Hoe composteer je

Waarom composteren

Composteren is de manier om de kringloop in je tuin te sluiten. Met name als je in het bezit bent van een moestuin. Je verwerkt je afval door het composteren dusdanig dat de voedingsstoffen weer vrijkomen, zodat je ze het volgende jaar weer aan je tuin kunt teruggeven.

Hoe ziet de composthoop eruit

Voor een kleine tuin is een composthoop genoeg, bij een gemiddelde tuin zijn twee hopen voldoende. Bij een grote tuin maak je drie hopen. Elke hoop maak je ongeveer 1meter bij 1 meter (l x b) . Zorg ervoor dat hij wordt gemaakt op een vlakke ondergrond. Het beste resultaat krijg je als het gewoon op aarde plaatst, zodat er uitwisseling kan plaatsvinden tussen het bodemleven en de spullen die op de composthoop belanden. De buitenzijde kan van diverse materialen gemaakt worden ( gaas, hout, steen) en is vooral afhankelijk van het soort materiaal dat je op de hoop gooit, het is namelijk wel handig als de spullen in de hoop blijven. Zorg in ieder geval voor genoeg luchtgaten, want een van de belangrijkste elementen van een goede compostering is beluchting. De hoop creëer je op een beschutte plek, in de halfschaduw. De hoop moet namelijk wel op kunnen warmen en ook warm blijven om het proces goed te laten verlopen.

Wat kan er op de composthoop

Wat kan allemaal op de composthoop? Alles wat afbreekbaar is. Een korte lijst (niet limitatief): algen, bladeren, bloemen, dennennaalden, eierschalen, grasmaaisel, groenteschillen en mengsels, snoeisels, hooi, koffiedrab,en vruchtenschillen).Het is wel van belang dat wanneer het om harde materialen gaaf, die lastiger afbreekbaar zijn (bijvoorbeeld in het geval van takjes, eierschalen, eierdozen), dat ze in kleine stukjes aan de hoop worden toegevoegd. Een hakselaar kan in dat geval uitkomst bieden. Verder is het van belang dat de verschillende lagen afgewisseld worden. De lagen horen ongeveer 5 cm dik te zijn. Mocht je te veel hebben van een soort, probeer het dan tijdelijk op een andere locatie op te slaan voordat je het toevoegt. Om de 20 cm heb je een compostbevorderaar nodig, dit kan een kant en klaar mengsel zijn dat je bij het tuincentrum koopt. Ook kun je bijvoorbeeld bloedmeel of beendermeel gebruiken. Het meest ecologische is, wanneer je dieren hebt rondlopen (die geen vlees eten in verband met het overbrengen van ziektes) om de mest op de composthoop te gebruiken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan kippenmest. Deze laag moet ongeveer 10 cm zijn.

Bevochtiging composthoop

Maar het opbouwen van de composthoop alleen is niet genoeg. Zoals reeds eerder beschreven is beluchting een belangrijk onderdeel. Een goede manier is het verticaal verwerken van hooistengels in de hoop. Daardoor kan er in alle lagen lucht komen. Daarnaast kan je de hoop omwoelen. Dit kan bijvoorbeeld met een stok, waarin je spijkers slaat (waardoor je een soort van weerhaken krijgt). Wanneer je deze elke maand er in steekt en er weer uithaalt, krijg je voldoende lucht in de hoop.

Daarnaast is het van belang dat de hoop vochtig wordt gehouden. Controleer de hoop dus regelmatig.

Zwart goud

In de warme perioden van het jaar, zal binnen een paar maanden compost zijn ontstaan. Wanneer je de hoop in de winter opstart kan het bijna een jaar duren. Maar dan heb je ook het beroemde zwarte goud. Ideale voeding voor je moestuin. De cirkel is weer rond.