Hoe gaat de voortplanting bij wandelende takken

Hoe gaat de voortplanting bij wandelende takken?

De wandelende tak. Een tak op poten. Een tak die loopt. Iedereen zal wel gefascineerd zijn door deze rare en apparte dieren. Niet iedereen vind ze even leuk. Wandelende takken behoren tot de klasse 'Insectia', tot de orde 'Phasmida', wat spook betekent. Net zoals bij mensen hebben ook wandelende takken verschillende soorten en variaties. Grote, kleine, dikke, dunne. Maar ze kunnen ook uitsteeksels, deuken etc... hebben. Maar niet alle soorten kunnen bij elkaar gehouden worden. De ene is agressief de ander rustig, hierdoor gaan ze met elkaar vechten. Of omdat ze gewoon een andere verzorging nodig hebben. Om deze rede houden veel mensen die het maar als leuk zien maar één wandelende tak. Maar na verloop van tijd zijn er toch opeens kleine wandelende takjes. Hoe is dit mogelijk als er maar één wandelende tak in de bak zit? En hoe gaat het dan in zijn werk als er wel een mannetje in het spel is?

De voortplanting

Bij de voortplanting van wandelende takken is geen mannetje of geslachtsgemeenschap nodig. Dit heet maagdelijke voortplanting. Mocht er wel een mannetje in het spel zijn en er geslachtsgemeenschap plaats vind dan zullen er wel mannetjes uitkomen. Veertien dagen na de vervelling van de wandelende tak legt het vrouwtje haar onbevruchte eitjes neer. Hieruit zullen alleen vrouwtjes komen.Waarschijnlijk zijn één op de 2000 jonkies een mannetje, maar deze is helaas ook niet heel vaak bruikbaar. Als er wel een mannetje in het spel vind en er geslachtsgemeenschap plaatsvind gaat dat als volgt. Eerst gaat het mannetje op de rug van het vrouwtje zitten. Na een tijdje verbind hij zijn achterlijf met het achterlijf van die van het vrouwtje en draagt hij een pakketje sperma over. Nadat het vrouwtje dit pakketje heeft ontvangen slaat zij dit op in haar lichaam. Als zij één keer een pakketje ontvangen heeft is zij al voor de rest van haar leven bevrucht en kan zij bevruchte eitje leggen. Sommige soorten leggen tot wel zeven eitjes per dag en andere maar één. Omdat een wandelende tak zich redelijk snel voortplant is er vaak en al snel sprake van overbevolking in een terrarium. Een ander leuk weetje is dat sommige eieren er wel één jaar over doen om uit te komen en andere maar één maand. De soorten die het meeste in gevangenschap worden gehouden doen er meestal rond de twee maanden over.

Hoe kweek je wandelende takken het beste?

Als je de eitjes op dezelfde temperatuur houd als de volwassen dieren en op een vochtig papiertje legt is een groot deel al gedaan. Na het uitkomen van de eieren moet je om de dag de nimfen(zoals jonge wandelende takken genoemd worden) nat spuiten. Maak er vooral geen zwembad van! Dit soort voor schimmeling wat tot de dood kan leiden. Zie je wel schimmel verschijnen maak het dan minder vaak vochtig anders heb je kans dat er niet veel zullen overleven. Als de nimfen groot genoeg zijn zullen ze naar een nieuw verblijf moeten die groot genoeg is(als ze al niet in een groot terrarium geboren zijn). Dit nieuwe verblijf kan en mag best het verblijf van de ouderdieren zijn. Na een paar maanden zullen de kleintjes ditzelfde traject ondergaan. De wandelende takken zullen ongeveer anderhafl jaar oud worden.