zelfvertrouwen.

Wat je graag doet staat los van je zelfvertrouwen. Als mensen een andere mening hebben, is dit hun ding en kun je daarmee doen wat je wilt.

Vertrouw op jezelf. Dan zit je in de goede richting.

Ik heb een slechte persoonlijkheid, een fout kapsel en een oude bril.

De oplossing hiervoor is er zelf iets aan te doen, wat, geloof mij, niet meer dan logisch is als je het zelf slecht, fout of oud vind. Een andere oplossing is, als je dat kan, schijt te hebben aan je slechte punten en het bovenstaande advies op te volgen.

Als je voor dit laatste kiest, krijg je na een tijdje vanzelf een betere persoonlijkheid, kapsel en bril.

Vanzelf?

Vanzelf ja.

Niet dat als je wakker wordt je opeens een Doutzen Kroes kapsel hebt. Maar als je echte vrienden hebt, en je praat met hen, en het onderwerp komt op kapsels, kun jij dus zeggen of zij nog goede suggesties hebben. Of nog beter, je hoort aan wat ze zeggen, je zegt het vervolgens zelf tegen de kapper, en voila, daar is je nieuwe coiffure.

Tot slot

Blijf ten alle tijde rustig. Als je een beetje gepraat hebt, is het vervolgens een goede oefening om als er iets tegen je gezegd word niet zwaar in de stress te schieten maar die persoon rustig aan te kijken en te luisteren wat hij zegt.

Je moet niet denken dat het raar is in de stress te schieten als iemand wat tegen je zegt. Zeer veel mensen op de hele wereld hebben hier last van.

Voorts is het heel erg belangrijk dat je je opgebouwde zelfvertrouwen behoud! Doe er alles aan om niet terug te vallen door het te blijven proberen, niet op te geven en om er voor de volle 10000 procent voor te gaan.

Als je een ernstig geval bent, en bijvoorbeeld stemmen in je hoofd hoort, heb je dit stuk waarschijnlijk voor niets gelezen en zou ik je graag doorverwijzen naar de huisarts en eventuele psycholoog en/ of psychiater.

Het kan zijn dat dit stuk niet de perfecte woordenschat heeft. Ik kan ook een verhaal schrijven dat in de ogen van de duurste hoogleraar perfect is, maar als je mij vraagt hoe je zelfvertrouwen opbouwt is dit mijn enige antwoord.

Succes mensen.