Hoe gevaarlijk is malaria bij kinderen

Inleiding

Malaria is een ernstige tropische ziekte. Vorig jaar (2013) veroorzaakte malaria naar schatting wereldwijd 627.000 doden, waarvan 483.000 kinderen jonger dan vijf jaar. Dat betekent dat er bijna elke minuut een kind aan malaria overlijdt.

Verloop malaria bij kinderen

Als je met kinderen naar de tropen gaat bedenk dan dat malaria veel ernstiger verloopt bij kinderen dan bij volwassenen. Het is de ernstigste en meest levensbedreigende ziekte die kinderen tijdens een reis kunnen krijgen. De eerste tekenen van malaria kunnen sterk lijken op een griepje of een kinderziekte omdat er vaak koorts optreedt. De ziekte kan zich vervolgens in heel korte tijd ontwikkelen tot een zeer ernstige aandoening. Kinderen lopen meer risico op complicaties zoals shock, coma en de dood dan volwassenen. Dit komt vooral omdat het immuunsysteem van kinderen nog niet volledig ontwikkeld is. Daarnaast kunnen kinderen zichzelf niet beschermen tegen muggenbeten. Als je met (jonge) kinderen op vakantie naar de tropen wilt, vraag jezelf af of jouw vakantiegenot opweegt tegen de risico's die je kinderen lopen. Bij een lang verblijf in de tropen doordat bijvoorbeeld een van de ouders daar werkzaam is dien je alle voorzorgsmaatregelen te nemen om malaria bij je kinderen te voorkomen.

Voorzorgsmaatregelen

  • Maak tijdig een afspraak bij de GGD reizigerszorg of bij een travelclinic voor een advies op maat.
  • Bescherm de kinderen indien mogelijk met preventieve anti- malaria medicatie (er is niet voor alle gewichtsklassen/ leeftijden anti- malaria medicatie mogelijk) en houdt ze strikt aan de toedieningstijden.
  • Zorg dat de kinderen onder een geïmpregneerde klamboe slapen in een slaapkamer met airco of in ieder geval een ventilator (muggen houden niet van kou of wind).
  • Zorg dat je kinderen zoveel mogelijk vanaf zonsopgang tot zonsondergang onder de klamboe zijn, dit is de tijd dat de (malaria) muggen het meest actief zijn.
  • Laat kinderen lange beschermende kleding dragen in lichte kleuren. Smeer onbedekte lichaamsdelen met Deet in (bij jonge kinderen geen hogere concentratie dan 30%). Zorg dat dit niet op de handen en het gezicht worden gesmeerd.

Symptomen malaria (zowel bij volwassenen en kinderen)

Ongeveer tien dagen na de steek van de besmette mug kunnen de eerste ziekteverschijnselen optreden. De malariapatiënt krijgt koorts, het verloop kan per patiënt verschillen. Bij sommigen treedt de koorts in pieken op, terwijl de koorts bij anderen continu is. De koorts(piek) gaat vaak gepaard met koude rillingen. Ook komen misselijkheid, braken, diarree, hoofdpijn, zwakheid en spierpijn voor. Kinderen reageren vaak met diarre en braken. Malaria tropica gaat vaak gepaard met verschijnselen die veroorzaakt worden door de schade die de malariaparasiet in het lichaam aanricht. Iemand met malaria tropica kan last krijgen van bloedarmoede, geelzucht of in shock raken. Ook kunnen de hersenen van de patiënt worden aangetast, wat tot verwardheid of coma kan leiden. De ziekte is levensgevaarlijk.

Behandeling

Alle voorzorgsmaatregelen die hierboven beschreven staan bieden geen 100% bescherming tegen malaria. Het kan zijn dat uw kind toch malaria oploopt. Ga bij de eerste symptomen van koorts of griepachtige symptomen meteen naar een arts en vraag deze een malaria test uit te voeren. Bij het ziek voelen in de tropen gaat u altijd uit van malaria totdat het tegendeel bewezen is! Vroegtijdige herkenning van malaria is uitermate belangrijk, bij het oplopen van malaria tropica (de meest gevaarlijkste en dodelijkste variant) kan deze ziekte al binnen 48 uur dodelijk zijn.

Als een eerste test negatief kan het zijn dat het toch malaria is, blijf hier dus altijd alert op. Hoe eerder kinderen behandeling krijgen des te hoger het kans op herstel. De behandeling van malaria bij kinderen bestaat uit het nemen van een malaria kuur, voorgeschreven door een arts. De kuur moet helemaal afgemaakt worden. Mocht er geen arts voorhanden zijn kan er bij symptomen van malaria een nood kuur gestart worden. Zorg dat je op de hoogte bent van de juiste dosering. Blijf ook na het nemen van een kuur alert op malaria symptomen, de kans bestaat dat de malaria terug komt. Door de aanvallen van koorts en het transpireren is malaria erg uitputtend voor het slachtoffer, zeker als de persoon al weinig weerstand heeft zoals het geval bij jonge kinderen. 

Conclusie

Malaria is een hele ernstige ziekte. Probeer uw kind er niet aan bloot te stellen. Indien toch noodzakelijk neem dan alle mogelijke voorzorgsmaatregelen!