Hoe kan ik geld besparen door mijn huis goed te isoleren

Waarom isolatie?

Je huis is waarschijnlijk de grootste kostenpost elke maand. Naast huur of hypotheek moet je ook betalen voor gas, water en elektriciteit. En juist het gas wordt steeds duurder en duurder. Het is dus belangrijk om, als je geld wilt bespraren, de kosten van gas zo laag mogelijk te houden. Dit kun je op verschillende manieren doen. Door isolatie aan te brengen in je woning kun je al flink besparen ook je energierekening. Het is natuurlijk een investering in het begin, maar het loont echt!

Wat is isolatie?

Isolatie betekent niets meer dan "weerstand van een materiaal of constructie tegen het doorlaten van bijvoorbeeld geluid". Geluidsisolatie kennen we allemaal wel. Maar je kunt natuurlijk ook isoleren tegen bijvoorbeeld kou of warmte. En juist die vorm van isolatie zorgt ervoor dat je minder gas verbruikt per jaar. En dus minder geld hoeft te betalen aan de energieleverancier.

Soorten isolatie

Er zijn verschillende soorten isolatie. Bij de isolatie van je huis is het belangrijkste doel om kou buiten te sluiten. Want hoe minder kou je in huis hebt, des te minder je hoeft te stoken. Enkele tips!

Isolatie van de zolder Veel mensen hebben een zolder. Dit kan een ruimte zijn waar je een extra kamer hebt gemaakt, maar het kan ook een ruimte zijn die je (bijna) niet gebruikt. Vooral oudere huizen hebben een lage nok (hoogste punt van het huis), waardoor het lastig is om de zolder als echte kamer te gebruiken. Wat je daardoor ziet is dat de zolder ook niet geisoleerd is. Onder de laag dakpannen is niets meer. En omdat je de ruimte niet gebruikt, lijkt het erop alsof dat niets uitmaakt. Maar niets is minder waar. Doordat de kou en warmte gewoon gemakkelijk op de zolderruimte kunnen komen, merk je dit ook op de verdieping onder de zolder. Die wordt ook kouder of warmer hierdoor.

Je kunt de zolder gemakkelijk isoleren door gebruik te maken van hout en isolatiemateriaal (glaswol of tempex). De meeste (oude) dakconstructies bestaan uit kepers (balken). Je kunt tussen de balken isolatie aanbrengen en daarna met gipsplaten of houten platen de zaak verder afwerken. Om optimaal rendement te halen uit de isolatie moet je ongeveer 12-15 centimeter isolatie aanbrengen. 6 centimeter, de gebruikelijke dikte van de kepers, is ook goed, maar geeft minder resultaat.

Naast het dak kun je ook de vloer van de zolder isoleren. Dit kun je doen door bijvoorbeeld laminaat te leggen en onder de laminaat isolerend materiaal aan te brengen. Uiteraard kun je ook beide doen. Vloerisolatie zul je echter vaak alleen maar aanbrengen als je ook echt gebruik maakt van de zolder. Het is immers zonde om mooie laminaat te gebruiken in een ruimte waar je niet vaak komt.

Door de isolatie van de zolder hoef je minder gas te verstoken. Dit scheelt per jaar behoorlijk veel geld. Vaak heb je de kosten van isolatie al na een paar jaar terugverdiend. Dit is natuurlijk afhankelijk van de kwaliteit van het materiaal dat je gebruikt.

Isolatie door dubbel glas Ook het gebruik van dubbel glas is een vorm van isolatie van je woning. Doordat je dubbel (HR++) glas in de ramen hebt, komt er minder kou naar binnen. En dat betekent dat je minder hoeft te stoken (en dus geld bespaart). Het aanbrengen van dubbel glas is wel kostbaarder dan de isolatie van bijvoorbeeld je zolder. Maar de winst die je eruit haalt is ook vele malen groter. Ook hier geldt dus dat je na een aantal jaren je investering weer hebt terugverdiend.

Als je dubbel glas laat aanbrengen, kun je ook overwegen om kunststof raamkozijnen te laten plaatsen. Ook dit wil wel helpen als isolatie, maar heeft geen groot effect op je stookkosten. Toch kun je je voorstellen dat kunststof meer luchtdicht is dan bijvoorbeeld hout. Zeker als het hout al wat ouder is. De wind kan dan gemakkelijk door de kieren komen.

Isolatie van de garage Je kunt ook nog isolatie aanbrengen door bijvoorbeeld de binnenkant van de garagepoort (vooral bij een houten poort of een oude metalen kantelpoort) te bedekken met tempex platen (piepschuim). Dit is niet een heel grote kostenpost, maar het houdt de kou wel buiten. Heb je een houten poort, dan is het wellicht mooi om dit verder af te werken met dunne platen hout.

Wil je het goedkoper houden, dan kun je er bij een houten poort ook voor kiezen om bijvoorbeeld alleen houten platen te plaatsen en tussen de poort en de houten platen niets op te vullen. Lucht isoleert namelijk ook al goed. Maar het aanbrengen van isolatiemateriaal zorgt voor een grotere afname van je stookkosten.

Geen tegelvloer in de kamer Deze vorm van isolatie is wellicht het meest ingrijpend. Want als je een tegelvloer in de kamer hebt liggen, haal je die er niet zomaar even uit. Toch zorgt een tegelvloer, zeker in de winter, voor een behoorlijke kou. Je moet dus meer stoken om de kamer lekker warm te krijgen. Door een houten vloer of lminaatvloer te leggen neem je de ergste kou weg. Zeker wanneer je isolatiemateriaal onder de houten vloer legt.

Conclusie

Er zijn verschillende manieren om je huis te isoleren. Je moet natuurlijk eerst investeren, maar door minder gas te verbruiken heb je die kosten meestal redelijk snel terugverdiend. De investering dus absoluut waard!