Hoe importeer ik een auto

Inleiding

Een auto importen; het klinkt heel ingewikkeld, en de meerderheid van de mensen neemt dan ook niet de moeite om hier eens rustig voor te gaan zitten. Dit is erg jammer omdat veel auto's in het buitenland goedkoper zijn dan de auto's hier, dat heeft met de hoge belastingen op auto's in Nederland te maken. Een mooie audi a4 heb je in Duitsland al vanaf een euro'tje of 7500, wat fors goedkopen is dan in Nederland. Maar hoe gaat dit auto importeren nu in zijn werk? Komen er veel extra kosten bij kijken? En is het echt zo ingewikkeld als het lijkt? In dit stukje zal ik jullie daar iets meer over vertellen.

Stappen

Stap 1: Een auto importeren vanuit het buitenland begint natuurlijk met het uitzoeken van de wagen. Je kan hiervoor naar bijvoorbeeld Duitsland gaan en hier alle dealers langs gaan, maar het kan natuurlijk ook veel makkelijker: internet. Er zijn veel verschillende autoverkoopsite's, met elk een groot aanbod auto's. Op deze sites bieden zowel particulieren als autozaken hun auto's aan. Het is goedkoper om van particulieren te kopen, maar het is weer betrouwbaarder om van een garage te kopen. Kijk dus altijd goed als je een auto wil aanschaffen naar de kilometerstand, maar nog belangrijker is: hoe is de auto gebruikt. Is de auto van een jong persoon geweest die vaak hard korte afstanden heeft gereden dan is de motor veel meer versleten dan bijvoorbeeld een vertegenwoordiger die hele ritten met een constante snelheid over de snelweg heeft afgelegd. Heb je uiteindelijk de juiste auto op het internet gevonden, neem dan altijd een persoon mee met verstand van auto's als je de auto gaat ophalen. Het is namelijk heel goed mogelijk dat de auto niet zo goed is als hij op internet lijkt.

Stap 2: Heb je de auto uiteindelijk in Nederland, dan mag je er nog niet in rijden, omdat hij nog helemaal geen nederlands kenteken heeft. Om dit te verkrijgen dien je een aantal handelingen uit te voeren, beginnende met het doen van aangifte voor de invoerrechten en de BTW te betalen.

Stap 3: Vervolgens moet je de BPM betalen. De BPM is afhankelijk van de nieuwprijs van de wagen en het bouwjaar. Hoe ouder de auto is en hoe lager de nieuwprijs hoe lager de BPM. Als een auto ouder dan 25 jaar oud is is het een oldtimer en hoeft er helemaal geen BPM over betaald te worden. Denk wel na: een auto van 25 jaar oud is minder betrouwbaar dan een nieuwe auto en zal dus duurder zijn in onderhoud.

Stap 3: Naast de BPM, die betaalt moet worden, moet de auto natuurlijk ook APK gekeurd worden, dit geldt alleen voor auto's van 3 jaar of ouder. Deze APK keuring gebeurd bij een daardoor bevoegde garage.

Stap 4: Na deze 3 stappen krijg je een kentekenplaat opgestuurd. Hierna moet je de algemene zaken nog afhandelen als een WA verzekering afsluiten en de motorrijtuigbelasting bepalen en betalen.

Conclusie: Het importeren van een auto lijkt wel degelijk heel voordelig te zijn, maar er komen nog wel een aantal andere kosten bij kijken. Al met al is het wel degelijk goedkoper om een auto te importeren, zeker uit een land als Amerika waar de dollar nu erg laag staat, maar het kost wel wat extra tijd en moeite. Maar het is het zeker waard

Tips

  • Zoek zorgvuldig een auto uit
  • Begin je zoektocht bij bovenstaande site's, deze site's hebben een groot aanbod aan auto's, met een duidelijke beschrijving.

Links