Hoe ga je om met een depressief persoon

Inleiding

Iedereen kent wel iemand in zijn omgeving die even niet zo lekker in zijn vel zit. Als dit vervelende gevoel een langere tijd aanhoudt en steeds meer je leven gaat beheersen, spreekt men van een depressie. Veel mensen vinden het moeilijk om om te gaan met iemand die een depressie heeft. Ze zijn bang dat ze iets verkeerd zeggen of denken juist dat een depressief persoon het liefst met rust gelaten wil worden. Dit is echter niet zo. Ook iemand die een depressie heeft, heeft  behoefte aan sociaal contact. Door deze persoon te bieden wat hij wil kun je bijdragen aan het genezingsproces. Maar wat moet je vooral niet doen in de omgang met een depressief persoon? En wat kun je beter wel doen?

Wél doen

Het is belangrijk dat je er bent voor iemand die in een depressie zit, maar jezelf daar niet bij opdringt. Vraag af en toe eens gemeend hoe het met de betreffende persoon gaat en biedt daarbij een luisterend oor. De depressieve persoon zal jou echter geen leuke verhalen vertellen, maar juist vertellen wat hem of haar dwars zit. Stel je daarom neutraal op. Buig hetgeen wat hij of zij verteld niet om naar iets positiefs of juist iets negatiefs. Luister en laat zien dat jij er bent. Kom ook niet met eindeloze adviezen, zoals een goede nachtrust, een wandeling in de natuur of professionele hulp. Dit moet iemand die depressief is waarschijnlijk van iedereen aanhoren en hij of zij weet ook echt wel dat het beter is als er hulp gezocht wordt. Zorg ervoor dat je het vertrouwen van de persoon niet schaadt. Houd alles wat de depressieve persoon vertelt dus voor jezelf, ga er niet over roddelen met anderen. Als jij denkt dat het beter is dat je het vertelt aan iemand anders, bespreek dit dan met hem of haar, zodat hij of zij weet waar hij aan toe is. Als de persoon uitgesproken is, kun je voorzichtig proberen over andere onderwerpen te beginnen of kun je een lange stilte laten vallen. Door enkel aanwezig te zijn en niet te veel te eisen van de depressieveling,  beteken je het meeste voor hem of haar. Wanneer de persoon geen zin heeft om te praten ga dan samen een eind wandelen, kijk een film of ga gewoon samen rond de tafel zitten. Je welgemeende aanwezigheid laat zien dat je echt om de persoon geeft.

Niet doen

Het is heel belangrijk dat je neutraal blijft. Probeer het  gedrag en de dingen die de depressieve persoon zegt dus nooit om te buigen naar iets positiefs of iets heel negatiefs. De persoon wil waarschijnlijk gewoon zijn of haar ei kwijt, het is belangrijk dat je daar niet meteen conclusies of labeltjes aan vast gaat hangen. Ook kun je beter geen uitspraken doen over je eigen zorgen. Houd je emoties zo veel mogelijk voor je. Je mag de depressieve persoon vertellen dat je je zorgen om hem of haar maakt, maar houd het daar ook bij. Wanneer je het te vaak zegt of te veel overdrijft, zal de depressieve persoon zich alleen maar schuldiger gaan voelen en dat heeft geen positieve invloed op zijn of haar stemming. Vraag ook niet waarom de persoon depressief is. Een mens is een gecompliceerd wezen. De kans is groot dat de persoon zelf niet weet waarom hij depressief is. Het belangrijkste is dát de persoon depressief is. De verklaringen erachter doen er op dat moment niet zoveel toe. De persoon is depressief en wil dat gevoel met je delen. Hij of zij vertrouwt je. Ga dat niet helemaal kapot analyseren maar bied een luisterend oor.

Conclusie

Veel mensen vinden het moeilijk om om te gaan met iemand die in een depressie zit. Toch zijn het juist deze mensen die behoefte hebben aan sociaal contact. Het is belangrijk om niets op te dringen en jezelf neutraal op te stellen. Doe waar de depressieve persoon zin in heeft, of dat nou praten, televisie kijken of gewoon stil zijn is. Belangrijk is ook dat je geen conclusies trekt en je eigen emoties zo veel mogelijk voor je houdt, al mag je deze natuurlijk wel uiten. Ook is het belangrijk dat je niet gaat analyseren of met eindeloze adviezen komt. Ben er voor hem of haar, en blijf er ook. Daarmee doe je een daad van onschatbare waarde.