Hoe geld verdienen met foto's maken

Geld verdienen met je eigen foto's

Dat kan nu met de smartphone app Scoopshot. Je bent toevallig aanwezig bij een uitzonderlijke gebeurtenis en maakt daar een foto van? Heb je een knotsgek of eerder dramatisch kiekje? Bijvoorbeeld je fotografeert een autosnelweg bedolven onder het geld? Een plaatje van een auto in de vaart? In de nieuwswereld noemt men dit ook wel een ‘scoop’. Dan kan jouw foto geld opleveren.

 

Wie zoekt naar foto's

Eigenlijk alle media zijn gebrand op foto’s. Hoe spectaculairder, hoe beter. Of heet van de naald… Maar hoe krijg je jouw unieke foto bij de juiste bron? En hoeveel geld is er zo mogelijk in het spel? We stellen aan u voor:  Scoopshot en Foap.

1. Hoe werkt Scoopshot?

Heel eenvoudig nog wel. Foto’s maken met deze app en uploaden. Andere mogelijkheid: importeren vanuit je bibliotheek. Na de upload belandt het beeldmateriaal automatisch maar wel tijdelijk in een grote beeldbank. Tijdelijk want na 48 uur verdwijnen alle foto’s weer. De reden? Geen actualiteitswaarde meer. Alle media hebben toegang tot die verzameling. Je bepaalt zelf de vraagprijs voor aangeleverde foto’s. Als een of andere krant of tijdschrift jouw foto wil publiceren, kan de redactie jou rechtstreeks contacteren. Ze moeten je natuurlijk wel kunnen bereiken. Daarom is het wel verstandig om bij registratie je mailadres en/of gsm-nummer op te geven. Nieuws verzamelen is immers snelle handel.

Wat levert het op?

Dat is uiteraard afhankelijk van de ‘scoop-sensatie’. Heb je echt een goede foto beet dan wil men jouw foto misschien wel exclusief aankopen. Onderhandelen is dan de kunst.

Er wordt beweerd dat via Scoopshot al meer dan 160.000 foto’s zijn verkocht. Daar zou een totaalbedrag van meer dan 150.000 euro voor zijn betaald. Gemiddeld is dat amper 1 euro per foto dus daar wordt je niet rijk van. Maar het is een gemiddelde: één bepaalde foto bracht meer dan 10.000 euro op. Geluk moet je hebben!

Opdrachten door Scoopshot zelf

Het werkt ook andersom. De media zelf die ‘tasks’ geven. Jij vragen dan foto’s over een bepaalde gebeurtenis. Zo betaalt Metro 10 euro voor een leuke, bruikbare foto tijdens Koninginnedag.

Registreren

Is gratis. Kan vanuit de app zelf. Scoopshot is beschikbaar voor iPhone als Android-smartphones.

 Scoopshot

2. FOAP

Je GSM heb je altijd bij. En daar kun je foto's mee maken. Dat wordt ook enorm veel gedaan. Daar ziet Foap wel brood in. Ze maakten een iPhone-app Foap waarmee gebruikers geld kunnen verdienen met foto's maken via hun mobieltjes. Hoe? Je foto's opladen op de Foap Market. Vervolgens zijn ze te koop voor USD 10 per foto. als  fotograaf krijgt je 5 dollar en Foap krijgt de andere 5 dollar.

Conclusie

Bij Scoopshot komen de foto's in een 'tijdelijk' bestand. Daarna worden ze verwijderd. Dit is niet te controleren. Je hebt je foto's 'rechtenvrij' geupload. Derden kunnen er dus zonder enige verplichting gebruik van maken. Op deze manier kun je een geweldige en gratis fotoalbum verzamelen zonder er zelf ook maar enige moeite voor te doen, laat staan kosten maken. Goed er zal een hoop rommel tussen zitten maar of ze allemaal in de prullenbak belanden?