Hoe houd ik me aan mijn goede voornemens

Inleiding

Het nieuwe jaar is weer begonnen en voor veel mensen betekent dit een frisse start. Dit wordt het jaar waarin we stoppen met roken, afvallen, toch echt die leuke nieuwe baan vinden of eindelijk stoppen met het eten van te veel snoepjes. Het zal je vast niet vreemd in de oren klinken, want duizenden Nederlanders maken ieder jaar weer goede voornemens waar ze zich dit jaar écht aan gaan houden. Toch blijkt het niet zo makkelijk te zijn als we denken, die goede voornemens. Maar hoe komt dat? En hoe houd je je wél aan je goede voornemen.

De lat ligt te hoog

Iedereen die goede voornemens maakt, verwacht vaak binnen hele korte tijd heel grote veranderingen. Als je wilt stoppen met roken of je wilt meer afvallen, dan heeft dat invloed op je levensstijl. De reden waarom veel goede voornemens al in de eerste maand mislukken, is omdat de voornemens te groot zijn. Het is niet slecht om grote dromen te hebben, maar je kunt niet van jezelf en van je lichaam verwachten dat deze van de ene op de andere dag afscheid neemt van haar gewoonten. Als je al tien jaar rookt en ineens van de ene op de andere dag probeert te stoppen, is dat voor je lichaam een te grote verandering. Het kan wel, maar daar is ontzettend veel wilskracht voor nodig, en dat ontbreekt bij de meeste mensen nogal eens.

Maak je goede voornemens haalbaar

Maar hoe moet het dan wel? Als je wilt stoppen met roken, of een aantal kilo kwijt wil raken, dan kan dit natuurlijk wel. Je moet alleen minder abrupt zijn met je goede voornemens. Hieronder staan een aantal tips waardoor je je makkelijker aan je goede voornemens kunt houden, en dat zorgt natuurlijk voor een goed gevoel! 

Kleine stapjes

Een van de belangrijkste dingen die je moet doen, is je goede voornemens opsplitsen in kleine stapjes. Neem als voorbeeld afvallen. Je moet jezelf niet van 31 december op 1 januari ineens alle lekkernijen en zoetigheden verbieden, maak de stapjes kleiner. Zeg bijvoorbeeld dat je in januari geen suiker meer in je thee doet, of maar eens in de twee weken snacks haalt voor het avondeten. Dat is een kleine stap, en daardoor makkelijker haalbaar, en makkelijker door je lichaam te verdragen, als gelijk alle zoetigheden en vette snacks verbannen. Wanneer je lichaam gewend is aan deze kleine stap, bouw je langzaam verder op. Je zult zien dat het ineens een stuk makkelijker is om vol te houden! 

Beloon jezelf

Ook is het belangrijk jezelf te belonen. Heb je het een aantal weken volgehouden om minder te snacken of om meer water te drinken, of rook je minder sigaretten op een dag? Beloon jezelf dan, want je bent goed bezig! Ga een dagje uit, naar de film, geef jezelf een cadeautje of laat jezelf verwennen met een beauty-behandeling. Zo heb je iets om naar uit te kijken als je goed bezig bent. 

Geef niet op

Toch zal het niet altijd lukken om je gelijk de eerste keer aan je goede voornemens te houden. Het is dan belangrijk dat je niet gelijk opgeeft, maar doorzet. Wanneer het de eerste keer niet lukt, start dan opnieuw, maak je doelen nog ietsje kleiner. Dat is geen stilstand, maar nog steeds vooruitgang. Als je het echt graag wilt, dan lukt het wel, hoe vaak je het ook moet proberen.

Conclusie

Veel mensen vinden het moeilijk om zich aan hun goede voornemens te houden. Vaak is de reden hiervan dat de lat van een goed voornemen veel te hoog wordt gelegd, het lukt namelijk maar heel weinig mensen om van de ene op de andere dag ineens gezond te gaan leven of ineens te stoppen met roken. Door je goede voornemens op te splitsen in kleine, haalbare taken, jezelf te belonen als het goed gaat en door niet op te geven zijn je goede voornemens makkelijker te behalen. Veel succes en geniet van het nieuwe jaar!